TÜRKLİM 19. Genel Kurul toplantısı dün ( 22 Ocak) yapıldı. Özel sektör liman ve iskele işletmecilerinin sektörel sorunlarına ortak bir platformda çözüm aramak ve dayanışmayı sağlamak amacı ile 1996 yılında kurulan Türkiye Liman İşletmecileri Derneği 19. Genel Kurul toplantısı dün akşam Mariott Otel’de gerçekleştirdi.Toplantıda 2015 yılının faaliyet raporu, iktisadi işletmenin faaliyetleri ile birlikte sunuldu.
Açılış konuşmasını TÜRKLİM Genel Sekreteri İrfan Bilgin’in yaptığı toplantıda Türkiye'deki yüklenen, boşaltılan konteynerin yüzde 90'ının dernek üyeleri tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.
İRFAN BİLGİN: "SAĞLAM YÜRÜYÜŞÜMÜZ DEVAM EDİYOR"
Konuşmasına yönetim kuruluna teşekkür ederek başlayan TÜRKLİM Genel Sekreteri İrfan Bilgin, çalışanlarını eğiten ve bilgilendiren bir kuruluş olduklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Yönetim kurulumuzun, üye sayısını arttırma kapsamında yapılan çalışmalarla yıl içinde Salı Pazarı Limanı ve Aves Terminali derneğimize katıldı, Argaz terminali ise üyelikten çıktı. 2015 yılı sonu itibariyle üye sayısı 59 olup bu alandaki gelişmeler yansıda arz edildi TÜRKLİM’in kendi sektörüne yön veren ve çalışanlarını eğiten ve bilgilendiren bir kuruluş olma yolunda yaptığımız çalışmalarla, ileriye doğru sağlam yürüyüşümüz devam etmektedir. Geçen yıl personel sınav ve belgelendirme merkezi olarak limanlardan 796 operatörü belgelendirdik 2014 yılı başında akredite olmamızdan sonra bugüne kadar verdiğimiz mesleki yeterlilik sertifikası sayısı 944 oldu. Özellikle Kariyer-Port Projesi’nin ve belgelendirme faaliyetlerinin yürütülmesinde göstermiş olduğunuz destek, sizlerin kararlılığı ve önceki ve şimdiki yönetim kurulumuzun yönlendirmesiyle bugünlere geldik. Asli görevlerinden günlerce uzak kalmalarına rağmen yapılan denetleme, toplantı ve çalıştaylara personel gönderdiniz, limanlarınızı bize açtınız. Vinç ve iş makinelerinizi tahsis ettiniz, bu nedenle her zaman olduğu gibi sizlere teşekkürü bir borç biliyorum.”
Konuşmasında Kariyer-Port Projesi’ne de değinen Bilgin, akredite oldukları meslek sayısının 11’e çıktığını belirterek “Kariyer-Port kapsamında hazırladığımız ve akredite olduğumuz 7 mesleğe ilave olarak geçtiğimiz yıl kasım ayında gerçekleşen işaretçi, araç yükleme operatörü kapı kanter görevlisi, terminal çekici operatörü ve liman planlama uzmanı mesleklerinin ulusal yeterliliklerini hazırladık ve Türkak denetiminde bu mesleklerden akredite olduk. Yapılacak MHK denetiminden sonra akredite olduğumuz meslek sayısı 11 olacak. Bu 11 meslekle birlikte operasyon sahasında bakımcılar hariç tüm meslekleri kapsar duruma geliyoruz. Türkiye’de liman operatörleri eğiten bir kuruluşun bulunmaması ve limanlarımız üzerindeki eğitim yükünü azaltmak maksadıyla ortaya koyduğumuz TÜRKLİM eğitim merkezi kurulması projesi kapsamında kaynak bulma arayışlarımız devam ediyor. Bu konuda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı’yla temaslarımız oldu. Geçtiğimiz yıl derneğimizin her yıl bir sektör raporu yayınlaması stratejisi doğrultusunda Türk Limancılık Sektörü raporu 2015 yayınlandı. Derneğimizce her yıl hazırlanan rapor, sadece Türk limanlarının değil dünyadaki önemli limanların ve Türkiye’nin yakın çevresinde yer alan limanların gelişmelerini de kapsamaktadır. Ayrıca bu yıl mega gemilerin limanlara etkisi konusunu özel bir bölüm olarak inceledik ve bu yıla özel olarak da ilk defa sektör raporunun İngilizcesini de basıp ilgili yerlere gönderdik” diye konuştu.
