Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2 Temmuz 2020 tarihinde bir ay süreyle askıya çıkartılan, ‘Kanal İstanbul Projesi’ne itiraz süresi dolmak üzere.
‘Kanal İstanbul Projesi’nin 3. Etabını oluşturan Sazlıdere Baraj Havzası’nı Küçükçekmece Gölü’ne bağlayan kısım, planlarda yarım bırakılmış durumda. Askıda yer alan planlar incelendiğinde, yapılması planlanan kanal, Karadeniz’den Küçükçekmece Gölü’nün yaklaşık 3 kilometre kuzeyine kadar planlara işlenmiş durumda.
“Çılgın Proje” ya da “İhanet Projesi” olarak da adlandırılan ve kazılması yaklaşık 10 yıl, tamamlanması ise 20 yılı bulması beklenen projede, 3 kilometrelik bir mesafenin planlanmaması dikkat çekici. gazeteduvar'ın haberine göre, söz konusu Kanal Projesi’ne ait planlar, Yarımburgaz Mağarası’nın bulunduğu tepe ile Şahintepe arasındaki darboğaz önlerinde sonlandırılmış durumda. Askıdaki planlara göre güzergah çizimler uzatıldığında Kanal, Yarımburgaz Mağarası’nın dibinden ve Şahintepe yerleşim alanını yararak geçecek.
Deniz seviyesinden 70-80 metre yükseklikte yer alan Şahintepe’nin yarılarak deniz seviyesine indirilecek. Yarık, Kanal olarak işlev görebilmesi için de, deniz seviyesinin yaklaşık 20 metre altına kadar kazılacak. Ancak plan çizimlerinde bu kesim her nedense eksik bırakılmış durumda.
ŞAHİNTEPE: GÖÇLERLE OLUŞMUŞ BİR MAHALLE
Resneli Çiftliği olarak adlandırılan bölgenin bir parçası olan Şahintepe, 1980’lerden sonra gelen göçlerle oluşmuş bir mahalle. 2019 nüfus sayımına göre bölgede yaklaşık 33 bin kişi oturmakta. Mahalle sınırları yaklaşık 12 milyon metrekare olmasına karşın, nüfusun büyük bir çoğunluğu 2 milyon 400 bin metrekarelik bir alanda yaşamakta. Plansız yapılaşmanın hakim olduğu mahalle Kanal İstanbul’un önünde bir set gibi duruyor. Projenin gerçekleşmesi durumunda mahallenin yaklaşık yarısı kanala gidecek.
YARIMBURGAZ: TÜRKİYE’NİN EN ESKİ YERLEŞİM YERİ
Küçükçekmece Gölü’nün yaklaşık 3 kilometre kuzeyinde bulunan Yarımburgaz Mağarası, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak kabul ediliyor ve 2001 yılında 1. Derece Arkeolojik-Doğal Sit Alanı statüsüne alındı.
Yapılan araştırmalarda Yarımburgaz Mağarası’nda paleolitik çağa ait önemli bulgulara ulaşıldı. Elde edilen veriler, Yarımburgaz’ın şimdilik Alt/Orta Pleistosen ve belki de Çibanyen’e ait olabileceğini gösteriyor. Bu da Yarımburgaz’a Türkiye’nin bilinen en eski yerleşim yeri statüsü kazandırıyor.
DENİZ HABER AJANSI