Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği, son günlerde kamuoyunda yoğun tartışmalara neden olan Uzakdoğu hatlarında "Konteyner Zamları" konusunda yapılan tartışmalar üzerine yazılı bir açıklama yaptı.
Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği'nin 6 Kasım 1902 tarihinde kurulduğu ve faaliyetini kesintisiz sürdürdüğü belirtilen açıklamada, Hükümetin belirlediği 2023 hedeflerinin gerçekleşeceğine inanan ve ülkemize önemli bir katma değer yaratan, denizyolu taşımacılığında düzenli servis ağıyla hizmet veren konteyner hatlarının (Maersk, MSC, COSCO, Evergreen, Hapag Lloyd, APL, MOL, Hamburg süd, NYK, YMM, Hyundai, KLine, ZIM, Arkas, UASC, Turkon) Türkiye limanlarında 8 milyon 838 bin 890 TEU konteyner hareketlerinin yüzde 100’ün VDA üyesi gemi acentelerince gerçekleştirildiği en eski mesleki Sivil Toplum Kuruluşu olduğu kaydedildi.
Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği'nden yapılan yazılı açıklama aynen şöyle;
"Navlunların son 10 yıl içinde nerelerde iken şuanda nerelere geldiği, dönemsel olarak değişimler yaşandığı, arz talep dengesine bakılması gerekmektedir.
İhracatçı birliklerinin yılın ilk 3 ayında özellikle Uzakdoğu ve körfez bölgeleri yönüne yaşanan navlun artışları ve ekipman yetersizliği konularında Ekonomi Bakanlığına yapmış oldukları başvurular neticesinde, Bakanlığımız Ülkemize düzenli servis ağıyla hizmet veren konteyner hatlarını temsil eden ve konteyner hareketlerinin %100’ ü derneğimiz üyesi Gemi acentelerince gerçekleştirilen VDAD ve İMEAK DTO’ ya yaptığı girişim neticesinde iletişim ve değerlendirme toplantıları yapılmasına karar verilmiş ve derneğimiz koordinasyonu üstlenmiştir. 15 Haziran 2017 tarihinde Ankara, 19 Haziran 2017 tarihinde İstanbul, 21 Haziran 2017 tarihinde İzmir’de, Ekonomi Bakanlığı ve VDAD koordinasyonunda TİM üyeleri ve sektör temsilcileri olarak yapılan toplantılarda, navlun fiyatlarındaki değişimin 5-6 ayın konusu olmadığını, bilindiği üzere krizlerde en büyük darbeyi ilk önce Denizcilik sektörünün aldığı, fiyatların dip yaptığı ve maliyetlerin artış gösterdiği, krizden son çıkan sektöründe yine Denizcilik sektörü olduğu bilinmektedir. 2008 krizinden sonra fiyatların ve toparlanma sürecinin sancılı geçtiği ve sektörün toparlanma aşamasında olduğu, "Kriz nedeniyle sektördeki büyük oyuncuların yıllardır zarar ettiği halka açık şirketler olmaları nedeni ile ilgili şirketlerin web sayfalarında yaşadıkları kayıpların ne kadar büyük oranlarda olduğunun sunulduğu görülmektedir. Son olarak Denizyolu konteyner taşımacılığı sırasında 7'inci büyük olan Hanjin firması iflas etmiştir. Diğer hatlar ayakta kalmak için birleşme yoluna gitmektedir. Daha önce Çin piyasasına 16-17 hat hizmet verirken bugün birleşmeler neticesinde sadece 3 direkt servis kalmıştır.
Bunun dışında her yıl öncesinde bilgi sahibi olunan Çin yılbaşısı esnasında yaklaşık 1 ay gibi bir zaman gemi seferleri yapılamamaktadır. İthalat ve İhracatçıların diğer ülke tatil takvimlerini, grevleri takip etmeleri gerektiği ve tatil öncesinde gerekli organizasyonları yapmalarını eğer yapılmaz ise dönemsel yoğunluklar sebebiyle konteyner tedariki ve gemi doluluk oranlarına göre yer konusunda sıkıntılar yaşayabilecekleri belirtilmiştir. Sadece Türkiye değil, Karadeniz ve Ege'de kıyısı olan diğer ülkelerdeki limanlardan yapılan yüklemelerde de gemilerde zaman zaman yer ve konteyner bulamama sıkıntılarını yaşamaktadırlar. Avrupa pazarı her zaman olduğu gibi biraz daha stabil gitmektedir. Aslında artış olmamasına rağmen artış varmış gibi değerlendirmenin yanlış olacağı, navlunların son 10 yıl içinde nerelerde iken şu anda nerelere geldiği, dönemsel olarak değişimler yaşandığı, arz talep dengesine bakılması gerektiği belirtilmiştir. Dönemsel değişimlerin küresel nedenlerden kaynaklandığını, Türkiye'yi hedefleyen bir durumun olmadığı ifade edilmiştir. "Armatörler korkunç zararda, bu ortamda tam tersine Türkiye'ye yatırımlarını artırıyorlar.
Sadece İhracatçı ve İthalatçı olarak bakılmaması gerektiği armatör tarafının da iyi analiz edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca ilindiği üzere Gemi Acenteleri Armatörlerin nam ve hesabına izafeten hareket eden kuruluşlar olup navlunların belirlenmesi ve konteyner tedariki gibi konular yukarıda açıklanan şartlar dâhilinde Armatörler tarafından belirlendiği gerçeği göz ardı edilmemelidir. Derneğimiz Bakanlığımız ve TIM olarak iletişim yollarının daima açık tutulması gerektiği, konuya doğru çözümler bulmak ve uluslararası rekabette güçlü olmak adına birlik ve beraberlik içinde yürümenin oldukça büyük bir önem arz etmektedir."
DENİZ HABER AJANSI