• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 2 °C
  • Ankara -1 °C
  • İzmir 5 °C
  • Antalya 7 °C
  • Muğla 2 °C
  • Çanakkale 0 °C

Üniversite-Sanayi İşbirliği Projesi "MentorSHIP"

Üniversite-Sanayi İşbirliği Projesi "MentorSHIP"
Piri Reis Üniversitesi tarafından “Gemi İnşa Sanayi Ar-Ge ve İnovasyon Kapasitesi Geliştirme Merkezi ve Sertifikasyon Programı” kapsamında “Innovative Solutions in Maritime and Naval Sector" semineri dün gerçekleştirildi.

Piri Reis Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve üniversite-sanayi  işbirliğinin ön plana çıktığı seminerde İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen MentorSHIP (Gemi İnşa Sanayi Ar-Ge ve İnovasyon Kapasitesi Geliştirme Mentorluk ve Sertifika Programı’nın tanıtımı yapıldı. 10 ders, 1 çalıştay ve 4 seminerden oluşan projeyle Ar-Ge ve inovasyon konusunda farkındalık yaratılması, sektör oyuncusu tersane ve tasarım ofislerinin Ar-Ge, Yaratıcılık ve İnovasyon kapasitelerinin arttırılması amaçlanıyor.

“GELİŞMİŞLİK DÜZEYİ  İNOVASYONLA ÖLÇÜLÜYOR”

Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren ve gelişmiş ülkelerin arge ve inovasyonu önemli bütçeler ayırdığının altını çizen Piri Reis Üniversitesi Dekanı Prof Dr. Nurhan Kahyaoğlu “İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle Piri Reis Üniversitesi’nin “mentorship” yani gemi inşa sanayinde arge ve inovasyon kapasitesini geliştirme mentorluğu ve sertifika programı başlığında bir proje gerçekleştiriyoruz. Bugünkü gerçekleştirdiğimiz seminer de bu proje kapsamında yapacağımız dört seminerden ilki. İnovasyon, içi dolu ve yeni bir kavram. İnovasyon için ilk önce yeni ve yaratıcı bir fikir ortaya çıkması lazım. İkinci adım ise yaratıcı fikirlerin ticarileştirilmesi ve katma değer kazanması. Artık ülkelerin gelişmişlikleri inovasyonla ölçülür bir hale geldi. Arge ve teknoloji üretimi ülkelerin gayri safi milli hasılasıyla oldukça alakalı. Eğer G-20 ülkesiyseniz mutlaka bu endeksle değerlendiriliyorsunuz. Türkiye arge harcamalarında 29. sırada. 2015 yılı bütçesine bakıldığında arge ve inovasyona ayrılan miktar sadece yüzde 1. Bu rakam için yeterli demek mümkün değil.” dedi.

“İNOVASYON, KRİZİN FIRSATA DÖNÜŞTÜĞÜ BİR ALAN”

Uzakdoğu ülkelerinin gemi inşada yaptıkları arge ve inovasyona yatırımlarıyla birlikte 2008 krizini fırsata çevirdiklerini belirten Prof Dr. Nurhan Kahyaoğlu “Dünyanın  büyük gemi inşa endüstrilerine baktığımızda önemli inovasyon ekonomisine sahip olduğunu görüyoruz. Tamamıyla bakıldığında tüm deniz araçları farklı icatların bir araya getirilmesiyle meydana gelmiş araçlar. Bu açıdan bakıldığında inovasyon gemi inşa için çok önemli. Çin, Güney Kore ve Japonya gemi inşa sanayide inovasyon açısında oldukça ileride. 2008 kriz zamanında bile ciddi direnç gösterdiler. Gemi inşa sektörü sanayi dalları içinde krizden en kolay etkilenen ama en kolay ayağa kalkan sektör olma özelliğine sahip. Krizlerin fırsata çevrilebildiği bir alan. Krizde de ayakta kalanlar, arge ve inovasyonu akıllı kullananlar. Üniversite, sanayi ve müşteri işbirliği çok önemli bir sac ayağı.Eğer biri kuvvetsiz olursa herkes etkilenecektir. Bu yaklaşım kapsamında da “Mentorship” projesini oluşturduk. Gemi inşa sektöründe arge ve inovasyon konusunda farkındalık yaratılması için kapasite geliştirme ve sertifika programımızı başlattık.” ifadelerini de kullandı.

“ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ ÖNCELİKLİ AMACIMIZ”

Piri Reis Üniversitesi’nin kuruluş amacının arge ve inovasyon anlamında sektörüne hizmet vermek olduğunu belirten  Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Taner Albayrak “İnovasyon herkesin ağzında. İstatistikler de bu tabloyu ortaya koyuyor. Arge ve inovasyonda başarı kazanmamız için üniversite ve sanayi işbirliği sağlamak ilk amacımız olacak. TÜDEV’in ve İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın desteği, uluslar arası networkumuzla birlikte inovasyonda başarılı olmamız mümkün. Piri Reis Üniversitesi’nin asıl amacı, araştırma ve geliştirme olacak. Mentorship, gemi inşa sanayiyle birlikte yapacağımız geniş çaplı ilk proje olacak. Üniversite olarak önemli bir bilgi birikimine sahibiz ve sektöre olan borcumuzu ödemek istiyoruz. Kaliteli bir akademik kadroya sahibiz. Şuanda Avrupa’da 20’den fazla ülkeyle gerek proje işbirliği gerek de müfredat denkliği konusunda büyük bir ağa sahibiz. Önemli konferanslara ev sahipliği yaptık. Üniversite bilgiyi üreten, sanayi ise bilgiye kullanan taraftır. Eğer bu işbirliğini gerçekleştiremezsek tüm bilgi birikimimiz buharlaşıp gidecek.” şeklinde konuştu.

MentorSHIP (Gemi İnşa Sanayi Ar-Ge ve İnovasyon Kapasitesi Geliştirme Mentorluk ve Sertifika Programı) nedir?

Projenin genel amacı; 2005-2008 yılları arasında gerçek potansiyelini gösteren Gemi İnşa sektörünün eski parlak günlerine dönebilmesi maksadıyla , Ar-Ge ve inovasyon kapasitesinin arttırılmasıdır. Bu amaçla sektör oyuncusu tersane ve tasarım ofislerinin Ar-Ge ve İnovasyon kapasitelerinin arttırılması gerekmektedir.

Proje kapsamında Piri Reis Üniversitesi bünyesinde  sektör temsilcilerine yönelik olarak;

-Sektörde hizmet verecek 5 mentor yetiştirilecek,

-Sektör içinden seçilecek 15 şirkete Ar-Ge ve İnovasyon kapasitesini arttırmaya yönelik mentorluk hizmeti verilecek,

-6 ay süreli bir sertifika programı ile inovasyon, yaratıcı düşünme, fikri haklar, Ar-Ge yönetimi, proje yönetimi konularında eğitimler verilecek.

a1-034.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim