Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Hatay'ın Dörtyol ilçesinde Botaş-Dörtyol FSRU (yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesi) Terminal Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, 2017 yılını enerji alanında büyük başarılara ve rekorlara imza atarak kapattıklarını söyledi.
Albayrak, geçen yıl İzmir Aliağa'da Türkiye'nin ilk FSRU terminalinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Binali Yıldırım'ın katılımlarıyla hizmete aldıklarını hatırlatarak, "Türkiye'deki enerji arz güvenliğindeki kritik yapı taşlarını teker teker döşemeye başladık. Her platformda gururla müjdesini verdiğimiz Türkiye'nin ikinci FSRU terminalini bugün burada Hatay Dörtyol'da devreye alıyoruz. Kapasitesi itibarıyla da rekor büyüklükteki bir tesisi milletimizin hizmetine sunuyoruz. 263 bin metreküplük LNG depolama kapasitesiyle dünyanın en büyük depolama kapasitesine sahip FSRU tesisimiz, Türkiye'de enerji arz güvenliği açısından çok ama çok kritik bir öneme sahip. Günde asgari 15 milyon, azami 20 milyon metreküplük sıvılaştırılmış gazlaştırma kapasitesiyle gaz formundaki 167 milyon metreküplük LNG miktarıyla dünyadaki standartların bir hayli üstündeki bu tesis ülkemize bugün itibarıyla hayırlı uğurlu olsun." ifadelerini kullandı.
"Çok kıymetli bir yatırım"
Albayrak, güçlü ve güvenilebilir bir enerji altyapısının, sağlıklı işleyen bir ekonomik sistemin olmazsa olmazı olduğunu vurguladı.
FSRU tesisleriyle boru hatlarına olan bağımlılığı, farklı kaynak, ülke ve spot piyasalardan gaz tedarikiyle elimine ettiklerine dikkati çeken Albayrak, "FSRU sayesinde doğu sınırlarından teslim alınan gaz için binlerce kilometrelik boru hatları kurmamak, tüketim merkezlerine yakın yeni giriş noktaları oluşturuyoruz. Böylece, doğalgaz iletim ve dağıtımında yatırım ve taşıma maliyetleriyle işletme kayıplarını da aynı zamanda minimuma indiriyoruz. Mevcut sisteme kısa sürede entegre edilebilen FSRU tesisleri arz güvenliğimize de önemli bir esneklik kazandıracak. Bu terminal, tesis, yarın bir gün Ege, Trakya bölgesinde bir sıkıntı olduğu zaman tak gemimiz yüklenecek Trakya, Ege'de hemen bir gün içerisinde enerji arz güvenliği noktasında gaz ihtiyacı, ısınma, sanayi, hane halkı enerji üretimi ihtiyacı noktasında anında devreye alabildiğimiz çok ama çok kıymetli bir yatırım." diye konuştu.
"Artan gaz ihraç edilebilecek"
Doğalgaz arz güvenliğini teminat altına alacak bir diğer önemli hususun da güçlü bir doğalgaz depolama altyapısının kurulması olduğunu işaret eden Albayrak, şunları söyledi; "Silivri ve Tuz Gölü doğalgaz depolama tesislerinin yaklaşık 3,5 milyar metreküp depolama kapasitesini 2023 yılından önce 10 milyar metreküpün üzerine çıkarıyoruz. Amacımız yıllık doğalgaz tüketimimizin en az asgari yüzde 20'sini depolayarak kısa süreli arz güvenliğimizi Allah'ın izniyle teminat altına almak. Bu amaçla 2016 yılının başında günlük 34 milyon metreküp olan günlük LNG gazlaştırma kapasitemizi 2016 sonunda yüzde 88 artışla 64 milyon metreküpe çıkardık. 2017 yılında ise toplamda 117 milyon metreküpe ulaştırarak 2 yıl gibi kısa sürede mevcut kapasitemizin üç katının üzerine çıkardık. Sisteme gaz giriş kapasitesini 2015 sonunda tüm sistemdeki 190 milyon metreküpü, 2016'da sonunda 210 milyon metreküpe, 2017 sonunda 288 milyon metreküpe çıkardık. Bu eski dönemlerde yoğun tüketimin olduğu zamanlardaki rakamların yüzde 20 üstünde. Bunla yetinmiyoruz."
