TMMOB Gemi Mühendisleri Odası ile ilgili "TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Nereye Koşuyor?" üst manşeti ve "GMO Başkanı Sinem Serhan Dedetaş, bir kumpasın içine mi düştü?" alt başlığı ile kaleme aldığımız haber-analiz yazısı, sektörde karşılığını buldu.
Yoğun eleştiri kokan tepkilere cevap vermek ve bakış açımızı detaylandırmakta, fayda olduğunu düşünüyorum.
Birinci konu, haberi üst manşet ve alt başlığı bir bütün olarak yorumlamak gerekir. TMMOB GMO bünyesinde yayınlanan "Gemi ve Deniz Teknoloji" Dergisi, 4 sayı ve bir neşriyat olarak Temmuz-2014'de okuyucusu ile buluştu. "Gemi Mühendisleri Odası'nda yeni bir sayfa açılacak" iddiasıyla iktidara gelen yeni yönetim, eski alışkanlıkları ile kamuoyunda hayal kırıklığı yarattı.
4 sayıyı bir neşriyata sığdıran, GMO Yönetimi ve Yayın Kurulu, 12 aylık haberleri "adil olmak" adına "Gemi ve Deniz Teknoloji" dergisinde yer verdi. Okuyucularımız ukalalık saymazsa, gazetecilik jargonunda buna dergi denmez, yıllık bülten denir.
Gelelim eleştirinin ikinci boyutu olan Gemi ve Deniz Teknoloji Dergisi'nin Osman Kolay'ın Basın Bülteni şeklinde yayınlanması iddiasına. Osman Kolay dönemi; TMMOB Gemi Mühendisleri Odası tarihinin, en çok tartışılan ve en çok şaibe barındıran dönemidir. Sinem Dedetaş Başkanlığı'ndaki GMO Yönetimi ve Derginin Yayın Kurulu, Gemi ve Deniz Teknoloji Dergisi'nde Osman Kolay'ın köfte partisinden, kaymakam ziyaretine kadar olan dönem haberlerine yer verirken, kendi yaptıkları bir kaç aksiyon dışında, yapacakları projelere yer vermemeleri düşündürücüdür.
Yeni Yönetim Kurulu ve Derginin Yayın Kurulu'nun, kaleme aldığımız yazıya karşın yaptıkları savunmada, "Osman Kolay dönemini yok sayamayız. Derginin devamlılığı noktasında 4 sayıyı birden çıkarmamız ve geçmiş yönetimin icraatlarını dergide yer vermemiz gerekir" söylemi, Gemi ve Deniz Teknoloji Dergisi'nin, geçmiş sayılarına bakıldığı zaman, bu söylemin doğru bir zemine oturmadığını görebiliriz.
"Gemi ve Deniz Teknoloji" Dergisi'nin 1955 yılından beri yayınlandığı, bazı yayınların, iki sayı tek neşriyat, bazı yayınların ise yıllarca yayınlanmadığını net bir şekilde GMO'nun sitesinde yer alırken, "Osman Kolay Dönemini Yok Sayamayız" savunmasının, karşılığının olmadığı net bir şekilde ortaya çıkıyor.
ADİL OLMAK KİME GÖRE?
Haber-Analiz yazıma eleştiri getiren muhatapların, "Dergide Osman Kolay Dönemini Yok Sayamayız" çıkışına, kendi adımıza cevap vermek ve bu söylemin hangi pencereden yorumlandığını irdelemek, boynumuzun borcu oldu.
-Sayın GMO Yönetimi ve Derginin Yayın Kurulu; Osman Kolay'ın döneminin icraatlarını yok saymayalım. Peki o zaman, Türk Loydu'nun geçmiş dönemlerini mahkemeye taşıyan, Osman Kolay'ın bu icraatını, dergide neden yer vermediniz?
--Sayın GMO Yönetimi ve Derginin Yayın Kurulu; Osman Kolay'ın Cumhuriyet Savcılığı'na verdiği dilekçe yüzünden Türk Loydu'na yapılan polis baskınını, Gemi ve Deniz Teknoloji Dergisi'nde neden yayınlamadınız?
- Sayın GMO Yönetimi ve Derginin Yayın Kurulu; Merhum Prof. Dr. Yücel Odabaşı, Prof. Dr. Mustafa İnsel gibi, onlarca ismi zan altında bırakan ve Türk Loydu'nun gizli belgelerini sızdırarak Mahkemeye taşıyan Osman Kolay'ın yaptığı eylemleri, neden derginizin son sayısında haber olarak kullanmadınız?
Bu yapılanlar, Osman Kolay döneminin icraatları değil mi? Bu yapılanlar Gemi Mühendisleri Odası'nın 43. Dönem eylem ve söylemlerinin içinde yer almıyor mu? Bu soruları belli bir ölçüye kadar çoğaltabiliriz.
TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Yönetimi ve Derginin Yayın Kurulu, Osman Kolay'ın icraatlarını bir bütün olarak, Gemi ve Deniz Teknoloji Dergisi'nde yer verseydi, okuduğunuz bu köşe yazısı, kaleme alınmayacaktı.
Adil Olmak adına Osman Kolay'ın Basın Bülteni şeklinde yayınlanan derginin son sayısı, bilerek veya bilmeyerek, 43. Dönemi aklamaya yönelik bir operasyon olarak, tarihe not düşecektir.
KUMPAS VE SİNEM DEDETAŞ
Türkiye'nin önemli meslek örgütlerinden biri olan TMMOB Gemi Mühendisleri Odası'nın yeni yönetimi "Yeni Bir Sayfa Açıyoruz" sloganı ile özelde yayınlanan Gemi ve Deniz Teknoloji Dergisi, genelde ise 5 aylık icraatlarıyla, beklentilere cevap vermedi. Veremedi...
Denizcilik sektörünün ve gemi mühendisleri camiasının, büyük beklenti içinde olduğu 44. GMO Yönetiminin, 43. Dönem Yönetimi ile farkını, birilerinin açıklaması gerekir. Sinem Dedetaş Başkanlığı'ndaki TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Yönetiminin, yukarıda izah ettiğim bakış açısıyla bir kumpasın içine düşmediyse, bu yapılanları saflık olarak yorumlanması, daha büyük bir garabetin içinde olduklarını ortaya koyuyor
TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Yönetimi ve Gemi ve Deniz Teknoloji Dergisi'nin Yayın Kurulu bir bütünün parçalarıdır ve öyle bakılmalıdır. "Benim Haberim Yoktu" savunması bir yönetim zafiyetidir.
Son Söz;
Denizcilik sektörünün medya ayağında yer alan yayınlar kamu görevi yaparken, sözünü yerine getiremeyen bir yönetim anlayışının, uzun soluklu olmasını beklememektedir.
Sevgi ile Kalın...