Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Hülya Sayğı ve araştırma görevlisi Hatice Tekoğul ile Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Şennan Yücel'in imzasını taşıyan "Türkiye'nin Farklı İklim Kuşaklarında Su Ürünleri Tüketimi ve Tüketim Tercihleri" araştırması, farklı bölgelerden 5 kentteki tüketicilerin balık tercihlerine ilişkin ilginç verileri ortaya koydu.
Farklı iklim kuşaklarına sahip farklı bölgelerde yer alan, deniz kıyısında bulunan ve bulunmayan illerin tüketim tercihlerini belirlemek amacıyla İzmir, Ankara, Adana, Rize ve Erzurum'da yapılan araştırmada, avcılığın yanı sıra kültür balıkçılığı yoluyla yapılan üretimin her geçen yıl arttığına dikkati çekildi.
Türkiye'de toplam su ürünleri üretiminin 537 bin 345 ton olduğu, bunun yüzde 56'sının avcılıkla, yüzde 44'ünün ise yetiştiricilikle karşılandığı kaydedilen araştırmada dünyada kişi başına ortalama 15-16 kilogram balık tüketilirken, Türkiye'de bunun 7-7,5 kilogram bandında kaldığı ifade edildi.
Araştırmada Türkiye'de kişi başına kırmızı et tüketiminin 17 kilogram, kanatlı eti tüketiminin ise 14 kilogram seviyesinde olduğuna vurgu yapılarak aradaki farkın Türk halkının balık tüketim alışkanlığını istenen oranda edinemediğini ortaya koyduğu bildirildi.
Balık pahalı görüşü
Araştırmadaki anketlere göre, bireylerin balığı tercih etme nedenlerinin başında lezzeti ve sağlıklı oluşu geliyor. Her 10 kişiden 1'i, dengeli beslenme için balığı tercih ederken, her 4 kişiden 3'ü, balığın pahalı olduğu görüşünde.
Büyük çoğunluğu beyaz eti tercih eden İzmirlilerin balık ve tavuk tüketimi, başa baş seyrediyor. Bunun nedeni olarak, kültür balığını ucuz bularak tüketenlerin oranının yüksek olması gösteriliyor.
Hangi ilde hangi balık tüketiliyor
İzmir'de en çok çipura, levrek ve alabalık, Ankara'da ise hamsi tüketiliyor. İzmir, Ankara ve Rize balığı kızartarak, Adana ise ızgarada yemeyi tercih ediyor. Rizelilerin neredeyse tamamı, balığı taze olarak tüketiyor. Tuzlama, dumanlanmış ve konserve balık yiyenlerin oranı ise sadece yüzde 3.
Balık tüketimi son 30 yılda kişi başına 400 gramdan 4 kilograma çıkan Erzurum, tüketimin en az olduğu kentler arasında dikkat çekiyor. Araştırmada Erzurum'da nüfusunun yüzde 10'unun hiç balık tüketmediği belirtiliyor.
Araştırmada balık tüketim alışkanlığının artırılmasının sağlıklı nesiller için vazgeçilmez bir olgu olduğuna değinilerek, balık tüketiminin artırılması için bu ürünlerin tüketiminin insan sağlığı üzerindeki kısa ve uzun vadedeki faydalarının kamuoyuna anlatılması, ilköğretim dizeyinden başlayarak su ürünlerine ait tanımlamaların öğrencilere teorik ve pratik olarak aktarılması gerektiği ifade edildi.
Deniz Haber Ajansı