Avrupa'nın en büyük kariyer etkinliği olan Marmara Kariyer Fuarı (MARMARAKAF), bu yıl da genç yeteneklerin kariyer yolculuklarına yön vermeye devam ediyor. Kocaeli Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Kocaeli Kongre Merkezi'nde düzenlenen fuar, iş dünyasının öncü firmaları ile öğrencileri bir araya getirirken, ilham verici etkinliklerle de dikkat çekiyor.
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda, Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle ve 14 üniversitenin ortaklığında düzenlenen fuar, ikinci yılında kapılarını açtı. Katılımcılar, eş zamanlı gerçekleşen 700’den fazla etkinlik sayesinde hem iş ve staj fırsatlarıyla buluşuyor hem de kariyerlerini şekillendirecek deneyimler kazanıyor.
Fuarda düzenlenen "Limanlarda Gelecek Var! Sektör Dönüşüyor, Kariyerler Değişiyor" başlıklı oturumda, Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) Başkanı Hamdi Erçelik ve Genel Sekreter Faruk Doğan, Prof. Dr. Nalan Tekin’in moderatörlüğünde gençlerle bir araya geldi. Limancılık sektöründeki değişimi ve geleceğin kariyer fırsatlarını anlatan Erçelik ve Doğan, gençlere sektörün sunduğu yenilikçi istihdam alanlarına ilişkin önemli bilgiler ve tavsiyeler sundular.
MARMARAKAF, katılımcı öğrencilere yalnızca iş ve staj imkanlarını tanıtmakla kalmayıp; atölyeler, uzman söyleşileri ve kişisel gelişim programları ile kariyer planlamalarında güçlü bir adım atmalarına destek olmayı sürdürüyor.
"En Temel Hedef İstihdamı Arttırmak"
TÜRKLİM olarak en temel hedefimiz, limanlarımızdaki nitelikli istihdamı artırmak olduğunu dile getiren TÜRKLİM Başkanı Hamdi Erçelik,"Liman işletmeciliği sektöründe, mesleki yeterliliklerin belgelendirilmesi büyük önem taşıyor. Bu amaçla, sektör kuruluşu çatısı altında 'Kariyerport'u hayata geçirdik. Ankara'dan aldığımız akreditasyonla, limanlarımızın özel ihtiyaçlarına yönelik sınavlar düzenliyoruz. Eğitimleri bizzat liman işletmeleri veriyor, biz ise bu sürecin denetlenmesi ve belgelendirilmesi aşamasındayız.
Uluslararası ticaretin kalbi olan limanlarımız için en kritik beklentimiz ise yabancı dil yeterliliği. Artık o klasik, sadece gramer odaklı yabancı dil öğrenme yaklaşımını aşmamız gerekiyor. Önemli olan, pratik iletişim becerilerini kazanmak ve yabancı dili tamamladıktan sonra da mesleki deneyimi en iyi şekilde edinmek. Unutmamalıyız ki, teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, işin özünde insan var. Eğer insani değerleri anlarsak, birbirimize saygı ve sevgiyle yaklaşırsak, yapay zeka gibi teknolojilerden en iyi şekilde faydalanabiliriz." dedi.
"Sadece En İyi Vinci Getirmekle Bitmiyor"
Limanlar, bir ülkenin dış dünyaya açılan en önemli kapısı olduğunu dile getiren TÜRKLİM Genel Sekreteri Faruk Doğan, "Bizim limanlarımız da uluslararası kalite standartlarında hizmet sunmak zorunda. Bu nedenle çağın getirdiği tüm yeniliklere kapılarımızı sonuna kadar açık tutmamız gerekiyor. Tarihe baktığımızda da görürüz ki, denizcilik ve limanlar aracılığıyla nice yenilik Türkiye'ye girmiş, girmeye de devam edecektir. İşte bu yüzden otomatik sistemler, modern liman işletmeciliği için hayati bir öneme sahip. Elbette sadece en iyi vinci getirmekle iş bitmiyor. Daha hızlı, daha az hatayla çalışan, çevreci yaklaşımları destekleyen sistemleri de düşünmek zorundayız.
Şu anda liman sistemleri büyük bir dijital dönüşümün içinde. Yapay zeka bu dönüşümün en önemli aktörlerinden biri. 5G teknolojisi gibi yüksek hızlı iletişim altyapıları olmazsa olmaz. Gelecekte otonom gemilerin de devreye gireceğini düşündüğümüzde, limanlardaki otonom sistemlerin de kaçınılmaz olarak daha da gelişeceğini öngörebiliriz. Tüm bu dijitalleşmenin yanı sıra, çevresel sorumluluğumuzun da bilincindeyiz. Bu nedenle yeşil dönüşüm de limancılık sektörünün geleceği için en az dijitalleşme kadar önemli" diyerek sözlerini tamamladı.
DENİZ HABER AJANSI