Albayrak, Türkiye'nin günlük maksimum doğalgaz tüketiminin 250 milyon metreküp olduğu düşünüldüğünde, bu Türkiye'nin sadece kendi ihtiyacını karşılamakla kalmayacağını, yarın artan gazı da ihraç edebilecek bir ülkeye doğru ilerlediğini belirtti.
"Son terörist etkisiz hale getirilene kadar bu mücadelemiz devam edecek"
Özellikle son 5 yılda yaşanan tüm süreçlerin, Türkiye'nin ne kadar büyük bir saldırı altında olduğunu açıkça ortaya koyduğunu belirten Albayrak şöyle devam etti; "Son 5 yılda Türkiye büyüdükçe, saldırıları atlattıkça daha büyük sınamalarla karşı karşıya geliyor. İşte dün bu milleti FETÖ'nün hain darbe girişimiyle durduramayanlar, bugün sınırlarının dibine kurmaya kalktıkları terör koridorlarıyla sınırlamaya, sözde korkutmaya çalışıyorlar. Tüm saldırıları Allah'ın izniyle bertaraf ettik, ediyoruz. Israrla hep vurguladık, bugün bir kere daha altını ben çizmek istiyorum; Türkiye'ye tehdit oluşturan son terörist etkisiz hale getirilene kadar bu mücadelemiz devam edecek."
"Batı terörle mücadelede sınıfta kalmıştır"
Hatay'da olduklarını ve her gün füzelerin havan mermilerinin geldiğini aktaran Albayrak, "40 yıldır terörün her haliyle, terör örgütlerinin tüm versiyonlarıyla ve dünyada artık alfabe de harf kalmadı, terör örgütlerinin tamamıyla neredeyse savaşan bir Türkiye var, tabii terör örgütlerinin ötesiyle de savaşan bir ülke var, arkasındakilerle de savaşan bir ülke var. Tüm bu mücadeleyi tüm samimiyetimizle durmadan vermeye devam edeceğiz. Bugün terör örgütleri en büyük cesareti hiç kuşkusuz müttefik diye baktığımız bazı ülkelerin terör karşısındaki tutarsız politikalarından ikircikli ve riyakar tavırlarından alıyor. Bugün Batı terörle mücadelede hepimizin malumu sınıfta kalmıştır." şeklinde konuştu.
"Safınızı bilelim"
Son günlerde bazı siyasilerin açıklamalar yaptığını anlatan Albayrak, şöyle konuştu; "Ne diyor? 'PYD'nin terör örgütü olduğuna dair elimizde istihbarat yok, bilgi yok' falan. Ben de diyorum ki istihbarat arıyorsanız işte bugün Reyhanlı'ya gelin, Hatay'a gelin, istihbarat arıyorsanız buraya atılan füzeleri, şehitlerimizin evlerini ziyaret edin. Bundan daha fazla, daha büyük istihbarat mı olur? Buradaki vatandaşlarımızın neler çektiğini bir gelin görün öyle değil mi? 17 yaşında uykusunda teröristlerin attığı roketle şehit olan Fatma'yı ya da görevinin başında şehit olan Şahin kardeşimizin acısını paylaşıyor musunuz, empati yapıyor musunuz? Bu lafları edene kadar, bir gelin yani. PYD, YPG terör örgütü değilmiş. Nereden belliymiş. Siz terör örgütleriyle iş tutarsanız tabii ki belli olmaz. Safınızı bilelim yani. Bakın çok açık söylüyorum bugün YPG'yi kimler terör örgütü olarak görmüyorsa işte o siyasi yapılar da bunlarla aynı saftadır, bu terör örgütleriyle aynı saftadır."
DENİZ HABER AJANSI