Yat İmal ve Çekek Yeri ot parasına takıldı
Manavgat Tekne, Model Yapım İşleri Kooperatif Başkanı Ramazan Taş yaptığı açıklamada, Manavgat Yat İmal ve Çekek Yeri Projesi'nin ''Ot Parası''na takıldığını bildirdi.
Taş, yat imalat ve çekek yerinin mera kapsamı içinde bulunduğunu, bu yeri alabilmek için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na başvurduklarını kaydetti. Mera alanı olduğu için buranın tahsisi için 903 bin lira 'ot parası' talep edildiğini anlatan Taş, üye sayısının az olduğunu, bu nedenle parayı bugüne kadar ödeyemediklerini ifade etti. Bu parayı ödemeleri için verilen sürenin 3 Martta sona ereceğini vurgulayan Taş ''Parayı ödemek için girişimlerimiz sürüyor. Sonuçta bunu ödeyeceğiz. Ot parasını ödeyemezsek proje biter. Kolaylık gösterilmeli ancak parayı ödemiş olsak bile bu alanın kooperatife tahsis edilmeyeceği söylentileri var. Kuşkuluyuz'' diye konuştu.
Bu alanın Manavgat Belediye Meclisi'nde Yat Limanı ve Çekek Yeri olarak işlendiğini, Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Tersaneler Genel Müdürlüğü'nün de bu alanı Antalya sınırları içinde yat imalatı yapılacak tek yer olarak gösterdiğini hatırlatan Taş, şu bilgileri verdi:
''Bu bölge; bin 500 yat çekme kapasiteli olacak. 50-60 adet orta ve büyük ölçekli mega yat üretecek tersaneler olacak. 50 metreye kadar mega yatlar yapabilecek potansiyel var. Türkiye'de bu potansiyel var. Sektörün önünün açılması gerekir. Zorluk çıkarılmamalı. Turizmciler bu bölgede tersane değil otel yapılmasını istiyor. 500 dönüm arsaya otel yapsanız 500 kişi çalışır, otel de 6-7 ay çalışır. Geri kalan aylarda ise boş durur. Tersane yapıldığında bu bölgede 7 bin 500 kalifiyeli eleman istihdam edilecek. Bu yerin heveslisi çok. Tam Manavgat Irmağı'nın denize döküldüğü alan.''
DENİZ TİCARET ODASI BAŞKANI
Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şube Başkanı Ahmet Erol da yönetim kurulu ve meclis üyeleri ile lüks yat yapım, onarım ve bakım işlerinin yapılacağı ve bu sektörde Doğu Akdeniz bölgesinin en önemli merkezi olacak 490 dönümlük alanda incelemelerde bulundu. Türkiye'nin son yıllarda Antalya Serbest Bölgesi'nde lüks tekne yapımı ile dünyada söz sahibi olmaya başladığını anlatan Erol, Antalya Serbest Bölgesi'nin yat üretiminde Türkiye'yi dünyada beşinci sıraya çıkardığını belirtti. Erol, bin 500 yat çekme kapasiteli olacak Manavgat Yat İmal ve Çekek Yeri Projesi'nin hayata geçirilmesiyle, Türkiye'nin dünyada yat üretiminde birinci sıraya geleceğini savundu. Manavgat Irmağı'nın denize döküldüğü alanda kurulması planlanan proje için Manavgat Tekne, Model Yapım İşleri Kooperatifi kurulduğunu anımsatan Erol, kooperatifin bazı çıkar grupları tarafından yanlış yönlendirildiğini öne sürdü.
Lüks yat üretimi ve çekek yeri yapılacak bölgenin sadece ilçeye değil, Türk ekonomisine ve denizcilik sektörüne de çok önemli katkı bildiren Erol, bu bölgenin en kısa sürede kooperatifin de içinde olacağı '' Yat İmalatı Organize İhtisas Sanayi Bölgesi'' ilan edilmesini istedi. Erol, şöyle konuştu:
''Manavgat Yat İmal ve Çekek Yeri Projesi'ni, sadece ilçenin, Antalya'nın değil, Türkiye'nin yat üretiminde dünyaya açılan penceresi olarak görüyoruz. Doğu Akdeniz'de bu büyüklükte yat üretim merkezi yok. Burası sadece ilçeye değil, Türkiye'ye hizmet edecek. Çünkü halen Doğu Akdeniz yat imalat sektörü boş. Bu boşluğu da Manavgat Yat İmalat ve çekek yeri Projesi dolduracak. Sadece Doğu Akdeniz değil, Hazar Denizi bölgesinde de oldukça etkili olacak. Bu bölge Yat İmalatı ve Çekek Yeri Organize İhtisas Sanayi Bölgesi yapılmalı. Böyle yapılırsa devlet desteği sağlanıyor. Yurt içi ve yurt dışı kredi olanaklarını kullanma şansı artar. Kooperatif yanlış yönlendiriliyor. 200-300 bin TL ile para toplayarak yapılacak iş değil. Kredi imkanları çok. Mera alanı olarak kullanılan bu bölge için 903 bin TL 'Ot Parası' isteniyor. Kooperatif, parası olmadığı için de bu parayı ödeyemiyor. Kooperatifin de içinde olacağı, müteşebbis bir heyetle birlikte bu alan Organize Sanayi İhtisas Bölgesi ilan edilsin. Manavgat Yat Üretim ve Çekek Yeri Projesi Türkiye ve bölge ekonomisi için çok önemli. Bir an önce bu projeyi hayata geçirmeliyiz.'' Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Şükrü Vural da, yat imal ve çekik yeri projesinin hayata geçirilmesi için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini bildirdi. Vural, ''Bu proje, Manavgat turizmine, ekonomisine ve denizciliğine büyük katkı sağlayacak'' dedi.