Çin’de ortaya çıkan ve hızla diğer ülkelere yayılan koronavirüs, taşımacılık sektörüne ağır darbe vurdu. Koronovirüs nedeniyle yavaşlayan dünya ticareti, tüm taşımacılık modlarında kayıp yaratırken, en hızlı düşüş ise denizcilik piyasasında yaşanıyor. Armatörlerin maliyeti artarken, kazançları hızla azalıyor.
Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi (BIMCO), Çin’deki koronavirüs salgınının piyasalara etkisini ve sektöre yönelik gelecek beklentilerini değerlendirdi. Çin’de ihracat kapasitesinin şimdiden 1.7 milyon TEU düştüğü belirtilirken, sefere çıkan gemilerin çoğunluğunun tam kapasitenin altında denize açıldığı ifade ediliyor.
Gemi acenteleri ve taşıyıcılar, özellikle limana yük taşıyan kamyon sektöründe büyük sıkıntı yaşandığını dile getiryor. BIMC yetkilileri, bazı eyaletlerde, sürücü işgücünün üçte ikisinin işe gelmediğini belirtiyor. BIMCO Baş Analisti Peter Sand, virüs salgınının tahmin veya analiz edilmesi mümkün olmayan yollarla yayılmaya devam etmesi durumunda, piyasaların ağır darbe alacağını belirterek, “Tankerler için zaten hasar büyük ölçüde gerçekleşti. ABD yaptırımlarının Cosco Dalian üzerindeki kaldırılması ve koronavirüsün etkisi nedeniyle tanker piyasasında aralık ayında 100 bin dolar olan günlük kira bedeli 18 bin dolara kadar düşüş gösterdi” dedi. Sand, kazançlarda yukarı doğru bir çıkış beklenmediğini de vurguladı.
Sektörün Çin'e ne kadar bağımlı oluğu görüldü
Peter Sand ayrıca, “Koronavirüsün patlak vermesi, deniz taşımacılığının Çin ekonomisine ne kadar bağımlı hale geldiğini gösterdi. Çin işgücünün büyük bir kısmı karantinaya alınırsa, ticari denizcilik segmentleri için belirsizlik devam edecek” dedi. BIMCO’nun raporunda koronavirüsün gemi inşa üzerinde ise olumlu etkisi olabileceğine dikkat çekilerek, karantina önlemleri nedeniyle yeni gemi inşa faaliyetlerinin azaldığı, bunun da yeni inşa fiyatlarını artırabileceği ifade edildi.
DENİZ HABER AJANSI