S&P Global Market Intelligence'ın verilerine göre yaptırım uygulanan gemilerin sayısı bini aşmış durumda ve bu gemilerin 800'den fazlasının onaylanmış sigortası bulunmuyor. Ayrıca, yaptırım uygulanan gemilerin ortalama yaşı olan 21 yıl, küresel ortalamadan yaklaşık 8 yıl daha yaşlı ve gölge filo olarak adlandırılan genişlemenin çok sayıda maliyetli çevresel felakete yol açabileceğine dair artan endişelere katkıda bulunuyor.
Broker BRS'ye göre, yavaşlamasına rağmen gölge filo ayda yaklaşık 10 tankerle büyümeye devam ediyor.
Broker Gibson'ın tahminlerine göre, geçen yıl neredeyse her üç eski tankerden ikisi İran, Venezuela veya Rusya yükü taşıdı.
Küresel sigortacı Allianz'ın 2024 denizcilik raporu gölge filo hakkında şunları kaydetti: “Bu gemileri engelleme çabalarına rağmen, tankerlerin sayısı gerçekten de artıyor ve bir dizi karaya oturma ve çarpışma vakası gördük.”
Geçtiğimiz haftalarda İngiltere, Rusya'dan Baltık ve Manş Denizi boyunca ilerleyen gemilerin sigorta kapsamına itiraz etmek üzere bir grup kuzey Avrupalı komşusuyla bir araya geldi.
Danimarka hükümeti geçen yıl aylarca Rusya'nın gölge filosunun bir kısmının Baltık Denizi'nden geçişini engellemenin yollarını aramak üzere komşularıyla görüşmeler yürüttü. Bu konu, geçen yıl mart ayında yüklü bir Rus gölge tankerinin karıştığı bir çarpışmanın ardından daha da önem kazandı.
Rusya deniz yoluyla yaptığı petrol ihracatının yaklaşık üçte birini Danimarka boğazları üzerinden gönderiyor ve bu gemilerin yaklaşık üçte birinin sigortası bilinmiyor.
Navigating Russia alt yığınını yöneten ve geçen yıl mayıs ayında Brookings Enstitüsü için yazdığı bir makalede benzer Baltık sigorta kontrolleri öneren Craig Kennedy'ye göre bugün her ay Rus petrolü yüklü yaklaşık 175 tanker Baltık'tan geçiş yapıyor.
Eğer sigorta doğrulama programı Baltık'ta başarılı olursa, Kennedy benzer bir programın Ege'de de kurulmasını önerdi.
Kennedy, "Baltık ile birlikte bu durum Rusya'nın petrol ihracatının %80'ine kadarını gölge tankerlere yükleme imkânını ortadan kaldıracaktır. Bunun yerine Rusya ana tankerleri kullanmak zorunda kalacak ve böylece ihracat gelirlerinin tavan fiyat kısıtlamalarına maruz kalması artacaktır” dedi.
DENİZ HABER AJANSI