TÜRKLİM YÖNETİM KURULU BAŞKANI MUSTAFA KENAN SELÇUK: "DTO İLE İLİŞKİLERİMİZİN DAHA İLERİYE GİDECEĞİNE İNANIYORUM"
Daha sonra kürsüye gelen TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kenan Selçuk, İstanbul dışında yapılan yönetim kurulu toplantılarına katılanlara teşekkür ederek, 2016’da da aynı desteği görmek istediğini söyledi. Selçuk, “Buraya kadar karda kışta geldiniz ve bize güveninizi gösterdiğiniz için hepinize çok teşekkür ediyorum. Geçen sene görevi devralırken sizlerden bir ricam olmuştu. 'Çalışmalarımızı hep birlikte yapalım beraber yapalım işin içine hep birlikte girelim' diye belirtmiştim; çünkü sonuç olarak TÜRKLİM hepimizin kuruluşu diye sizden ricada bulunmuştum. Bu sene bu amaçla yönetim kurulu toplantılarımızın dördünü İstanbul dışında gerçekleştirdik. Katıldığınız için hepinize çok teşekkür ediyorum. 2016 yılındaki çalışmalarımızda daha çok katılımınızı arzu ediyor" dedi.
Konuşmasında TÜRKLİM çalışmaları hakkında bilgi veren Mustafa Kenan Selçuk "2015 yılı çalışmalarımızın önemli bir bölümü bizden önceki yönetim kurulu arkadaşlarımızın attığı temel üstüne gerçekleştirildi. Dolayısıyla burada onlara da çok teşekkür ediyorum. Ve tabi ofis çalışanlarımıza, profesyonel çalışanlarımıza da gayretleri için çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
İMEAK Deniz Ticaret Odası ile olan ilişkilerine de değinen Mustafa Kenan Selçuk, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Sizin görüşleriniz bizim için her zaman çok değerli hepsini not ettik ve hepsi üstünde zaten bir çoğunda çalışıyorduk, çalışmaya da devam edeceğiz. İMEAK Deniz Ticaret Odasıyla olan ilişkilerimiz konusunda zaten hepimiz DTO üyesiyiz. Sayın başkanım bize hakikaten çok destek oluyor. Kendisiyle sürekli görüşüyoruz. İlişkilerimizin çok daha ileriye gideceğine çok daha gelişeceğinden eminim; çünkü projelerimize İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın da bize destek olacağından eminim; ama kendilerine açmadığımız projelerimiz var. Açtığımız zaman mutlaka daha fazla destek alacağımıza da eminim bu konuda bundan herhangi bir şüphem de yok. Selçuk konuşmasında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı binali Yıldır'a da verdiği destekten dolayı teşekkür etti.
HIZIR REİS: "TÜRKLİM, BAKANLIĞIMIZ TARAFINDAN TAKİP EDİLİYOR"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürü Hızır Reis Deniz; TÜRKLİM’i, genel kurula katılım boyutuyla ve Türk denizciliğine katkılarıyla, bakanlık tarafından takip edildiğini ve paylaşılan sorunların bizzat Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a iletildiğini ifade etti. Binali Yıldırım’ı temsilen bu kurulda yer aldığını belirten Hızır Reis, “Burada olağan bir genel kurul var ve katılanlar, başarılı bir çalışma olduğunu deklare etti. Bakanımız Binali Yıldırım, bu genel kurula katılımla ilgili bizzat talimat verip; hem katılım sağlamamızı, hem sektörü dinlememizi hem de bakanlığımızdan beklentileri not etmemizi istedi. Genel kurula başarı, saygı ve sevgi dileklerini dileklerini de sizlerle paylaşmamı istedi" diye konuştu.
"LİMANLAR BÜYÜYOR; ÇÜNKÜ HEDEFLER DEĞİŞTİ"
Ciddi bir ekonomik hareketliliğin olduğunu vurgulayan Hızır Reis, limanların büyüdüğünü ifade ederek, “İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanımız Cengiz Kaptanoğlu 2023’te 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefinin olduğunu söyledi. Basit bir matematiksel ya da analitik bir hesapla bu, bundan sonraki ihracat gerçekleşmesi adına yüzde17’lik bir ilave artış demek. Yani biz her sene yüzde17’lik bir ihracatla artış sağlarsak 2023’te buna ulaşırız. Salih Zeki Çakır bey, limanların stratejik konumundan bahsetti. Bu bir ihtisas sektörü denizcilik, stratejik üstünlükleri olan tesisler ya da bizim bakanlığımız nezdinde yolların ulaşımda kesintiye uğramadan devam ettikleri bir ara istasyon. Eğer 2023’te hedeflediğimiz 500 milyar dolarlık hedefe ulaşabilirsek ihtiyaç duyacağımız kullanılacak kapasite de yıllık 1. 3 milyar ton olacaktır. Şu an kurulu kapasitemiz 948 milyon ton ve bu kapasitenin yüzde 43.7’sini kullanıyoruz. Çok ciddi bir artış var. Limanlar büyüyor; çünkü hedefler değişti. Ciddi bir ekonomik hareketlilik var. Yerleştirilen yük miktarı arttı; ama limanların teknolojik büyümesini sağlamamız lazım. Notları aldık, eğer kamuda imar planı gibi bir çalışmanız varsa öncelikle gidip görüşün. Zaman maliyetini gözardı etmeyin. Kapımız her zaman açık. İşi çok bildiğimizden değil; ama denizi sevdiğimizden dolayı buradayız, bakanım adına hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi.
“TÜRK LİMANLARI ÇOK İYİ BİR PERFORMANS GÖSTERİYOR"
Genel kurulun sonlarına doğru söz alan KOSTER Armatörleri ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır ise, gemi sahipleriyle liman işletmecilerinin arasında asgari müşterek olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı: Bir şekilde stratejik ortaklık diyebileceğimiz bir düzeyde ilişkiler mevcut. Bu işin stratejik boyutu gemi işletmelerinde, kiralama bölümlerinde sefer hesapları yapılırken limanlar için yüklemeyse sözleşme gereği Toplam sefer maliyetini ortaya koymak için bir süre hesaplanır. Bu tahmin yapılır fiili sefere geçince de geminin yükleme veya tahliyeye geldiği limanda hesaplanandan, tahmin edilenden daha az kalması armatör için sevindirici pozitif bir durum ortaya çıkartır. Sefer beklenenden hesaplanandan kısa çıkmıştır bu armatörün lehine bir durum. Özellikle Türk limanlarında personelin çok da hoşuma gitmese de armatör buna her zaman sevinir. Ben uzun zamandır Türk limanlarının meslek hayatımda, deniz hayatımda, ticari hayatta da gelişmelerini yakından takip eden biri olduğum için bunu bölge ülkeleriyle ya da dünya limanlarıyla kıyasladığımızda memnuniyetle ifade etmek istiyorum ki Türk limanları çok iyi performans göstermekte. İstisnai durumlar Türkiye’de özellikle belki üzerinde durulması gereken bir konu. Cuma günü limana hazırlık mektubu veren bir gemi istisna limanlar var; ama genelde pazartesi salı rıhtım müsait olsa bile beklemek durumunda kalmakta bunun çeşitli sebepleri var. En önemli sebebi de gümrük muamelelerinin ve gümrük mesaisi ve evrak tekamülünün yapılmaması bütün toplama baktığınızda uğrak sayısına eleştiren tonaja ciddi bir ekonomik kayıp. Bunun üzerine gidilerek idare edilebilmesi için tedbir alınır mı? Burada bu süreçler armatör lehine hem liman lehine bir ekonomik artı değer sağlanır mı? Sağlanmasında fayda olduğunu ifade etmek istiyorum. Bir konuda sektör raporunuzu inceledim. Doğal olarak kapasite olarak altyapı olarak limanlarımız geçmiş yıllara kıyasladığımızda çok fazla geliştiği açık. Çok büyük bir gelişme hatta muazzam bir iyileşme var geçmiş yıllarını bildiğimden özellikle denizde çalıştığım yıllarda da normal bir 10 bin tonluk gemiye Türk limanına geldiğimizde on gün, on beş gün, üç hafta kaldığımız olurdu. Bugün bu süreçler çok makul hatta uluslararası standartlara yaklaşmış durumda. Bu anlamda bu takdire şayan bir durum inşallah daha iyi gelişir. Sektör raporunda, faaliyet raporunda bu rakamsal gelişmelerin yanında limanlarda yapılmış olan elleçlenen miktarla birlikte can, mal ve çevre emniyetinde paralel gelişmelere vurgu yapmakta var. Geçmiş yıllarda yine bu Türk limanlarında stivatör hasarları, yanaşıp kalkmalarda, manevralarda altyapı eksikliğinden kaynaklanan, pek çok diğer sorunlardan kazalar olmaktaydı zamanla bunun iyileştiğini görmekteyiz; fakat veri olarak bu da sektör raporunda ortaya konması hem dernek olarak sizin faaliyetlerinizin kamuoyunu rahatlatmasında ciddi katkısı olacağını ifade etmek istiyorum."
SENEDE BİR KEZ İSTİŞARE TOPLANTISI ÖNERİSİ
İMEAK Deniz Ticaret Odası’nda meslek grubunun iyi bir şekilde temsil edildiğini vurgulayan Salih Zeki Çakır, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Faaliyetler meslek komitesinde yapılıyordur; ama önerim limanlardan hizmet alan ağırlıklı armatörleri temsil eden meslek grupları; Armatörler Birliği, Koster Armatörleşmesi hiç olmazsa senede bir istişare toplantısı yapmayı bir öneri olarak dikkatinize sunmak istiyorum. İnşallah 19. Genel Kurul denizciliğimiz için, siz değerli liman işletmecileri ve sahipleri için hayırlı olur temennisiyle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum."
Haber: Samet ÇAYIR - Deniz Haber Ajansı