Türk gemi inşa sanayi, birkaç tersanenin dışında can çekişiyor. Tuzla merkezli Türk tersanelerinin geneli bakım-onarıma yönelirken, yeni gemi inşada ise havlu atmış durumda. Çalışan işçi sayısı yüzde 90 azaldı. Bunun en bariz örneği Karadeniz Ereğli bölgesinde yerleşik durumda bulunan tersanelerde 2008 yılı itibariyle çalışan işçi sayısı 16 bin iken, bugün bu sayı iki elin parmakları kadar düştüğü bilinen bir gerçek. Şu anda Karadeniz Ereğli’de bulunan 39 bin hanenin 36 bin hanesi, mahkeme köşelerinde icralık olmuş durumda.
Geçen hafta içinde TBMM Genel Kurulu’nda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bütçesinin görüşmeleri esnasında, muhalefet kanadı adına söz alan Meclis’in gemi inşacı MHP Milletvekili Ali Torlak’ın, gemi inşa sanayini içeren konuşması, sektörde bomba etkisi yaptı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ı sert sözlerle eleştiren MHP İstanbul Milletvekili Ali Torlak, Ak Parti Hükümeti ve Bakan Yıldırım’ın, tersanelerin sorunlarına duyarsız kalmakla ve sektörün sıkıntılarını çözme konusunda ise aciz olmakla suçladı.
Özellikle, 2012 yılında dünya yeni gemi inşa sektöründe inşa edilen 1087 gemi siparişinden, Türk tersanelerin aldığı payın yüzde'1’i bile yakalayamadığını kaydeden MHP Milletvekili Torlak, Ak Parti Hükümetinin “kriz teğet geçecek” söylemine atıfta bulunarak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın uyguladığı politikaları ağır dille eleştirdi.
Ali Torlak’ın Meclis kürsüsünde dile getirdiği Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın “Yeni açılan tersane alanlarını yandaşlarına tahsis ettiği ve iş yapan tersanelerin sadece yandaşlarının olduğu tersaneler” olarak suçlaması, konuşmanın en can alıcı noktası olarak ortaya çıktı.
TORLAK, NEDEN BU KADAR SERTLEŞTİ?
MHP İstanbul Milletvekili Ali Torlak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ı, 10 yıllık bakanlığı döneminde hiç bu kadar eleştirmemiş, hiç bu kadar suçlamamıştı. Torlak'ın konuşmasının paragraf aralarına bakıldığı zaman, bu sertleşmenin işareti net bir şekilde ortaya çıkıyor.
MHP Milletvekili Ali Torlak, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Bakan Yıldırım’a yaptığı suçlamaların en önemli dayanağının, kamu kurum ve kuruluşlarının verdiği ihalelerin, adrese teslim tersanelere gitmesi olarak nitelendirilebilir.
Bardağı taşıran damlanın, Bakan Binali Yıldırım’a bağlı genel müdürlüklerin ihaleye çıkardığı deniz araçlarının, bir tersane tarafından alınması, hatta başka bir tersanenin kazandığı ihalenin elinden alınarak, aynı tersaneye verilmesi, MHP Milletvekili Ali Torlak’ın sabrını taşırdığını düşünülebilir. Çünkü “yandaş tersane” diyerek nitelediği kuruluşun, son dönemde kamu ihalelerinden aldığı rakamın 100 milyon Euro’yu aşan bir meblağ olduğu biliniyor.
Bu olayla ilgili sektörde konuşulan dedikodular, gemi inşa sanayinde ciddi rahatsızlıklar oluşturmuş durumda. Bunu sesli olarak dillendirilmeye başlanması, cinin şişeden çıktığının bir işareti olarak yorumlayabiliriz.
Artık denizcilik sektörü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a verdiği 10 yıllık avansın karşılığını istemeye başladı. Buda gösteriyor ki önümüzdeki günlerde sesli muhalefetin daha gür bir şekilde sesini yükselteceğini tahmin etmek, müneccimlik olmasa gerek…
Sevgi ile kalın…