• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 20 °C

Bu hamur, çok su kaldırır!

RECEP CANPOLAT

Med Marine-DEKAŞ Konsorsiyumu'nun 1996 yılında Ulaştırma Bakanlığı'ndan İzmit Körfezi'nde yerleşik iskelelere, kılavuzluk ve römorkör hizmetleri vermek amacıyla aldığı izin, 2004 yılında iki konsorsiyumun anlaşmazlığı yüzünden, bir çıkmaza girdi.

Med Marine-DEKAŞ Konsorsiyumunun anlaşmazlığı, üçüncü bir şirket olan Marin Tug'ın, DEKAŞ üzerinden İzmit Körfezi'ne girmesi, yıkıcı ve öldürücü bir rekabetin başlamasına neden oldu. Bu süreçte, Med Marine hem kılavuzluk, hem de römorkör hizmetleri verirken, DEKAŞ yeni partneri Marin Tug ile kılavuzluk hizmetini kendi verirken, römorkör hizmetlerini Marin Tug üzerinden almaya başladı.

Çok ortaklı Deniz Kılavuzluk A.Ş'nin (DEKAŞ) 31 Mart 2006 yapılan Olağan Genel Kurulu'nda, Marin Tug ile işbirliğe giden Timur İldeniz Yönetimi seçimi kaybetmesiyle birlikte, Aykut Erol ekibiyle beraber DEKAŞ'ın pilot koltuğuna oturdu. Aykut Erol Başkanlığındaki DEKAŞ'ın yeni yönetimi, Marin Tug ile olan işbirliğine son vererek, "Eski Dostlar Düşman Olmaz" sloganı ile Med Marine Şirketi ile konsorsiyuma devam ettirme kararı aldı.

Ocak-2004 / Nisan-2006 tarihleri arasında İzmit Körfezi'nde süren kılavuzluk ve römorkör hizmetleri rekabeti, 31 Mart 2006 tarihinde yapılan DEKAŞ Genel Kurulu ile son buldu.

Ağırlığı armatörlerin ortak olduğu Marin Tug Şirketi, Deniz Kılavuzluk A.Ş'nin, sözleşmeden doğan 2016 yılına kadar haklarını geri ödenmesi için DEKAŞ aleyhine yaklaşık 110 milyon TL'lik bir dava açtı.

7 sene süren mahkeme sonucu ile birlikte Ocak-2014'de sözleşmeye bağlı kalmayan Deniz Kılavuzluk A.Ş'yi mahkum eden Hakem Heyeti, DEKAŞ'ın, Marin Tug Şirketine 56 milyon 667 bin 460 TL ödemesine karar verdi.

Hakem Heyeti Kararlarına göre Yargıtay süreci beklemeden, Deniz Kılavuzluk A.Ş'nin (DEKAŞ), tüm taşınır ve tüm taşınmaz malları ile birlikte 3. Şahıslardan doğan alacakları, ve tüm bankalardaki hesaplarına tedbir konuldu.

Bugün itibariyle yaklaşık 250 ortağı olan DEKAŞ'ın, Marin Tug'a olan borcu, faiziyle birlikte 70 milyon TL'ye ulaşmış durumda.

250 ORTAK, 70 MİLYONU NASIL ÖDEYECEK?

DEKAŞ'ın tüm mal varlığına el konulmasına rağmen, Marin Tug Şirketi'ne olan 70 milyon TL'ye varan borcunu nasıl ödeyeceği, bir muamma olarak önümüzde duruyor.

Bugün itibariyle Marin Tug avukatları, 70 milyon TL'yi tahsil edebilmek için DEKAŞ ortağı olan kılavuz kaptanların maaşlarına ve evlerine  icra takibine başladığı biliniyor. Marin Tug Yönetim Kurulu'nun iki dudağının insafına kalan, DEKAŞ ortağı kılavuz kaptanlar, bu süreçten kurtulmak için DEKAŞ'ın ilk genel kurulunda Aykut Erol'u devirmenin hesabını yapmaya başladı.

DEKAŞ ortağı kılavuz kaptanların 20 senedir DEKAŞ'tan temettü olarak aldıkları paraları bir kalemde Marin Tug Şirketine vermeleri, hatta TDİ A.Ş ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nde çalışarak yaptıkları birikimleri, icra ile ellerinden alınması, kılavuz kaptanlar için kolay olmasa gerek diye düşünüyorum.

DEKAŞ KOŞARKEN, KOŞU BANDINA DÜŞTÜ!

Deniz Kılavuzluk A.Ş, Nereye Koşuyor? sorusuna en mantıklı cevap, koşu bandına düştü olsa gerek!.. Çünkü, DEKAŞ ve DEKAŞ'ın ortağı olan yaklaşık 250 kılavuz kaptanın, Marin Tug'a olan 70 milyon TL'ye varan borcu ödemesi mümkün görünmüyor.

Mevcut İMEAK Deniz Ticaret Odası'nın hakim güçlerinin ortağı olan Marin Tug Şirketi, DEKAŞ'ın borcunu bir KOZ olarak kullanarak, 2016'da ihaleye çıkması planlanan İzmit Körfezi'nde, kafa-kola alınmış kılavuz kaptanlarla girmeyi düşünüyor.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan'ın başını çektiği armatörlerin İzmit Körfezi rövanşını, 2016 yılında DEKAŞ üzerinden almayı hedeflerken, Kalkavan ve Marin Tug Yönetimi'nin, "Rövanş Karşılaşmasında" Ankara'yı hesaba katmaması, hayal kırıklığı yaratabilir. Çünkü İdarenin İzmit Körfezi ile ilgili kendi argümanını ortaya koyması ve İzmit Körfezi REKABETİNE (!) hariçten kafa sokması, bütün denklemi değiştirebilir.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın İzmit Körfezi ile ilgili en önemli rezervi, Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi'nin (VTS) faaliyete başlaması ile birlikte, İzmit Liman Sahası içinde Kılavuzluk Hizmetlerini kamulaştırma düşüncesi, topa soktuğu kafanın bir bölümünde yer alıyor.

İDARENİN, bu düşünceyi hayata geçirmesinde, Nemrut Körfezi'nde kılavuzluk ve römorkör hizmetlerinin rekabete açılması ile birlikte ortaya çıkacak durum, İzmit Körfez planını netleştirecek. Çünkü bir taş ile iki kuş vurmayı hedefleyen Bakanlık Bürokratları, 31 Aralık 2015'e kadar Nemrut Körfezi'nde ciddi bir emniyet zafiyetinin ortaya çıkmaması halinde, başka bir formülü İzmit Körfezi'nde uygulayacak. Bu uygulayacağı formül, Kılavuzluk Hizmetlerini kamulaştırarak, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne "ALTIN TEPSİDE" sunmayı, diğer taraftan römorkör hizmetlerini sertifikalandırdığı firmalar ile rekabete açmaya karar verecek.

A-B-C sertifikaları ile römorkör firmalarını sınıflandırmayı planlayan Bakanlık Bürokratları, bu sayede 3 römorkör şirketini İzmit Körfezi'nde rekabete sokarken, Kılavuzluk Hizmetlerini de rekabete açmadan, bu sorunun altından kalkmış olacak.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş'ın "İZMİT KÖRFEZİ'NDE KILAVUZLUK VE RÖMORKÖR HİZMETLERİNE TALİBİM" görüntüsü, Ankara'da konuşulmasına rağmen, mevcut Kıyı Emniyeti Yönetiminin bu işin altından kalkamayacağı fikri, Bakanlık Bürokratlarının bilinçaltına yerleşmiş durumda. Hatta "Yaşar Duran Aytaş bu işi kıvıramaz" düşüncesi, yüksek sesle dillendirilmeye başlandı bile...

BU KILAVUZLARA HER ŞEY MÜSTAHAK!

İMEAK Deniz Ticaret Odası'nın Mart Ayı Olağan Meclis toplantısında, Metin Kalkavan'ın "Kılavuz Kaptanlara Kucak Açma" görüntüsü, büyük resim kadrajından bakıldığı zaman çok fazla sırıttı. Kılavuz kaptanların adeta çıkarma yaptığı son İMEAK DTO Meclis Toplantısında, Kalkavan'ın geri pas bekleyen stoper gibi, her konuşmaya cevap yetiştirmesi, balkondan seyredenler tarafından "makyaj dökülmesi" olarak yorumlandı.

Hele birde "Yırtık Donun Evsahibi" Saim Oğuzülgen'in, İMEAK Deniz Ticaret Odası kürsüsünden "Biz Tüccar Olmak İstemiyoruz, Amelelik Bize Yeter" anlamı taşıyan yaklaşımlar sergilemesi, "BU KILAVUZLARA HER ŞEY MÜSTAHAK" sözünün dillendirilmesini sağladı. 20 sene boyunca DEKAŞ'tan yüz binlerce dolar kar payı alıp, cukkaya indiren Saim Oğuzülgen'in armatör ağzı ile "Brutus-lüğe" soyunması, meslektaşları tarafından "CIRCIR lakabının hakkını vermesi" olarak nitelendirildi.

&            &            &

Kısacası, bu kılavuzluk ve römorkör hizmetleri hamuru, önümüzdeki dönemde de çok su kaldırır. Siz izleyeceksiniz, biz hem izleyip, hemde yazmaya devam edeceğiz.

Sevgi ve dua ile... Allah'a emanet olun... 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
hakan öztürk
17 Mart 2015 Salı 16:31
16:31
sn.Recep bey teşekkürler...
46.196.120.212
Hakan Öztürk
16 Mart 2015 Pazartesi 20:45
20:45
öncelikle şunu belirteyim, sn KPTN. AYKUT EROL bey dünyada parmakla gösterilecek on kişiden biridir,TÜRKİYE Aykut bey ile övüneceğine,bakın şirkete yapılanlara.sonrada beyin göçü neden oluyor diyorsunuz.Aykut beyin bu zamana kadar kalması bence hataymış,insan değeri bilmeyen bir ülkeyiz işte bunu kabul edin.insana değer vermeyene ALLAH cc zaten hiç değer vermez..LÜTFEN BU YAZIMI YAYINLAYIN. ALLAH SEVGİSİ VARSA İÇİNİZDE.
46.196.120.212
lazut
16 Mart 2015 Pazartesi 17:04
17:04
recebum aha bu yazdıklarimu yayınlamasan iki elum yakanda dur haberun ola
46.196.120.212
Hüsamettin Memişoğlu
13 Mart 2015 Cuma 18:01
18:01
Bir anonim ortaklığın borcu için sermaye borcunu yerine getirmiş olan ortağın evine nasıl hacze gidiliyormuş merak ettim doğrusu :)
94.54.214.210
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim