Tehlikeli kimyasal maddeler taşıyan X-Press Pearl gemisinin Haziran ayında yanarak batmasından birkaç hafta sonra Sri Lanka kıyılarına yüzlerce ölü deniz canlısı vurmaya başladı.
X-Press Pearl, Haziran ayı başlarında Colombo açıklarında günlerce yandıktan sonra batmıştı. 20 Mayıs günü yanmaya başlayan gemi, 278 ton yakıtı ve 50 ton gazyağının yanı sıra 25 ton nitrik asit ve kozmetik sanayiinde kullanılan diğer kimyasal maddeler taşıyordu.
Şu ana kadar kıyıya 176 adet deniz kaplumbağası, 20 adet yunus ve 4 adet balina cesedinin vurduğu bildirildi. Çevre örgütleri, zehirli yükün geniş bir alanda yaşamı uzun süre tehdit edecek bir kimyasal karışım oluşturabileceğini söylüyor.
Sri Lanka Çevre Bakanı Mahinda Amaraweera da yılın bu döneminde bu kadar çok ölü deniz canlısının kıyıya vurmasının normal olmadığını söyledi.
“Güney-batı muson mevsiminde deniz yaratıklarının böyle öldüğü görülmemiştir” diyen Amaraweera, ölü hayvanların çoğunun batan gemiden doğrudan etkilenen batı kıyılarına vurduğunu da kaydetti.
NİTRİK ASİT SIZINTISI
BBC‘nin aktardığına göre, 186 metre uzunluğundaki X-Press Pearl gemisi, 15 Mayıs günü Sri Lanka’ya gitmek üzere Hindistan’ın Hazira Limanı’ndan yola çıkmıştı. Yangın, geminin Sri Lanka’nın Colombo Limanı’nda demirlediği sırada başlamıştı.
Geminin yanarak battığı bölgedeki Sri Lanka’nın en temiz ve güzel sahil şeridine olaydan kısa süre sonra yakıt, enkaz ve plastik parçaları vurdu, bunu ölü deniz hayvanları izledi. Bölgede balıkçıların avlanmasına kısıtlamalar getirildiyse de yasakların bir kısmı sonradan kaldırıldı.
Yangın söndürme masrafları ve çoğu balıkçı olmak üzere 50 bin kişinin gelir kaybına karşılık, geminin sahibi olan şirkete karşı 40 milyon dolarlık bir tazminat davası başvurusu yapan Sri Lanka yetkilileri, yangına, mürettebatın 11 Mayıs tarihinden beri farkında olduğu nitrik asit sızıntısının sebep olduğunu düşünüyor. Değdiği maddeleri eriten bu güçlü asit, gübre ve patlayıcı madde üretiminde yaygın olarak kullanılıyor.
Geminin sahipleri de, mürettebatın sızıntının farkında olduğunu doğruladı fakat Katar ve Hindistan’ın geminin sularında kalmasına izin vermediğini kaydetti.
Sri Lanka’da geminin bu haldeyken ülke sularına girmesine izin verilmesine tepkiler büyüyor. Geminin Rus uyruklu kaptanının ülke dışına çıkışı yasaklandı. Kaptan Perşembe günü mahkemeye çıktı ama hakkında henüz iddianame hazırlanmadı.
Kaptan dışında 14 kişinin daha yargılanacağı açıklanan davanın 15 Temmuz’da başlaması bekleniyor.
DENİZ HABER AJANSI