Dünyanın en büyük doğalgaz rezervine sahip ülkelerinden Türkmenistan’ın doğalgaz ve petrol sektöründeki yatırım imkanları, başkent Aşkabat’ta düzenlenen Uluslararası Petrol ve Doğalgaz 2015 konulu fuar ve konferansta ele alındı. Fuara dünyanın 40 ülkesinden 160 dev enerji şirketi katılırken, konferans için Aşkabat’a aralarında üst düzey devlet yetkilileri olmak üzere 50 ülkeden 600 civarında enerji uzmanı katılıyor.
Orta Asya bölgesinin ve aynı zamanda eski Sovyetler Birliği’nin bulunduğu Bağımsız Devletler Topluluğu kapsamındaki en büyük fuar organizasyonu olan Türkmenistan Petrol ve Doğalgaz 2015 Fuarı ve Konferansı, kapılarını ziyaretçilere açtı. Fuara ve konferansa, aralarında çok sayıda yabancı üst düzey devlet yetkilileri olmak üzere dünyanın saygın enerji şirket temsilcileri iştirak ediyor.
Fuarda, Türkmenistan'ın petrol-gaz imkanları ve potansiyelleri sergilenirken, ayrıca petrol-gaz arama, üretim, işleme, taşıma ve petrol-gaz cihaz ve teknolojileri üreten şirketler kendi ürünlerini görücüye çıkarttı.
“TÜRKMENİSTAN’IN AB İLE İŞBİRLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ POTANSİYEL MEVCUT”
Fuar ile eş zamanda düzenlenen konferansta konuşan Türkmenistan Petrolgaz ve Tabii Kaynaklar Bakanı Muhammetnur Halilov, Türkmenistan’ın Avrupa Birliği ile enerji alanında işbirliği yapması için önemli potansiyelin olduğunu kaydetti. Bakan, Hazar bölgesinin enerji bakımından zengin bir ülke olduğunu ve Asya ile Avrupa’nın ana ulaşım koridorlarının merkezinde bulunarak, bölgesel enerji güvenliği açısından stratejik öneme sahip olduğunu ifade etti.
Türkmen gazının Avrupa’ya ulaştırılması için Avrupa Birliği cephesinde yoğun bir çaba var. Mayıs 2015’te Aşkabat’ta Türkmenistan-Azerbaycan-Avrupa Birliği-Türkiye hattında dörtlü görüşme yapıldı. Bu görüşmede, enerji kaynaklarının dünya piyasasına, özellikle Avrupa’ya ulaştırılmasına yönelik öncelikli konular ele alınmıştı. O görüşmede, dört taraflı enerji işbirliği için bir deklarasyon imzalanmıştı.
Bakan ayrıca, Türkmenistan’ın petrolgaz sektörü için yeni yatırımcılara kapılarının açık olduğunu kaydetti. Hazar Denizi’nin Türkmen kıyısında 12,1 milyar ton petrol ve 6,1 trilyon metreküp doğalgaz rezervinin bulunduğu kaydeden Bakan Halilov, Hazar’ın 32 bloktan oluştuğunu, bunların 5’inde yabancı şirketler ile çalışmaların devam ettiğini, geri kalanları için ilgili şirketler ile müzakere masasına oturmaya hazır olduklarını belirtti.
Bakan Halilov, Türkmenistan’da karadaki 180 doğalgaz sahasının arasında Galkınış sahasının ayrı bir öneme sahip olduğunu ifade ederek, bağımsız araştırma şirketinin verilerine göre Galkınış sahasının doğalgaz rezervinin 26,2 trilyon metreküp olduğunu ve yakında bu saha kapsamında yeni bulunan Garakel yatağının rezervini de göz önünde bulundurulduğunda, toplam rezervin 27,4 trilyon metreküpe kadar ulaşacağını söyledi.
Türkmenistan yönetimi, Galkınış doğalgaz sahasının sanayiye kazandırılması için başlattığı yatırım projesinin 1. aşamasında 10 milyar dolar yatırım gerçekleştirdi. Projenin 2. aşaması Çin’in CNPC şirketi ile yapılan anlaşma kapsamında yatırımlar devam ediyor. Şimdi sıra 3. aşamada. Bu çerçevede, Japonya’nın desteğiyle de yeni yatırım projeleri hayata geçirilecek.
Dünyanın doğalgaz rezervi bakımından 4. büyük ülkesi olan Türkmenistan, Çin, İran ve Rusya’ya doğalgaz ihraç ediyor. Aralık ayında Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı projesinin temelini atacak olan Türkmen yönetimi, Avrupa’ya da ulaşmak istiyor.
2014 yılında Türkmenistan’da 76 milyar metreküp doğalgaz üretilerek, 45 milyar metreküplük kısmı ihraç edildi. Uluslararası uzmanlara göre, Türkmenistan’ın enerji rezervi 71 milyar ton petrole eşdeğer. Aşkabat yönetimi, söz konusu enerji kaynakları ile Çin, Rusya, İran, Avrupa ve diğer projelerin doğalgaz ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede.
Deniz Haber Ajansı