• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 20 °C

Kaza oluyor diye tersane kapatılamaz

RECEP CANPOLAT

Son dönemde tersanelerde meydana gelen iş kazaları, yüreğimizi kanatmaya devam ediyor. Onlarca tersane işçisi, güvenlik sebepleri, iş güvenliği almayan iş yerleri ve işçilerin şahsi hataları yüzünden hayatlarını kaybediyor.

2003-2008 yılları arasında, Türk gemi inşa sanayinde meydana gelen yüzde 300’lük bir büyüme, gemi inşa sanayinde yüksek derecede kalifiye eleman sıkıntısına yol açtı.

Türk sanayicileri, bu açığı kapatmak amacıyla piyasada çalışan kaynakçı, elektrikçi ve diğer sanayi iş kollarında hizmet veren eğitimsiz elemanları, tersanelerinde işe başlatarak bu açığı kapatmaya çalıştı. Ancak büyüyen gemi inşa sanayine göre, buna paralel işçi açığında meydana gelen fark, bu açığın kapatılmasında engel oldu. Çünkü gemi inşa sanayi, dünyada en ağır iş kollarından bir olarak göze çarpıyor.

Gemi inşa sanayicileri, çaresizlik içerisinde bu açığı kapatamayınca, eğitimsiz ve bu ağır iş kolunda tecrübesi olmayan elemanları, taşeron tabir edilen, yan sanayinin sırtından sektörün tam tepesinden bu iş kollarına girişini sağladı.

Tersanelerde meydana gelen kazalar sonucu, insanlarımızın hayatlarını kaybetmesi, kabul edilecek bir olay değil. Ancak buna paralel olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in, bu kazaları önlemek adına, “GEREKİRSE TERSANELERİ KAPATIRIZ” çıkışı ise aynı şekilde kabul edilemeyecek bir söylem olarak, karşımıza çıkıyor.

Bakan Çelik’in “gerekirse tersaneleri kapatırız” sözü “Şu mektepler olmasa Maarif’i ne güzel idare ederdim” sözünü söyleyen, 1909-1911 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı (Maarif Vekilliği) yapan Emrullah Efendi’ye nazire edercesine, tarihe not düşüyor.

Bakan Faruk Çelik’in söyleminin bir değişik versiyonu, DSP-MHP-ANAP iktidarı döneminde Ramazan Mirzaoğlu’nun Denizcilikten sorumlu Devlet Bakanlığı yaptığı dönemi hatırlatıyor.

Birileri; Bakan Faruk Çelik’e gemi inşa sanayinin, ne olup, ne olmadığını anlatması gerekir. Sorumluluktan kaçan bakan görüntüsü veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik; dünyanın en önemli bir iş kolu olan ve dünyanın ilk dört oyuncusundan biri konumunda bulunan Türk Gemi İnşa sanayini, yok etmeye çalışan ifadelerinin, sektöre zarar verdiğini, sektör temsilcilerinin anlatması gerekir.

Tabi ki işçi kazaları ve işçi ölümleri insanların canını sıktığı kadar yüreğimiz kanatıyor. Ancak bu sorunun çözümü tersanelerin kapatılması ile çözümlenmez.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu kanayan yaraya acil müdahale edecek neşteri vurması gerekir. Buda tersanelerin kapatılması ile değil, işçi güvenliği almayan tersane sahiplerine, ağır para cezaları, gerekirse hapis cezasına kadar uzanacak bir yolun ve düzenlemenin yapılması ile çözümlenebilir. Ayrıca sertifikasız işçi çalıştıran ve ölümlü kazaya sebep veren tersane sahipleri, bu olayda birinci dereceden sorumlu tutulabilir.

O zaman tersanelerdeki kazaların büyük oranda azalacağını ve gemi inşa sanayicilerinin sertifikasız ve tecrübesiz işçi çalıştırmaktan kaçınacağı, buna paralel taşeron diye tabir edilen yan sanayini de, bu kurallar çerçevesinde hareket edeceğini kaçınılmaz bir gerçektir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in kamuoyu tepkisini minimize etme adına, bundan üç ay önce 6 tersaneyi kısmen kapatma talimatı vermesi, uluslararası denizcilik basınında ve ekonomi gazetelerinde “Turkish Shipyard Closed” (Türk Tersaneleri kapanıyor) başlığı ile manşet olmuştur.

Bu olay dünyada sipariş alma noktasında; Çin, Japonya ve Güney Kore’den sonra dördüncü sıradan bulunan, Türk gemi inşa sanayine büyük zarar vermiştir. Çünkü Türkiye’ye sipariş verecek uluslararası armatörler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in beyanatlarından dolayı Türk gemi inşa sanayine soğuk bakmaya başlamışlar ve bununla beraber verecekleri gemi siparişlerini, Uzakdoğu’ya doğru kaydırmışlardır.

Türk ekonomisine yılda 3 milyar dolar bir girdisi olan, Türk gemi inşa sanayinin yeni açılacak tersanelerle birlikte 2015 yılında 10 milyar dolarlık bir ciroya ulaşması beklenmektedir. Ancak işi bilmeyen bürokrat ve siyasilerin gemi inşa sanayini, elbirliği ile yok etmeye çalışması, ülkemiz ekonomisine yapılan en büyük ihanettir.

İki bakan arasındaki fark

Denizcilik sektörü ve buna paralel denizcilik sanayi, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın göreve gelmesi ile birlikte ayağa kalkmış, son üç yılda ise uçuşa geçmiştir.

Türk gemi inşa sanayi, sipariş alma ve gemi ihracatı konusunda dünya 23’ncülüğünden dünya 4’ncülüğüne çıkması, küçümsenecek veya görmemezlikten gelinebilecek bir olay değildir.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, tersane kazalarından dolayı çok büyük üzüntü duyduğunu ve bu konuda her türlü önlemi alma noktasında çalışmaların yapılması gerektiğini dile getiriyor. Ancak hiçbir zaman bu üzücü kazalardan dolayı “tersaneler kapatılmalı” gibi uç bir söylemi dile getirmezken, sorumluluğu noktasında ise olayın üstüne üstüne gidiyor.

Buna paralel olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in sorumluluk sahibi bir siyasi gibi davranması gerekirken, aksine, sorumluluktan kaçınan biri gibi “gerekirse tersaneleri kapatırız, Tuzla kangren oldu” gibi ucube söylemler ile sorumsuzluğuna kılıf bulmaya çalışıyor.

Bayrak ve Kalkavan'a çağrı!..

Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ve Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Başkanı Murat Bayrak'a buradan bir çağrım olacak.

Sayın Kalkavan ve Sayın Bayrak en kısa zamanda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e tavrını koymalı ve Bakanın bu ucube söylemlerden vazgeçmesi gerektiğini, bununla birlikte, Türk gemi inşa sanayinin büyük zarar gördüğünü ifade etmek zorundadır.

Aksi takdirde iş işten geçecek ve Tuzla’ya dökülen 3-5 milyar dolarlık yatırım bir çırpıda, lağım sularında akıp gidecektir.

Sevgi ile kalın…

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Hayrettin Akgümüş
23 Ağustos 2008 Cumartesi 12:23
kervan yolda dizilir
Tersanelerde olan bitenler hepimizi üzmektedir. Ancak bunu önlemenin yolu kapatmak değildir. Bunu önlemenin yolu faaliyetler devamını sağlayarak eksiklikleri gidermektir. Kervan yolda dizilir çünkü. Oldukça stratejik öneme sahip bu sektörün bu kadar savunmasız kalmasını anlamakta da zorlanıyorum.Bu sektörün önde gelenleri ne iş yapar bilmiyorum. Çıksınlar kamuoyunu bilgilendirsinler. Hükümetimize de bir kaç sözüm olacak. Bu kadar girişimciyi bu iş için yalvar yakar sektörün içine çekeceksiniz, yatırımcıların ayağının türabı oluruz diyeceksiniz, onları ikna etmek için akla ziyan yöntemler kullanacaksınız, herşeyden evvel onlara vatan millet sakarya diyeceksiniz sonra yüzlerce milyon dolarların yatırıldığı bu tersaneleri kazalar belalar oluyor diye kapatacaksınız. Bu şekilde uluslararası alanda rekabet yaptığımız ülkeleri sevindireceksiniz, sizin haberlerinizi dünya gündemine oturtacak onlar, bu ülkenin evlatlarının aldığı milyarlarca dolarlık siparişleri iptal ettireksiniz, yaptıkları milyarlarca dolarlık yatırımları durduracaksınız. Böyle mantık olur mu. Zor günlerde hani yatırımcının arkasında durulacaktı. Harb gemilerinin bile üretilmeye başlandığı ülkemizde bunları durduracaksınız.Lütfen bir işi de adam gibi yapalım. Eksiklikler zaman içinde giderilmeli, zaten bu iş için kurulan okullar mezunlarını vermek üzere. Binlerce kişiye iş imkanını ellerimizle yoketmeyelim. Biraz sabır lütfen.(Ülkemizi seviyorsak elbette)
88.252.66.230
ezgi ezberbozan
23 Ağustos 2008 Cumartesi 04:01
kapatmak çok kolay
kapat tersaneleri olsun bitsin .işçiyi ayrı işvereni ayrı eğiteceksin bekleyeceksin emkleyecek yürüyecek koşacak diye ne zor iş kapat gitsin.sn canpolat allah senden ve senin gibi sorumlu yayıncılarımızdan razı olsun.bu sektörün önemini bilmeyenler aldılar ellerine sazı hata yapılsa da saz çalsak diye bekliyorlar.ama üzülerek görüyoruz ki haberleriniz o yöndedir ki siparişlerin kesilmesini sağlamış durumdalar.bu bir felakettir.
81.214.159.11
muharrem kara
22 Ağustos 2008 Cuma 23:44
cesaret
birileri sayın bakana verilmesi gereken cevabı verdi galiba azına yüregine sağlık recep bey. birilerinin gerçekten tersanede olan sorunları görmesi gerekirken bakan çözümü bulmuş bile kendi tarzını yaratmış siz tersane kapatacağınıza sorunları bulun düzeltin. birde merak ediyorum tersaneler kapatıldığı zaman orada çalışan gariban işçilerin yevmiyesini herşeyi çok bilen limter iş sendikası karşılıyacakmı hani çok biliyolarya her kazadan sonra onlar yorum yapıyolarya neyse recep bey sağolun
88.243.67.168
gesad
20 Ağustos 2008 Çarşamba 19:27
teşekkür
sn recep canpolat bu yazınızdan dolayı sektör adına, sağ duyunun sesi olduğunuz için teşekkür ediyoruz. ilkeli yapıcı ve örnek bir yaklaşım ortaya koydunuz.
88.243.228.193
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim