• BIST 10029.31
  • Altın 3098.461
  • Dolar 35.5609
  • Euro 37.0038
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara -2 °C
  • İzmir 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • Muğla 5 °C
  • Çanakkale 6 °C

TÜRKLİM 27. Olağan Genel Kurulu gerçekleşti

TÜRKLİM 27. Olağan Genel Kurulu gerçekleşti
Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde gerçekleştirdiği “27. Olağan Genel Kurulu”nda yeni başkanını seçti. 2,5 yıldır TÜRKLİM başkanlığını yürüten Aydın Erdemir, görevi Hamdi Erçelik’e devretti.

Liman işletmecilerinin sektörel sorunlarına ortak bir platformda çözüm aramak ve dayanışmayı sağlamak amacıyla hizmet veren Türkiye Liman İşletmecileri Derneği’nin 27. Genel Kurul Toplantısı, 8 Mart 2024 Cuma günü, Saat 17.00’de Marriott Hotel İstanbul Asia’da gerçekleştirildi. 78 üyesi ile sektörü tek çatı altında buluşturan derneğin yeni yönetiminin belirlendiği kurula; Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salih Tan, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Başaran Bayrak, DenizTemiz Derneği/ TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu ile üye şirket yöneticileri ve sektörün önemli isimlerinin yanı sıra denizcilik sektöründeki erkek egemen algısını bozan bir buluşmaya imza atarak terminal çekici operatöründen operasyon saha elemanına kadar limancılık sektörünün farklı alanlarında çalışan 22 kadın liman işçisi de katılım sağladı. 

Genel Kurul, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Başkan Aydın Erdemir’in açılış konuşması ile başladı. Erdemir, ”Bu yıl geçmişten farklı olarak genel kurulumuz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde toplandı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün vurguladığı eşitlik kavramının, ekonomik, siyasal ve toplumsal yaşamın her alanında ve kalıcı biçimde yerleşmesi hem ülkemiz ve hem de denizcilik sektörümüz açısından büyük önem taşıyor. Eğitime erişim, işgücüne katılım, yöneticilik, bakım sorumluluklarının paylaşımı, şiddetle mücadele, afet ve kriz yönetimi başta olmak üzere tüm alanlarda kadın - erkek eşitliğini güvenceye alacak politikaların kararlılıkla hayata geçirilmesi konusunda TÜRKLİM olarak da tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz" diyerek Cumhuriyet’in 100. yılında, denizcilik sektörüne dair kıymetli bilgileri ve gelecek ikinci yüzyılda ele alınması gereken önemli konuları katılımcılar ile paylaştı. 

Akabinde, TÜRKLİM Genel Sekreteri İrfan Bilgin, 2023 Yılı TÜRKLİM Faaliyet Raporu ile gelir - gider tabloları ve denetçi raporunu toplantıda okurken, Yönetim ve Denetim Kurulu’nun ibrası da oylandı. 2024 yılı Yönetim Kurulu Asil ve Yedek Üyeleri ile Denetleme Kurulu Asil ve Yedek Üyeleri’nin seçiminin akabinde, 2.5 yıldır TÜRKLİM başkanlığını yürüten Aydın Erdemir oybirliği ile görevi Hamdi Erçelik’e devretti. ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezunu olan Hamdi Erçelik, üç yıldan bu yana Borusan Limanı Genel Müdürlüğü görevini yürütmekte ve bir önceki dönemde ise TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısıydı.

Oylamanın ardından yeni Başkan Erçelik kürsüye çıktı. Erçelik, “Yeni dönem başlangıcımız bu sene önemli bir güne tesadüf ettiği için mutluyum. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kapsamında ‘kadına güç iş yok’ diyerek liman sahasında çalışan arkadaşlarımızın burada olması beni gururlandırıyor. Umarım erkek egemen olan iş kolumuzda çalışan kadının sayısı artar. Yakın dönemde yönetim kurulumuzda daha çok kadın temsiliyeti göreceğiz” ifadelerinde bulundu. Aydın Erdemir’e ve yönetim kurulu üyelerine özverili çalışmaları için müteşekkir olduğunu belirten Erçelik, “Çıtayı yükseğe koyarak yapılan bu görev devri yeni yönetim kuruluna önemli bir sorumluluk yüklüyor. Bu sorumluluğu yeni yönetim kurulu arkadaşlarımla bir önceki dönem başlatılan faaliyetlerin devamlılığı ve sizlerden alacağımız geri bildirimlerle oluşturacağımız gündemle en iyi şekilde yerine getirmeye çalışacağız” dedi.

