• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 0 °C
  • İzmir 9 °C
  • Antalya 11 °C
  • Muğla 6 °C
  • Çanakkale 10 °C

Vaka ve üretim artışı petrolü dizginleyecek

Vaka ve üretim artışı petrolü dizginleyecek
Güney Kafkasya’daki gerilimler ve ekonomilerdeki ılımlı iyileşmenin sürmesiyle dün yükselse de, küresel petrol talebine ilişkin görünüm COVID-19 vakaları arttıkça bozuluyor.

Salgında vaka sayılarının yeniden artışa geçmesiyle küresel petrol tüketimine ilişkin öngörülerin bozulması, fiyatları baskılıyor. Küresel petrol fiyatları, son dört haftanın üçünde düşüş kaydetti. Brent’in son altı ayın, Batı Teksas Petrolü’nün ise nisan sonrasında ilk aylık düşüşünü yaşaması öngörülüyor.

Goldman Sachs, Brent petrolün yılsonunda 49 dolara geleceği, 2021’in üçüncü çeyreğinde ise 65 dolar/varilden işlem göreceği tahmininde bulundu.

Dünya genelinde hızla artan COVID-19 vakalarının küresel petrol tüketimine ilişkin öngörüleri bozması, küresel petrol fiyatlarının son dört haftanın üçünde düşüş kaydetmesine neden oldu. Brent’in son altı aydır ilk kez aylık düşüş kaydetmesi, Batı Teksas petrolünün ise nisandan bu yana ilk aylık düşüşünü yaşaması öngörülüyor. Ancak petrol fiyatlarını yükseltebilecek bazı gelişmeler de yaşanmaya devam ediyor.

Goldman Sachs Brent petrolün yıl sonuna 49 dolara gelmesini, 2021’in üçüncü çeyreğinde ise 65 dolar/varilden işlem görmesini öngörüyor.

RUS BAKAN: TALEP KRİZİNDE BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ

Dünya Gazetesi’nin haberine göre Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, pazar günü küresel enerji sektöründeki tüm oyuncuları, pandemi nedeniyle yaşanan talep kriziyle mücadelede birlikte hareket etmeye çağırdı. G20 enerji bakanlarına online bir etkinlikte konuşan Novak, küresel petrol talebinin bu yıl yüzde 10 düşeceğini, bunun şirketlerin üretim yatırımlarını yüzde 25 ila 30 azaltmasına neden olduğunu söyledi. Kısıtlamaların kalkmasıyla talepte iyileşme olsa da, Avustralya merkezli ANZ analistlerine göre artan vakalar talepteki iyileşmeyi riske atıyor. Ayrıca İran ve

Libya’dan küresel petrol pazarına çıkan ham petroün artması da fiyatlar üzerinde baskı oluşturan bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sektreteri Muhammed Barkindo da önceki gün yapılan G20 etkinliğinde ticari petrol stoklarının son beş yılın ortalamasının üstünde seyredeceğini söyledi. Barkindo stokların gelecek yıl bu seviyenin altına ineceğini öngördüklerini belirtiyor. Ayrıca OPEC üyesi İran'ın üretiminin artmaya devam etmesi ve Libya'nın sekiz ay aradan sonra piyasaya ortalama 1 milyon varil petrol arz etmesi de fiyatları olumsuz etkiliyor.

GÜNEY KAFKASYA GERİLİMİ DE STRES UNSURU

Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan askeri gerilim ise küresel petrol ve doğalgaz boruhatlarının koridoru niteliğindeki Güney Kafkasya bölgesinin istikrarına gölge düşürdüğünden, fiyatları yükselten bir etki yaratıyor.

ABD Emtia Vadelileri İşlem Komisyonu (CFTC) 22 Eylül’le biten haftada yatırımcıların ABD petrolü vadelilerindeki net uzun pozisyonlarını artırdıklarını belirtiyor. ING analistleri yatırımcıların Suudi petrol bakanının petrol piyasasında kısa pozisyona geçilmemesine ilişkin uyarısının yatırımcılarla uygulanıyor olabileceği değerlendirmesini yapıyor. Ancak söz konusu hafta petrol piyasasındaki alımların büyük kısmının kısa pozisyonlardan oluştuğu belirtiliyor.

NORVEÇ’TEKİ GREV FİYATLARI DESTEKLEYEBİLİR

ING analistleri, talebe ilişkin görünümün bozulması sürecinde fiyatları destekleyebilecek tek etkenin OPEC dışı üreticilerden Norveç’te günde 900 bin varillik üretimi kesintiye uğratabileceği öngörülen işçi grevi olduğunu söylüyor. Norveç Petrol ve Gaz Birliği (NOG) cuma yaptığı açıklamada işçilerin 30 eylülde üretimi 900 bin varil/gün azaltacak bir grev yapabileceğini duyurmuştu.

GÜÇLÜ DOLAR DA FİYATA YÖN VERECEK

Brent yüzde 1’e yakın yükselişle 42,31 dolar/ varil düzeyinden işlem gördü. WTI ise aynı saatlerde yüzde 1’e yakın yükselişle 40,61 dolar/varil seviyesinden alınıp satıldı. BNP Paribas analisti Harry Tchilinguirian ise “Dolardaki güçlü seyir ve makroekonomik belirsizlikler küresel petrol piyasasının bu haftaki gündemini baskılamaya devam edecek” diyor ve güçlenen doların fiyatlardaki düşüşü dengelediğini ekliyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim