Pek çoğumuzun anlamını bilmediği bu isimler nereden gelmiştir? Lejandlara bakacak olursak (Bos) kelimesi Latincedeki anlamı ile (Öküz) olarak belirtilmekte ve nihayet (Jüpiter)’in öküz halinde boğazı geçmesine bağlantılı olarak buraya verildiği söylenmektedir. Bu efsane masal, ne dereceye kadar doğrudur?
Diğer taraftan (BOSFOR) isminin Baykal gölü civarında birçok köylere alem olarak verildiği de bilinmektedir. En eski coğrafi isimler araştırıldığı zaman Baykal'dan batıya doğru yolculuk yapan kelimeler arasında ve bir coğrafi hat üzerinde bulunmaktadır ki bu yol; Türk Halklarının göç yollarıdır.
Anadoluda bile daha sonraları bataklık haline gelen ikinci bir bosfor daha mevcuttu. Bu Bosfor caffa istikametinde Cimmerienler’e ait olan bosfor idi ki Point-Euxin ile Palus Moeot idesi birleştirmekte idi.
Bosfor ve Tanais Sitlewrin bataklığı bosfora denk gelir. Burada sit kelimesinin kullanılması doğrudan doğruya bir Türklük ifade eder. Bu konuyu (LONORMAN) gibi bir büyük bilim adamı araştırmıştır. (SİT ‘ler) İranlıların (sak) dedikleri halklardır.
O zaman buradaki bosfor kelimesi tam Türktür ve Türkler tarafından verilmiş bir isimdir. Bundan başka Lejand'daki öküz hikayesi de bir Türklük arz eder. Öküz Buğa Türk’ün en eski en mukaddes ilahıdır. Buna bakacak olursak bosforu ilk geçen Türkün yine bu kutsal ilahın olduğu söylenir.
MANÇU dilinde (bos) kutsal ve ilahi demektir. For veya fore kutsal balığın bol tutulan yeri anlamına gelmektedir. Kısaca bütün Deniz haritalarında İngilizce olarak yazılan ve kabul edilen Bosforus adı aslında tamamiyle Türkçedir.
Bu durum bilimsel olarak ilk defa Fransız bilim adamı ‘’CARRA DE WAUX’’ tarafından araştırılıp açıklanmıştır ve bu bilgiye göre Latin lisanında birçok kelimeler vardır ki bunların köklerinin (Hindu ve Avrupa) lisanları arasında aramaya imkan yoktur.
Aksine Latin diline yabancı dillerden geçmiş bu kelimeler sadece bir TÜRK kökü menşei ile açıklanabilmektedirler. Yine bu isimlerden bazılarını örneğin: Trakya, Atina, Roma, Dardanel ve İlah'tır.
DARDANEL -tar-: Akan uzun demektir. Durmadan yürüyen anlamına da gelir. (Tartar gibi…)
Dan: Sudur.
El: Ülke.
Dardanel: Akan Uzun Su Ülkesi.
Saygılarımla, Kaptan Mesut Azmi GÖKSOY