Hamdi Erçelik’in ardından Deniz Temiz Derneği / TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu söz aldı. Kaptanoğlu, “İklim değişikliği, sürdürülebilirlik en önemli konumuz. Bütün regülasyonlar yapılır her zaman denizciler bunlara uyar ama farkındalık çok önemli. Bu farkındalığı da limanlarda hem kadın çalışanları hem iklim değişikliğini bir araya getirerek yaptık. 1.200 kişiye farkındalık eğitimleri vermişiz. Biz başlarken limanlarda 204 tane kadın çalışan varmış. 224 olmuş. Bu tür çalışmaları yapmak zorundayız ki çevreye olan çabamız artsın. En büyük dileğim kadınlar günü olmayan bir gün. Erkekler günü yok, çünkü ihtiyacınız yok. Ekonomik krizler var inanılmaz savaşlar var ve yine en çok acı çeken kadınlar ve çocuklar oluyor. Daha iyi bir gelecek için umarım hiçbir kutlamaya ihtiyacımız olmayan, daha huzurlu, eşit, adil günler olsun” diyerek konuşmasını sürdürdü.

TÜRKLİM Genel Kurulu’na katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar ise “Bakanlığımızın en önemli faaliyet alanlarından birisi geniş alanı kapsayan, birçok disiplini içeren ve ülke ekonomisi için de önemli bir paya sahip olan denizcilikle ilgili yaptığımız düzenlemeler verdiğimiz destekle çevre hassasiyetlerini de gözeterek sürdürülebilirliği sağlıyoruz” ifadelerinde bulundu.

Cey Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı da TÜRKLİM Genel Kurulu’nda söz aldı. “Limanlarda çok ciddi yatırımlar yapıldı” diyen Avcı, “İstihdamda artış oldu. Başlangıçta karşı çıkan gruplar özelleştirmenin çok kötü bir şey olmadığını, ticaret hacmini artırdığını gördüler. Bizim kamudan aldığımız limanların tamamı şehir merkezinde olan limanlar. Düzenlemeler yaptık. Emisyon konusunda da dikkat etmemiz gerekiyor. Makine ekipmanlarımızın tamamını elektrikliye döndürdük. 15 yıl önce başladık bunu yapmaya. Çatılarımıza güneş enerjisi kurduk. Yeşil enerjiye ulaşma konusunda altyapımızı hazırlamış olduk” şeklinde konuştu.

Genel Kurul Toplantısı’nda son olarak Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Senem Nart kürsüye çıktı. Doç. Dr. Nart, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında ele aldığı konuşmasında “Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini kapatacak çalışmalar yeterli düzeyde değil. 2023’te bu ilerlemenin binde 3 kadar artış gösterdiği görülmüş. Son 10 yılda değerlendirecek olursak yüzde 4,1. Yine de yapılacak çok şey var. Sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak adına bazı kritik sektörüler var Limancılık bunlardan birisi. Ciddi istihdam yaratıyor. Birçok STK ciddi çalışmalar yürütüyor” dedi.

Toplantı, TÜRKLİM Kurumsal İletişim Müdürü Gülem Canbolat’ın kapanış konuşması ve mavi yaka kadın davetlilere sertifika ile çiçek verilmesi ile sona erdi.

Denizcilik sektöründe uzun yıllar emek veren bir kadın olarak gururla kürsüye çıkan Canbolat, “Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız bu tarihi yılda, tarihimiz boyunca kadınlarımızın üstlendiği hayati rolleri ve onların mücadelesini sizlerin huzurunda anmak isterim. Kurtuluş Savaşı’ndan itibaren, cephede ve cephe gerisinde gösterdikleri fedakârlık ve cesaret, Türkiye’nin bugünlere gelmesinin temel taşlarından biri olmuştur. Atatürk’ün kadınlara verdiği değer ve onların toplumdaki yerini güçlendirme çabaları, Türk kadınını dünya sahnesinde öncü bir konuma taşımıştır. Bu anlayışla, Cumhuriyetimizin 100. yılında, kadınlarımızın geçmişteki başarılarını onurlandırmakla kalmayıp, aynı zamanda gelecekte de eşitlik ve adalet temelinde ilerlemek için TÜRKLİM olarak taahhüdümüzü yeniliyoruz. Kadınlarımızın iş hayatındaki varlığını artırarak ve onlara eşit fırsatlar sağlayarak, daha müreffeh ve adil bir toplum inşa etme yolunda emin adımlarla ilerlemekteyiz ve ilerlemeye devam etmeliyiz.” ifadeleriyle toplantıyı sonlandırdı. 

1-674.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim