• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara -2 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 12 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 2 °C

Denizcilik tarihimizdeki değerlere sahip çıkamıyoruz

Kpt. MESUT AZMİ GÖKSOY

 Denizci bir ülke olmayışımızdan tarihimizdeki değerlerimize de sahip çıkamıyoruz. Ara ara yazılarımda dile getirmeme rağmen bu konuda yalnız olduğumun bilincindeyim ve millet olarak bizim genlerimizde denizcilik olmadığından fazla sorun etmiyorum. Bulunduğum gemilerde yanımda çalışan genç zabitlere kitap ve bilgi desteği ile yardımcı olmaya çalışıyorum. Çoğu gençlerimizin mesleğe çok meraklı olduklarını görüyorum ancak denizcilik okullarının denizcilik konusunda verilen eğitimin acınacak durumda olduğunu gördükçe en azından bu eksikliği gemide az kişi olmasına rağmen elimden geldiğince gemiye katılırken getirdiğim kitaplar ve seyirde onlarla yaptığım sohbetlerle bu eksikliği gidermeye çalışıyorum ve bu da beni vicdanen oldukça rahatlatıyor. Türkiye’de denizcilik su anda ve daha önce de olduğu gibi sadece armatörler, tersaneler, yatlar Deniz Ticaret Odasından ibaretmiş gibi görülüyor. Denizcilerin lafı bile  edilmiyor. Armatörleri yükselten denizcilerdir. bu konuda Türkiye’ de örnek gösterebileceğimiz eski armatörlerden rahmetli Hasim Maŕdin ve Hayri Baran’dan başka armatör olmamıştır. Son yıllarda da sadece Lucien Arkas (Arkas Denizcilik), (Aktif denizcilik) var gibi gözüküyor. Küçük hesaplar bir armatörü daima batırır. Ekonomi poliçesini ve Marine Statiği çok profesyonelce uygulamak gerekir.

Denizciliğimizin kökünde bulunan nadir değerlerimize sahip çıkamayışımıza güzel bir örnek:

Dünya denizciliğinde ve gemilerde denizcilerin halatlar üzerinde kullandıkları tam 3600 çeşit bag vardır ve bütün dünya otoritelerinin kabul ettikleri dünyanın en zarif, eğlenceli ve bilimsel bagi olarak kabul ettikleri Bag TURK’S HEAD’ dır. Osmanlı zamanındaki leventlerin başlarındaki sarıklardan esinlenerek derlenmiş bir bag çeşididir ve tam 40 çeşidi vardır.1944 yılında Amerikalı kaptan Clifford William Ashley’ in yazdığı , ‘Book Of Knots’ kitabı bütün 3600 bagin da yazı ve şekille anlatıldığı muhteşem bir denizcilik kitabıdır. Aslında her denizcinin kütüphanesinde bir adet bulunması gerekir.  Kitapta her bagin hikayesi de yer alıyor ve 100’ e yakın bagin da ask hikayesi vardır.

Buradan bütün Türk armatörlerine seslenmek istiyorum.

Daha fazla büyümek ve daha fazla kazanmak istiyorsanız lütfen genç denizcilere ve okullara önem verin. Aksi halde sadece gemi sayınızla dünya ile rekabet edemezsiniz. Lütfen denizcilere destek olalım. Size para kazandırabilecek olan en büyük faktör denizcilerdir. Şu anda piyasada dünya kadar mesleğe susamış, meraklı ve cin gibi gençlerimiz var. Türkiye’de yeterli kitaplar ve gençlere eğitim verebilecek düzeyde de okul ve öğretmen sayısı adeta yok gibi. Lütfen bu konulara biraz eğilelim, genç denizcilere önem verelim ve okullarımıza da destek olalım ve neticesinde bütün dünyaya yayılacağımıza emin olabilirsiniz. Denizciler için devletten bir hareket beklemek yanlıştır. Bu yardım ve desteği sadece armatörler sağlayabilir.

kaoptan.jpg

Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim