Eskişehir'de üretilen yerli gemi motoru, Bitlis'in Tatvan ilçesinde inşa edilen Van Gölü feribotuna takıldı.Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii Anonim Şirketince (TÜLOMSAŞ) üretilen "yerli dizel marin motorları", Van Gölü'ne indirilen ülkenin en büyük feribotuna monte edildi.
TÜLOMSAŞ atölye mühendisi Yavuz Gürbüz, 1974'ten beri lokomotiflerde kullandıkları motoru denize uygun hale getirerek, marin motor sektörüne kazandırdıklarını anlattı.
Denizcilik sektöründe bu motorun geliştirilmesine devam edildiğini kaydeden Gürbüz, "Bin 500 kilovat gücündeki motorlarımızdan 4'ü, yeni feribota takıldı. Bu motorlarımızın yüzde 85'i yerli üretimdir. Geliştirilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Bunu Türk denizcilik sektörüne kazandırmaya çalışıyoruz. Ekonomik ve yakıt tasarrufu anlamında çalışmalarımız sürüyor" dedi.
Mevcut feribotların Tatvan'dan Van'a 4,5 saatte ulaştığını belirten Gürbüz, yeni feribotların bu motorlarla Van Gölü'nü 2,5 ile 3 saatte katedeceğini vurguladı.
Gürbüz, yerli üretimi 2023 hedefleri çerçevesinde çok daha üst seviyelere ulaştırmak için yeni lokomotif, vagon ve deniz yoluna yönelik çalışmalara hız verildiğini dile getirdi.
"Yerli motor yapımını önemsiyoruz"
Gemi inşaatı mühendisi Hüseyin Akhisar ise suya indirdikleri feribotta, bin 500 kilovat ve yaklaşık 2 bin 200 beygir gücünde 4 motor kullandıklarını söyledi.
İlk kez bu kadar büyük bir projede yerli makine kullanıldığına dikkati çeken Akhisar, "Dolayısıyla bunu önemsiyoruz ve başarıya ulaşmasını istiyoruz. Çünkü denizcilik sektörüne verilen makinelerde projeksiyon teşkil edeceğini ve devamının geleceğini tahmin ediyoruz. Yerli TÜLOMSAŞ firması da bunun üzerinde çalışma ve yeni inovasyonlarını sürdürüyor. Yakıt, yağ ve çevreye duyarlılık konusunda sürekli teknolojilerini geliştiriyor" dedi.
"Bu motorların yakıt sarfiyatı, halihazırdaki gemilere göre çok daha ekonomik olacak" ifadesini kullanan Akhisar, şunları kaydetti:
"Tahmini olarak saatte 400 litre civarında makine başına harcama görünüyor. Gemide 4 pervane var. Pervaneler tek bir motorla çalıştırılabilecek şekilde dizayn edildi. Makinelerin otomasyonu, kaptan köşkünden ve makine dairesinden kumanda edilebilir. Makinenin küçük hacimlerde yüksek güçlere ulaşmasını avantaj olarak görüyorum. Daha da geliştirilebileceğini düşünüyorum. Yerli üretim olduğu için bu makinelerin yedek parça imalatının yan sanayiye de katkı sunacağını düşünüyoruz. Bu motorlar bakım konusunda da daha az gider oluşturacak."
Deniz Haber Ajansı