Türkiye’nin ‘ihtilaflı’ olarak nitelediği 7 No’lu parselde İtalyan ve Fransız şirketlerine arama izni veren Rum Yönetimi’ne Ankara’nın yanıt vermeye hazırlandığı kaydedildi.
Türkiye’nin Rum tarafının atacağı adıma göre Yavuz Sondaj Gemisi’ni gerekirse ihtilaflı bölgeye gönderme kararı alması gündemde.
Konuyu değerlendiren Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Yavuz’un Mersin’e dönmesinin Yunan Medyası tarafından adeta bayram havasında karşılandığını, Türkiye’nin gaz bulamadığı ve Yavuz’u da masraflar nedeniyle görevden geri çektiği iddia edildini, ancak gerçeğin hiç de öyle olmadığını kaydetti.
Kumbaroğlu, “Yavuz ilk görevini tamamladı ve Mersin’e döndü. Sismik gemimizin bakım, onarım ve personel değişimi gibi adımların ardından eskiden görev yaptığı alanın daha da güneyine gideceği medyada yer aldı. Peki ‘daha Güney’ derken neresi kast ediliyor olabilir? Bu bölgenin biraz daha güney kısmı Rum tarafının ruhsat verdiği sözde ruhsat sahaları ile örtüşmekte olan ihtilaflı alan. Burada ilk olarak 3 numaralı sözde ruhsat sahası var” dedi.
SICAK ÇATIŞMA RİSKİNE KARŞI UYARI
Enerji uzmanları ise sıcak çatışma riskine vurgu yaparak her iki tarafa da itidal çağrısı yaptı. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin kıta sahanlığı ile çakışan 7 numara sözde ruhsat sahası için anlaşma imzalayan İtalyan ENI ve Fransız TOTAL şirketlerinin 3 numaralı sahada da sözde ruhsatları var.
Hem Rum tarafının hem de Türk tarafının ruhsat verdiği bu sahanın neredeyse tamamı ihtilaflı. İhtilafın sıcak çatışmaya dönüşme ihtimalinin çok yüksek olduğu bir saha.
DENİZ HABER AJANSI