İltifat Marifete Tabidir. Marifeti olana, iltifat edilmelidir. Ödül vermek, bir anlamda iltifat etmektir. Ödül verdiğin kişi veya kuruluşu, yeni marifetlere motive etmek, tek amaç olmalıdır.
15 Mayıs akşamı, Lloyds List Gazetesi, denizcilik ödülleri adı altında Çırağan Sarayı’nda bir organizasyon düzenledi. Suay Umut Başkanlığı’nda oluşturulan Tertip Komitesi, bu törenden bir hafta önce, anlı şanlı bir aday listesi yayınladı.
Bu listede kategori olarak adaylar, üçe düşürülerek kamuoyuna duyuruldu.
Denizcilik ödülleri listesinde aday olanların seçimi noktasında, sözüm ona 32 bin kişinin tercihleri, mail yoluyla seçici kurula gönderildiği ifade edilirken, kimin ne kadar oy aldığı ise bir muamma olarak, göz önünde durmaya başladı.
Çırağan Sarayı’nda yapılan ödül töreninde, 17 kişi ve kuruluş Lloyds List Gazetesi ve Tertip Komitesi’nin tercihleri doğrultusunda ödüllendirildi.
Kafama takılan bu listede yat inşa dalında, Suay Umut’un Dünya Yatçılık firmasının adaylar arasında olup, ödül alması ve Deniz Eğitimi dalında ise İTÜ Denizcilik Fakültesi ile 9 Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu’nun yanında, kurs statüsünde bulunan TÜDEV’in deniz eğitimi ödülüne layık görülmesi, komediden başka bir şey değil.
Burada amacımız TÜDEV’i eleştirmek değil, yeni gelişen ve Piri Reis Üniversitesi’nin çatısı olacak bir kuruluşun, haksız bir şekilde yıpratılması, pek hoş karşılanacak bir durum değil… TÜDEV’e verilen ödül ile atılım yapmaya çalışan TÜDEV’e zarar verilmiştir.
Gelelim komedinin detaylarına; Suay Umut değerli bir armatör. Dünya Denizcilik Şirketinin Tanker İşletmeciliği dalında aday olmasına hiç kimsenin söz söylemesi mümkün değil. Ancak burada kocaman bir AMA var. Yatçılık dalında ödül kazanan DÜNYA YATÇILIK şirketinin bu güne kadar kaç tane yat üretip, sattığını, birilerinin izah etmesi gerekiyor.
Özellikle AİLENİZİN gazetecisi Osman Öndeş’in DÜNYA YATÇILIK firmasının nasıl ödüle layık görüldüğünü, ballandıra ballandıra köşesinde ifade etmesi lazım (!)
Yazdığımız bu yazı karşısında, birileri çıkıp; “Deniz Haber Ajansı, Dünya Gazetesi ile birlikte ALTIN ÇIPA adı altında Ödül Töreni düzenliyor, Lloyds List’in organizasyona B.K atıyor” diyecekler.
Yapmayın etmeyin arkadaşlar; göz var nizam var. Lloyds List’in organizasyonu, “körler sağırlar birbirini ağırlar” muhabbetinden başka bir şey değil…. Adamlar Türkiye’ye geliyor. Ödül Töreni düzenliyor, Türkiye’deki iş ortaklarıyla birlikte çantalarını para ile doldurup gidiyor ve bu olay uluslararası prestij oluyor. Biz bu doğrular çerçevesinde eleştirdiğimiz zaman ise, “çekemiyorlar” gibi akıllara ziyan savunma yapılıyor…
Buna sadece kargalar güler…
Diğer taraftan, Dünya Gazetesi ile Deniz Haber Ajansı, Türkiye’de ilk kez böyle bir ödül töreni düzenliyor ve denizcilik konusunda dünyada en önemli isimleri ülkemize getiriyor. Ancak, birilerine göre, bu iki basın kuruluşu ticaret yapmış oluyor. İsteyen herkese son iki senede yapılan organizasyonda toplanan sponsorluk belgelerini gösterebiliriz. Ayrıca biz düzenlenen, ödül töreninde verilen yemeğe, 300 Euro para almıyoruz. Çünkü biz ticaret yapmıyoruz…
Hem Dünya Gazetesi, hem de Deniz Haber Ajansı’nın; bu ödül törenini, ülkemiz denizciliğinin, uluslararası arenada tanınırlığı konusunda bir katkı sağlamak ve kurumsal olarak, bir prestij toplantısı olarak, tarihe not düşmekten başka, hiçbir amacı yoktur.
Gelelim Lloyds List Gazetesi’nin ödül törenine;
Bu ödül töreninde, Metin Kalkavan’a verilen ödüle söyleyecek söz yok. Gecenin ana sponsoru olan Bayraktar Grubuna ait Ayşe Naz Bayraktar gemisine verilen ödüle de, söz söylemek yakışık almaz…
Bununla beraber Tertip Komitesi ve Jüri Heyeti Başkanı sevgili Suay Umut’un Tanker İşletmeciliği dalında Dünya Denizcilik Şirketi’nin ödül almasına etik olarak doğru bulmadığımız ifade etmek istiyorum. Çünkü Şirket olarak Dünya Denizcilik Şirketi diğer adaylar arasında sıyrılabilir, Ama Jüri heyeti Başkanı Suay Umut’un seçici kurulun başında olması, Dünya Denizcilik Şirketine bir haksızlık olarak göze çarpıyor. Bende o jüride olsaydım GEDEN LINE ve YASA Denizcilik karşısında, Dünya Denizcilik Şirketine oy verirdim. Çünkü Dünya Denizcilik; emniyet ve güvenlik konusunda yılda en az 4 kez eğitime tabi tutulan ülkemizin en önemli denizcilik firmasıdır. Bununla beraber Suay Umut’un o seçici kurulda olması, Dünya Denizcilik Şirketi’nin aldığı ödüle, gölge düşmesine neden olmuştur.
Geçelim diğer ödüllere;
EGEPORTS’a verilen Yolcu Limanı dalında ki ödül yerini bulmuştur. Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise sevgili Altay Altuğ’a (Altay Amcaya) verilmesi ve Çevre Ödülü’ne TURMEPA’nın layık görülmesi yerinde bir karardır.
Tertip Komitesi ve anlı şanlı yazarlarımızın yağlı kaymak olarak kaleme aldığı, 300- 500 yıllık gazete diyerek dillendirdiği, Lloyds List töreninde GEMİ FİNANSI dalında ödüle layık görülen GARANTİ BANKASI’nın Altunizade Şubesi Müdürü’nün ödülü almaya gelmesi, bu törenin kamuoyu tarafından nasıl algılandığının, bir göstergesi olsa gerek…
Diğer ödüller ise sektöre hayırlı olsun…
Kısacası LLOYDS LIST Türkiye’de iflas etmiş, çökmüş ve Türk Denizcilik sektöründe nifak tohumları ekmiştir.
Anlayan, anlatan bir adım öne çıksın….