• BIST 10085.5
  • Altın 2985.161
  • Dolar 35.3135
  • Euro 36.7986
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 14 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

UANI, İran'ın Petrol İhracatı Arttıkça Yeni Uygulama Yöntemleri Çağrısında Bulundu

UANI, İran'ın Petrol İhracatı Arttıkça Yeni Uygulama Yöntemleri Çağrısında Bulundu
İran'ın karanlık tanker filosunu ve petrol ihracatını takip etmede ön saflarda yer alan Nükleer İran'a Karşı Birleşmiş (UANI) adlı STK, İran'ın petrol ihracatını destekleyen karanlık tanker filosundaki sürekli çarpıcı büyümeye atıfta bulunarak yıl sonu incelemesini yayınladı. Grup, İran'ın mevcut yaptırımlara ve gevşek yaptırımlara hızla uyum sağla

UANI , 2024'teki son Tanker Takipçisi'nde yaptırımları aşan petrol ihracatındaki temel eğilimleri ve değişimleri ayrıntılarıyla anlatırken, yasadışı ticarete karışan tanker sayısındaki güçlü büyümenin devam ettiğini vurguluyor. Grup, Kasım 2020'de İran petrol ticaretine karışan 70 yabancı tanker tespit ettiğini ve şu anda 477 tankere ulaştığını söylüyor. UANI, 2024'te ticarete katılan 132 yeni gemi tespit ettiğini söylüyor.

Raporladıkları istihbarat çabaları 330 bayrak iptaline ve ABD'nin yaptırım rejiminde 139 tanker belirlemesine yol açtı. UANI, bu yıl yaptırım uygulanan 139 tankerden 110'unun "hayalet armada" listesinde tanımlandığını söylüyor. Ancak 325 geminin henüz belirlenmediğini söylüyor.

Çabalara rağmen ve kısmen de gevşek uygulama nedeniyle, grup İran'ın petrol ihracatının %10,75 artarak 587 milyon varile ulaştığını hesaplıyor. Çin en büyük hedef olmaya devam ediyor ve ticaretteki yüzdesini 533 milyon varile çıkardı; UANI bunun 2023'e göre %24 arttığını vurguluyor. UANI, Çin'in İran'ın toplam petrol ihracatının %91'ini oluşturduğunu ve 2023'te bu oranın %83 olduğunu söylüyor.

Gözlemlediği önemli bir değişim, İran'dan petrol taşımak için İran Ulusal İran Tanker Şirketi'ne (NITC) daha fazla güvenilmesidir. Kısmen yaptırımlar nedeniyle, yabancı bayraklı gemilerin rolü gemi-gemi transferlerine kaymıştır. UANI şimdi birden fazla transferde bulunan tekrarlayan suçluları tespit etme ve yaptırım uygulama çabaları çağrısında bulunmaktadır.

UNAI'nin talep ettiği bir diğer adım ise "yetkililerin, hedefli yaptırımlar, para cezaları ve olası yasal işlemler yoluyla kaptanları sorumlu tutmaya odaklanmaları gerektiği" yönünde. Grup, kaptanların AIS manipülasyonu, sahte belgeler sunma ve gemiden gemiye yasadışı transferler gibi yaptırımlardan kaçınma tekniklerindeki rolüne dikkat çekiyor.

Ayrıca tankerler tarafından yapılan "bayrak atlama"ya yönelik baskının devam etmesini talep ediyorlar. 2024'te "belirli bayrak devletleri tarafından gerekli özenin kayda değer şekilde arttığını" kabul ediyorlar. UANI, St. Kitts ve Nevis Uluslararası Gemi Sicilinin UANI tarafından belirlenen sekiz geminin hepsinin bayrağını iptal ettiğini belirtti. Grup ayrıca Tanzanya-Zanzibar Uluslararası Nakliye Sicili, Gabon Cumhuriyeti Denizcilik İdaresi ve Tuvalu Gemi Sicili dahil olmak üzere bayrak otoritelerinden "iyi bir geçmişe" dikkat çekti. UANI, aylık güncellemeler sağlayacağını ve bayrak devletlerini listesini rutin olarak kontrol etmeye teşvik ederken Tanker Tracker'daki verilerini kamuoyuna açıklamaya devam edeceğini bildiriyor. 

Gruba göre İran rejimi, yaptırım önlemlerine hızla uyum sağlama yeteneğini gösterdi. Çabaların uydu ve AIS izleme, blok zinciri tabanlı ticaret doğrulaması ve "isim ve utanç" kampanyaları gibi geleneksel yöntemlerin ötesine geçmesi gerektiğini söylüyorlar. UANI, petrol ticaretinde bir etki yaratmak için 2025'te yanıtın "eşit derecede dinamik" olması gerektiğini söylüyor; bu, mevcut İran rejimini "finansal olarak ayakta tutar" ve Hizbullah ve Hamas gibi vekilleri destekleme araçları sağlar.

DENİZ HABER AJANSI 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim