Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin öncülüğünde kurulan UND Deniz, kapılarına kilit vurdu. Dünyanın en büyük yatırım şirketlerinden biri olan KKR’nin iştiraki olan UN Ro-Ro’nun yıkıcı ve yok edici bir rekabet ortamı sağlaması, UND Deniz’in sonunu getirdi.
UND Deniz Taşımacılığı A.Ş, 2010 Ocak ayında Türk taşımacılığına alternatif güzergâhlar oluşturmak amacıyla, Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin öncülüğünde kuruldu. Tekirdağ’dan Fransa’nın Toulon Şehrine 3 gemi ile Ro-Ro seferleri düzenleyen UND Deniz, Türk Nakliyecilerinin yerli ve milli bir şirkete yeteri kadar destek olmaması yüzünden iflas bayrağını çekti.
Diğer taraftan, Fransız nakliyecilerinin taşımaları kendileri yapmak istemesi ve Türkiye ile İtalya arasındaki Ro-Ro taşımalarının yüzde 80'ini gerçekleştiren fon şirketi KRR'nin 'yıkıcı fiyat' politikası, UND Deniz’in yok eden etkenlerden biri olarak önümüzde duruyor.
UND Deniz’in iflas bayrağı çekmesinin sorumluluğunu üslenen Tamer Dinçşahin ve 6 Yönetim Kurulu Üyesi UND Yönetim Kurulu Başkanlığından istifa etti.
Amerikan sermayeli KKR iştiraki Un Ro-Ro, UND Deniz’in kapanmasından bir gün sonra, “indirimli ve bonuslu fiyat politikasının” bittiğini kamuoyuna duyurdu. Bununla yetinmeyen Amerikalı şirket, İtalya hattına 1 Ocak 2011’den itibaren zam yaptı.
Tamer Dinçşahin, UND Deniz Taşımacılık A.Ş’nin seferlerinin durdurulduğunu açıkladığı basın toplantısında, Türk nakliyecilerinin cebinden yılda 19 milyon Euro paranın Amerikalı şirketin kasasına gideceğini söyledi. Bu para, bir anlamda Türk ekonomisinden çıkarak, yurtdışına kaçacak.
UN Ro-Ro, Türk nakliyecilerini deniz yolu ile Avrupa’ya taşıyan alternatifsiz tek şirket oldu. Artık Uluslararası nakliyeciler, taşımalarda UN Ro-Ro’nun iki dudağından çıkacak kararları uygulamak zorunda kalacak.
Sözün özü, Türk nakliyecileri bu TEKEL yapıya alternatif üretemezse “sağımlık inek” haline gelecek.
GEÇTİ BOR’UN PAZARI…
Amerikalı KKR Şirketinin iştiraki UN Ro-RO’nun “yıkıcı ve yok edici fiyat” politikası karşısında, UND Deniz A.Ş, Kasım ayında Rekabet Kurumu’na başvuruda bulundu. Ancak, UND Deniz A.Ş.’nin Rekabet Kurumu’nun, UN Ro-Ro hakkında vereceği karara kadar nefesi yetmedi.
Uluslararası Nakliyeciler, UND Deniz’e sahip çıkmamakla hata ettiklerini kabul ediyorlar. Çünkü UN Ro-Ro’nun 1 Ocak 2011’den geçerli olacak zamları, UND Deniz’in seferlerini durdurduğunu, duyurduktan sonra açıklamasını manidar buluyorlar. Hatta bazı Türk nakliyeciler, kendilerinin “dayaklık” olduklarını bile dile getiriyorlar.
Sorunların yeni başladığını farkında olan nakliyeciler, ne yapacaklarını bilememenin sıkıntısını yaşıyorlar. “Bir yol haritası çizilmesi gerekir” diyenler var. Ancak öncülük edecek bir “yiğidin” çıkacağını da zannetmiyorlar. Çünkü aralarında büyük “güven” sorununun oluştuğunun da bilincindeler.
Uluslararası Nakliyecilerin arasında “Geçti Bor’un pazarı, sür eşeğini Niğde’ye” diyenler ise çoğunlukta…