ABD'nin doğusundaki Maryland eyaletine bağlı Baltimore kentindeki Francis Scott Key Köprüsü’ne Singapur bayraklı DALI isimli konteyner gemisinin çarpması sonucu, saniyeler içinde demir köprünün yıkılmasına neden oldu. Açıklanan ilk bilgilere göre, 299 metre boyunda, 95 bin 125 GRT’luk konteyner gemisinin kazadan saniyeler önce makine arızası yaptığı ve makine sisteminin çöktüğü ifade edildi. Kazada 6 kişinin kayıp olduğu açıklandı. Ayrıca Francis Scott Key Köprüsü geçişinde gemide iki kılavuz kaptanın olduğu kaydedildi.
Baltimore’daki kazadan bir hafta önce ise, İzmit Körfezi’nde Evyapport Limanı’na yanaşan 368 metre boyunda, 145 bin 324 GRT’luk YM WITNESS isimli Hong Kong bayraklı kontyener gemisi, iskeleye 45 derece açıyla yanaşarak, kreynleri çarparak 3 vinçin yıkılmasına neden oldu. Ayrıca bu gemide de ANKAŞ-DEKAŞ şirketinde görev yapan bir kılavuz kaptan bulunuyordu. Baltimore Francis Scott Key Köprüsü kazasında 6 kişi kayıp olduğu açıklanırken, Evyapport kazasında, hiçbir personel veya liman çalışanı zarar görmedi.
ULUFEYLE LİSANS DAĞITILDI
Bilindiği gibi 31 Aralık 2018 tarihli Resmi Gazete'nin 4'üncü mükerrer sayısında yayınlanan Kılavuzluk ve Römorkör Hizmetleri Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesiyle birlikte, tüm Türkiye kıyıları ve limanlarda kılavuzluk ve römorkör hizmetleri veren şirketlerde değişikliğe gidilmiş, sadece İzmit ve Nemrut Körfezi’nde görev yapan kılavuzluk hizmetleri, aynı şirketlere kalmıştı.
Nemrut Körfezi’nde kılavuzluk hizmeti veren UZMAR Şirketi göreve devam ederken, İzmit Körfezi’nde DEKAŞ’ın yüzde 60 ortağı olan ve yeni kurulan ANKAŞ Şirketi göreve başlamıştı.
2018 yılında yayınlanan Kılavuzluk ve Römorkör Hizmetleri Yönetmeliği'nin ardından kurulan komisyonla A-B-C rakamlarıyla lisanslar belirlenmiş ve kirli pazarlıklarla bu lisanslar şirketlere dağıtılmıştı. Özelikle İzmit Körfezi’nin kılavuzluk hizmetlerini veren ANKAŞ Şirketi’nin o dönemki yönetimi, kirli pazarlıklarını göbeğinde yer almıştı.
ANKAŞ Şirketinin o dönemimdeki hissedarlarının diğer bölgelerde A SINIFI lisansı alan şirketlerle pazarlığa oturduğu ve pazarlıklar sonucu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ismini taşıyan Üniversitenin Vakfına, “Eğitime Destek” adıyla milyonlarca dolar komisyon aldığı ses kayıtlarında yer almıştı.
Hatta elde ettiğimiz bir ses kaydında, bir dönem Beyoğlu Belediye Başkanlığı yapan ve aynı zamanda Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Nusret Bayraktar’ın “İskenderun Körfezi’nin gelirinin yarısının, yarısı bizimdir” diyerek, Nemrut Körfezi’nde kılavuzluk, İskenderun ve Ambarlı liman bölgesinde römorkör hizmetleri veren UZMAR UZMANLAR Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Noyan Altuğ’u tehdit ettiği, ses kayıtlarına yansımıştı.
TİCARETE AYKIRI KAR BÖLÜŞÜMÜ
Şirketin ortakları arasında Safi Yapı Sistemleri A.Ş. Sahibi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Hamdi Safi, Safi Yapı Sistemleri A.Ş. Muhasebe Müdürü Musa Şeneloğlu ve Eski Beltur Genel Müdürü Selahattin Aydın yer alıyor.
ANKAŞ’ın 2019’da kuruluşunda 3 milyon TL sermayeye denk gelen Şirketin A Grubu hissesi Deniz Kılavuzluk A.Ş.'nin üzerine kaydedilirken, 2 milyon TL sermayeye denk gelen B Grubu hisselerden 1 milyon 20 bin TL Hamdi Safi, 580 bin TL Musa Şeneloğlu, 400 bin TL ise Selahattin Aydın üzerine kaydedildi.
Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'nin 8 Şubat 2019 tarih ve 9763 Sayılı Nüshasında yayınlanan Şirket Tüzüğünün 6 numaralı Sermaye başlıklı maddenin 4'ncü fıkrasında, Türk Ticaret Kanunu'nun 478'nci maddesi uyarınca, imtiyaz hakkı tanınan B Grubu hisse sahiplerinin şirket karının yüzde 75'ini, A Grubu hisse sahiplerinin ise karın yüzde 25'ini alacağı belirtildi. Deniz Kılavuzluk A.Ş.'nin, yeni kurulan Anadolu Kılavuzluk A.Ş'de A Grubu Hisselerin yüzde 60'ına sahip olmasına rağmen karın yüzde 25'ini alacağı belirtilirken, B Grubu Hisselerin yüzde 40'ına sahip olan Hamdi Safi, Selahattin Aydın ve Musa Şeneloğlu'nun ise karın yüzde 75'ini alması dikkat çekti.
RTE ÜNİVERSİTESİ’NE NE KADAR PAY AKTARILDI?
İzmit Körfezi’nde Kılavuzluk hizmeti yapan ve yıllık ortalama 100 milyon dolar gelir elde eden ANKAŞ Kılavuzluk Şirketi’nin, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı’na veya üniversiteye, son 5 senede ne kadar para aktarıldığı bir bilinmez olarak önümüzde dururken, GÜVENLİK ve EMNİYETİN ön planda olduğu, bir sektörün ulufeyle dağıtılması, Türk denizcilik tarihine bir kara leke olarak geçti.
EVYAP PORT Limanı’ndaki kaza ile ilgili olarak Denizcilik Genel Müdürlüğü, hatta lisanların dağıtımında o dönem görev yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar’ın, Recep Tayyip Erdoğan’ın adını taşıyan Vakıf ile bağı olan şahısların ortak olduğu şirkete karşı nasıl bir tavır alacağı, merak konusu olarak önümüzde duruyor.
& & &
Kazalar olur, bunu soruşturmuyorum. Kaptanı hatası, kılavuz hatası da olabilir. Ancak bu büyüklükte bir geminin iskeleye yanaşırken, hızını ayarlamak için römorkörden halat almaması ve iskeleye bu hızla yanaşması, incelenmesi gereken en önemli konudur.
Sevgi ile kalın...