DSİ Genel Müdürü Murat Acu, bazı kesimlerin bu barajların, doğa sporlarının yapılmasına engel olduğunu söylemesinin garip olduğunu belirterek, “Bugün özellikle yapımı tamamlanan barajlar ve akarsularda kano sporu ve durgun su sporları yapıldığını belirterek Artvin gerek akarsu gerekse barajlarının su sporları için ülkenin en uygun illerinin başında gelmektedir. İlimiz su sporlarına uygun, gerekli debi ve rejimini bünyesinde barındıran birçok akarsu kaynağına sahiptir. Geçtiğimiz günlerde Türkiye Kano Federasyonu tarafından Artvin’de 2. Kademe Akarsu Slalom Antrenörlük Kursu açıldı. Bu kursa Doğu Karadeniz Bölgesindeki illerimiz başta olmak üzere ülkemizin çeşitli illerinden kursiyerler katılmışlardır." şeklinde konuştu.
Kursiyere Borçka Barajı üzerinde bir hafta süren uygulamalı eğitimler verilerek diğer taraftan Yusufeli’nde kano sporu çok yaygın olmakla beraber bölgeye kanocuların ilgisi artırıldı.
Su sporlarına ilgi artırıldı
Acu, barajların ülke ekonomisine sağladığı katkının yanı sıra görüldüğü üzere su sporları kapsamında Artvin'in hem tanıtımına hem de gençlerimizin su sporlarına yönelmesine katkı sağladığını aktardı.
Artvin’e Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın son 14 yılda 11 milyar TL yatırım yaptığını söyleyen Murat Acu, Muratlı Barajı ve HES, Borçka Barajı ve HES ile Deriner Barajı ve HES tesisleri inşalarının ülkemizin elektrik enerji üretimine ve ekonomisine çok büyük katkı sağladığını belirtti.
DSİ Genel Müdürü Murat Acu yaptığı açıklamada, Çoruh Nehri üzerine inşa edilen 3 altın gerdanlık ile milli ekonomiye toplam 4 milyar 32 milyon TL katkı sağlandığını ifade ederek, “Bunlardan; Muratlı Barajı ve HES: 115 MW kurulu güç ve yıllık 444 milyon kiloWatt. saat enerji üretimine sahip barajda 30 Mayıs 2017 tarihi itibariyle 4.91 milyar kiloWatt.saat enerji üretilmiş, milli ekonomiye 1 Milyar 129 milyon TL katkı sağlanmıştır." dedi.
"Borçka Barajı ve HES: 300 MW Kurulu güç ve yıllık 1 milyar 39 milyon kiloWatt.saat enerji üretimine sahip barajda 30 Mayıs 2017 tarihi itibariyle 8.55 milyar kiloWatt.saat enerji üretilmiş, milli ekonomiye 1 milyar 967 milyon TL katkı sağlanmıştır.
Deriner Barajı ve HES: 670 MW kurulu güç ve yıllık 2 milyar 118 milyon kiloWatt.saat enerji üretimine sahip barajda 30 Mayıs 2017 tarihi itibariyle 5.95 milyar kiloWatt.saat enerji üretilmiş, milli ekonomiye 1 milyar 369 milyon TL katkı sağlanmıştır. Depolama kapasitesi 1 milyar 969 milyon m³’tür. Deriner Barajı 249 metre yüksekliği ile ülkemizin şu andaki en yüksek barajıdır”
Dünya’nın en yüksek 3. barajını inşa ediyoruz
Acu sözlerine şunları ekledi, "Diğer taraftan Çoruh Nehri Anakolu üzerinde yer alan 10 projeden birisi olan Yusufeli Barajı ve HES Projesinde çalışmaların hızla devam ettiğini projenin Türkiye Cumhuriyeti'nin uzun vadeli enerji vizyonunun içinde yer alan en önemli yatırımlardan birisi olduğunu belirterek Yusufeli Barajı tamamlandığında 270 metre yüksekliğine sahip olacaktır. Baraj 270 m yüksekliği ile kendi sınıfında dünyanın en yüksek üçüncü barajı olup baraj tipinin çift eğrilikli beton kemer baraj tipinde inşa edilmektedir" dedi.
Milli ekonomiye 450 milyon TL katkı
Acu, “Ülkemizde 2016 yılsonu itibari ile işletmede ki toplam hidroelektrik enerji 92 500 GWh/yıl olup, Yusufeli Barajı 558 MW’lık (3*186 MW) kurulu gücü ile 1 888 GWh/yıl kapasitesi ile bunun yüzde 2.1’ini üretecektir. Çoruh havzasındaki projelerin toplam enerji üretimin yüzde 13’ ü Yusufeli Barajı ve HES Projesinden üretileceğini belirterek tamamen Türk mühendisi ve işçisinin alın teri İle yapılan Yusufeli Barajı ve HES günlük 1 Milyon TL’yi aşkın tutarlı elektrik enerjisi üreterek 7 yılda kendisini amorti edecek olup, 650 bin nüfuslu bir şehrin enerji ihtiyacı karşılanacaktır. Projenin tamamlanması ile milli ekonomiye yıllık 450 milyon TL katkı sağlayacaktır. Çoruh Projeleri ekonomik ve sosyal kalkınmaya yönelik hazırlanmış projeler olup, projeler ile daha güçlü Türkiye ve refah düzeyi daha yüksek olan bir toplum hedeflenmektedir” diye konuştu.
DENİZ HABER AJANSI