• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 7 °C

Uluslararası Denizcilik Tarihi ve Sigorta Hukuku Sempozyumu yapıldı

Uluslararası Denizcilik Tarihi ve Sigorta Hukuku Sempozyumu yapıldı
Uluslararası Denizcilik Tarihi ve Sigorta Hukuku Sempozyumu Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku ABD Başkanı Prof. Dr. Pınar Akan’ın başkanlığında, Marmara Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı.

Deniz Haber Ajansı’nın da sponsorlar arasında bulunduğu sempozyum Adalet Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu, Marmara Üniversitesi, İMEAK DTO, Omur Marine, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Adalet Yayınlarının iş birliği ile gerçekleşti.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Pınar Akan, 2010 yılından bu yana düzenledikleri Uluslararası Denizcilik ve Amirallik Hukuku Kongrelerinde, deniz ticareti ve sigortacılığının tarihinin altının çizilmesinin, onurlandırılmasının ve bu alanda yapılan tüm çalışmaların geçmişle ilişkilendirilmesinin gerekli olduğunu fark ettiklerini ve bu nedenle bu yıl denizcilik ve sigorta hukuku tarihi konulu bu sempozyumu düzenlediklerini belirtti. Akan,” Türk Tarih Kurumu'na sonsuz desteklerinden dolayı özellikle teşekkür etmek istiyorum. Sempozyum sürecindeki desteklerinden dolayı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Deniz Ticaret Odası ve Omur Deniz'e de teşekkür ederim.” dedi.

n-001.jpg

Prof. Pınar Akan’ın ardından kürsüye gelen  Omni Ltd. Direktörü Aret Taşçıyan, uluslararası boyutta böyle büyük ve önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptığı için Pınar Akan’a teşekkürlerini iletti. Sigortacılık tarihinden söz eden Taşçıyan, “Antik dünyada bir tür sigortanın ilk biçimleri Babil Dönemi'nde izlenir ve ilk yazılı ölçülere MÖ 1750'de Hammurabi Kanunları'nda rastlarız.  Hammurabi Kanunları'nda "Borç alan bir tüccar, borç verene fazladan ödeme yapar" diye özel bir bölüm vardır.” dedi.  Deniz Sigortacılığının tarihinden söz ederken, 1906 Deniz Sigortaları Yasası’na değinmemek adil olmayacaktır dedi. Aretyan, “ Osmanlı İmparatorluğu'nda 1868 yılına ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna kadar sigortacılıktan herhangi bir iz görmüyoruz.  Kapitülasyonlarla korunuyor, vergi de vermiyorlardı.  İstanbul'da kurulan ilk genel sigorta acenteliği, 1868 yılında Giorgio ve Umberto Casaretto Kardeşler tarafından sadece yangın risklerini karşılamak üzere kurulan Reunion Adriatica Sigorta'dır.  1870 yılında Pera'da (bugünkü Beyoğlu'nda) meydana gelen büyük yangından sonra İngilizler İstanbul'da ağırlıklı olarak Pera'daki yabancı nüfusun mallarını sigortalamak için  Sun, Northern ve North British olmak üzere üç büyük sigorta acenteliği kurdular.  1923 yılında Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra, genç, milliyetçi cumhuriyetçi girişimciler yabancı sigorta acentelerine ve yabancı bankalara güvenmediler, böylece 1925'te İş Bankası'nın ilk milli sigorta şirketi Anadolu sigorta İstanbul'da kuruldu.” dedi.

c-011.jpg

Konuşmacılar arasında yer alan Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı sempozyumu fikir teatisi ve bilgi paylaşımı açısından çok önemli bulduğunu ve devamının gelmesini umduğunu aktardı. Ortaylı, Osmanlı döneminde kadıların verdiği şer’i mektupların İlk sigorta poliçesi niteliğinde olduğunu belirtti. “Bu alanda yasal kuruluşların kaynağı Roma’dır, halen modern hukukun esaslarını belirler. Ancak bugün sigorta sistemine hükmedenler de İngilizlerdir.” dedi.

m.jpg

Alanında bir ilk olan sempozyuma Türkiye’nin yanı sıra Belçika, Portekiz, İspanya, Amerika, Panama, İngiltere, İtalya, İsveç ve Malta’dan da konuşmacılar katıldı.

b-009.jpgz-009.jpgx-002.jpg

whatsapp-image-2022-11-02-at-16.35.36.jpeg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim