• BIST 10105.37
  • Altın 3159.107
  • Dolar 35.635
  • Euro 37.1016
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 10 °C
  • Muğla 6 °C
  • Çanakkale 6 °C

Ürettiği tekneler, balıkçılara ekmek teknesi oluyor

Ürettiği tekneler, balıkçılara ekmek teknesi oluyor
Sinop'ta yaşayan Kuru ailesi 3 kuşaktır ahşap tekne üretiyor ve geçimlerini bu meslekten sağlıyor. 12 yaşında babasının yanında başladığı işte çalışarak bugünlere gelen şimdilerde 39 yaşında olan Mehmet Kuru 'baba ve dede mesleği' olarak bahsetti.

39 yaşındaki Mehmet Kuru, dede ve baba mesleğini sürdürerek balıkçılara ekmek teknelerini hazırlıyor.

Bu işe babasının yanında 12 yaşında başladığını belirten Kuru, Sinop’ta da bu işin yapılabildiğini göstermeyi amaçladıklarını dile getirdi.

ÇEKİRDEKTEN BAŞLADIM

 “Çıraklıktan çekirdekten yetişerek başladım. Sonra kalfa ve usta olarak devam ediyorum. Baba ve dede mesleğim. Dedeme yetişemedim mesleği babamdan öğrendim. Babam çocukluğundan başlamış, ben öyle keza dedem de öyle, çocuklarımın da bunu yapmasını isterim” diyen Mehmet Kuru tekne imalatının aşamalarını da şu şekilde anlatıyor:

"Bunu aynı bir inşaat gibi düşününün. Teraziye alınmış gibi aynı suda durması ayarlanması aynı bir inşaata benzer. Önce omurgası konulur sonra baş bodoslaması. Sonra pervanelerin konulacağı kıç bodoslama dediğimiz yer konulur. Bunların hepsi merkezdedir ve birinci teknenin ortası konulur. İskelet, tahta aşaması, üst yapısı, boya macun işlerinden sonra makine montajları yapılır ve müşteriye teslim edilir."

YILDA 6-15 TEKNE ÜRETEBİLİYORUZ

İstenen ebatta tekneleri bulundukları yerin imkanlarına göre yapabildiklerini belirten ahşap tekne ustası Kuru, “Türkiye’nin çoğu bölgesine gönderebiliyoruz. Akdeniz, Ege, Marmara, Karadeniz. Balıkçı ağırlıklı çalışıyoruz balıkçılık yapan bütün bölgelere gönderebiliyoruz. Maliyet olarak ve bakım olarak ahşabı tercih ediyorlar. Biz burada 6 metreden 15 metreye kadar tekne yapabiliyoruz onun üstüne çıkamıyoruz. Zaten ahşap olarak da talep yok. En çok da 9-10 metreye talep olduğu için onlara ağırlıklı çalışıyoruz. Ebadına göre büyüklüğüne göre personel durumuna göre yılda 6 ile 15 tekneye kadar üretebiliyoruz. Ne yazık ki şu an çırak yetişmediği için personel eksiğimiz var çözersek yılda 10 tekneye çıkarız diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

TEK PROBLEM TEKNELERİ DENİZE İNDİRMEK

En büyük zorluklarının denize 15 kilometre uzakta sanayide bu işi yapmaya çalışmak olduğunu dile getiren Kuru, “İnşa aşamasında zorlukları yok. Tek problemimiz bu bölgeden denize indirmekte oluyor. Yer müsait olmadığı için yat tarzına girmiyoruz. Tekneyi denize indiremiyoruz, indirme sorunumuz çok. Biz şu anda denize 15 kilometre uzaklıkta bir yerde tekne yapıyoruz. Köprüler var. Üst geçitler var. O yüzden istediğimiz müşterinin bazen büyük talebine cevap veremiyoruz. Yer sorunumuzdan dolayı. Deniz kenarında da yer olmadığı söyleniyor. Normalde bir geminin sanayide değil de deniz kenarında yapılması gerekir. Tekne yapımı Batı Karadeniz ile kalıplaşmıştır. Biz bu kalıbın dışına çıkmak istedik. O yüzden burada tekne yapmaya başladık. Şimdi tekne yapımı dediğiniz zaman akla ilk gelen yer Bartın Kurucaşile’dir. Biz de bunu değiştirip Sinop’ta da tekne yapıldığını Türkiye’ye gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
mustafa özülker
31 Ocak 2021 Pazar 16:30
16:30
Tekne üretmesi çok güzel ama bu balıkçılara daha ne kadar süre ekmek teknesi olabilecek ? Avrupada kıyamet kopuyor, bu bizi hiç ama hiç ilgilendirmiyor. Balık tüketimi bizden misliyle fazla, denizleri bizden misliyle bereketli ve balıkçılıkla uğraşanlar ve balık çeşitleti de hakeza. Kıyamet kopuyor, bizi hiç ilgilendirmiyor. İlmik açıklığı, kotalar ve yasaklar, kimin hangi denizde neyi
yakalayıp neyin bu sene nadasa bırakılacağı filan. Karadenizin yarısının balık ve diğer yarısınn su olduğunu sanırdık, galiba galiba bir dank sesi duyar gibiyim.
77.182.12.25
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim