• BIST 9659.96
  • Altın 2924.471
  • Dolar 34.5992
  • Euro 36.2611
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 3 °C
  • Antalya 8 °C
  • Muğla 4 °C
  • Çanakkale 0 °C

Türkiye'nin ilk 'Deniz Teknokenti' İTÜ'de kuruluyor

Türkiye'nin ilk 'Deniz Teknokenti' İTÜ'de kuruluyor
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Türkiye'nin ilk deniz teknolojileri temalı teknokentini İTÜ Denizcilik Fakültesinin yanına kurmayı hedeflediklerini bildirdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Türkiye'nin ilk deniz teknolojileri temalı teknokentini İTÜ Denizcilik Fakültesinin yanına kurmayı hedeflediklerini bildirdi. 

İTÜ'nün dünya üniversiteleri sıralamasına Türkiye'den giren 6-7 üniversiteden biri olduğunu, hemen hemen tüm sıralamalarda yer aldığını ancak sıralamaların üniversitenin mevcut potansiyelini yansıtmadığını dile getiren Karaca, "İTÜ zaten köklü ve bilinir bir marka, mirası var. Hedefimiz, mevcut potansiyelini kullanarak dünya sıralamalarında ilk 100'e girmek. 

Üniversitemizin ilk 100'de, hatta daha yukarılarda olması lazım. Bunu yapabilecek kapasiteye sahibiz." diye konuştu.Karaca, üniversitelerin rolü, topluma nasıl hizmet etmesi ve önünü açması gerektiği gibi konularda planlamalar yaptıklarını ifade etti.

'Üçüncü nesil üniversite'

Prof. Dr. Karaca, kamu, sanayi ve üniversite ortaklığını tanımlayan "üçüncü nesil üniversite" kavramına Türkiye'den en yakın üniversitesinin İTÜ olabileceğini ifade etti.İTÜ ARI Teknokent'teki 250'ye yakın firmadan 80'i, yani üçte biri akademisyen firmaları. Bu demektir ki üniversitede patent, faydalı model kapsamında çalışmalar yapılıyor. Üçüncü nesil tanımı topluma hizmet eden, doğrudan ürettiğini hizmete dönüştürebilen ve ülkenin refahını arttırabilen üniversite kavramını içeriyor. Stanford, MIT, Harvard ikinci nesil üniversitelerdi, bunlar da dönüştü ve üçüncü nesle adapte oldular. Çünkü patent ve faydalı model üretiyorlar." Güneşten nükleer teknolojilere kadar enerji üzerine projelerProf. Dr. Karaca, yüzde 50'ye yakını bilişim teknolojileri üzerine faaliyet gösteren İTÜ ARI Teknokent bünyesinde iki yıl önce "enerji" temalı teknokentin açıldığını hatırlattı.

Bu teknokentte konvansiyonel enerji firmasından yenilenebilir enerjiye kadar projeler yürüten 22 firmanın bulunduğunu belirten Karaca, bu yönüyle enerji temalı İTÜ Teknokenti'nin Türkiye'deki ilk tematik teknokent olduğunu söyledi.İTÜ Enerji Enstitüsü'nün bilgi birikiminin teknokentle paylaşıldığını ifade eden Karaca, tematik teknokentte güneş, rüzgar enerjisi hatta klasik nükleer teknolojileri üzerine çalışan firmaların bulunduğunu, bunların sayısını artırmayı planladıklarını aktardı.Bilişim ve enerjinin yanı sıra geleceğin otomobilleri konusunda da bir firmanın ciddi çalışmaları bulunduğunu bildiren Karaca, firmanın özellikle elektrikli araçlar üzerine çalıştığını söyledi.

'Deniz teknolojileri temalı bir tekno kent olacak'

Rektör Prof. Dr. Karaca, üniversite olarak çok yakın hedefleri arasında Türkiye'de bir ilk olacak "deniz teknolojileri" temalı teknokent kurmanın olduğunu bildirdi. Bu teknokentin İTÜ Denizcilik Fakültesinin yanına kurulumunu hedeflediklerini ifade eden Karaca, şu bilgileri paylaştı:"Burada deniz teknolojileriyle ilgili bilgi birikimimizi, Ar-Ge çalışmalarımızı özel ve kamu sektörleriyle paylaşacağız. Bu model bir ilk olacak ve bu konuda merkez İstanbul ve İTÜ olacak. Teknokentin bürokratik işlemleri devam ediyor.

Türkiye'deki en büyük problem bu alandaki tasarım eksikliği, özellikle gemi tasarımı. İlk adım olarak tasarım konusunda kapsamlı bir know-how oluşturacağız. Deniz ve gemi teknolojileri bağlamında yat tasarımı ve yapımı üzerine Ar-Ge çalışmaları yapacağız. Tuzla ve diğer tersanelerdeki üretimi, Ar-Ge tabanlı çalışmaların aktarımıyla dönüştüreceğiz.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Buğra Ersin Akbulut - AVŞA ADASI
18 Aralık 2016 Pazar 13:30
13:30
Sayın haber editörü ;
Haberiniz de kullanmış olduğunuz fotoğraf T.C. ÖZEL EKOL DENİZCİLİK AKADEMİSİ'ne okumuş olan K**** H**** Ö**** isimli sınıf arkadaşım olan kız arkadaşımıza aittir.İstanbul Teknik Üniversitesi ile ilgili bu fotoğrafın ne alakası var.Lütfen haberlerinizi yaparken dikkatli haber yapın ve başka kurum da okumuş olan birinin fotoğrafını İTÜ altın da yayınlayıp ; koymayın.
46.196.158.90
Mahmut Kaşgarlı
16 Aralık 2016 Cuma 23:58
23:58
Deniz teknolojileri deyince hemen akla gemi dizaynı geliyor yaw he he , deniz teknolojisi konusunda açında iki makale okuyun , birkaç web sitesi birkaç dergi karıştırın olmadı yutdışına bir fuara gidin bakın bakalım deniz teknolojisi dendiğinde yat ve gemi dizaynımı geliyor sadece dünyanın aklına . Kıytırık 6 eksenal fiber gyro bile bugün 70000 eurolardan başlıyor. Sonnrada deniz teknolojileri . oturun sidescansonar multibeam gibi cihazlara kafa yorun . Bu nedir ya gören de dışa bağımlılığımızı kesecekler zanneder. Bırakın bu 1mm yol alama hikayelerini de gerçekler üzerine konuşun. Sonrada üniversiteniz kalkakar Katamaran Araştırma Gemisi yapacağız der . Yahu bir bakın bakalım ne gibi projeler gerçekleştirmişsiniz denizcilik üzerine . Lütfen Gerçekçi olun artık .
188.3.61.208
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim