Özellikle yeni mezun gençler ve halen öğrenci olan gençlere okulumuzun mezunlar derneğinin kuruluş ve tarihi hakkında kısa bir bilgi vermenin gerektiğini ve onların da bunu bilme haklarının olduğunu düşünerek bu yazıyı yazma gereğini duydum. Nereden geldiğinizi bilmeden nereye gideceğinizi bilemezsiniz.
Bildiğiniz gibi 12 Kasım 2016 Cumartesi gecesi İzmir Kuşadası'nda Piebay Oteli'nde okulumuz mezunlar derneğinin bütün mezunların ve üyelerin katılımı ile olağan kış toplantısı yapıldı. Altay abimizin mızıkası, sevgili arkadaşımız Erkan Dereli'nin o hüzünlü sesiyle söylediği türk sanat müziģi eşliğinde ve derneğimizin organlze ettiği dans ve müzik etkinlikleri ile beraber duygusal ve eğlencinin zirve yaptığı muhteşem bir gece yaşandı.
Gelelim derneğimizin kuruluş tarihçesine ,
TÜRK TİCARET KAPTAN VE MAKİNİSTLER CEMİYETİ NASIL KURULDU?
Bu bilgi derneğimizin yayınladıği 1 Temmuz 1939 tarihli Deniz Mecmuası'nın 49.sayısından alınmıştır.
Çok zamandan beri denizcilerin bir kederi bir düşüncesi vardı. Diyorlardı ki; niçin bizim de bir cemiyetimiz, bir kulübümüz, blr kütüphanemiz olmasın. BIr kaç defalar böyle bir meslek kurumu yapmak için arkadaşlarla görüşüldü. Fakat bu iş göründüğü kadar kolay değildi. 1933 senesinin sonlarına doğru on kadar arkadaş Ege vapurunun zabitan salonunda toplanarak meslektaşların bu samimi arzusunu mevkii file koymayı düşündü. Bu işin mevkii tatbike konması için lüzum görülecek etüdleri yapması için bir grup seçti. Bunlardan başka bu cemiyeti kurmak için oldukça mühim bir paraya da ihtiyaç vardı. Arkadaşlar arasında aidat toplatılarak bu işi de başaracağımızı anladıktan sonra 24 Ocak 1934 tarihinde cemiyetin geleceği ele alındı. Ve ilk iş olarak da gerek kaptan ve gerek makinistlerden imtihana hazırlanacak arkadaşlara hususi bir kurs açıldı. Bundan sonra bir Deniz Mecmua'sı çıkarması için Süreyya Gürsudan rica edildi. İlk çıktığı 7 Temmuz 1934 tarihinde bir tek abonesi ve bir tek alıcısı olmayan Mecmua Süreyya Gürsu'nun geceli gündüzlü meşkur mesaisi neticesi olarak her gün biraz daha tekamül etmek üzere neşriyatınz devam etmektedir.
Yine 11 Temmuz 1934 tarihinde deniz bayramı münasabeti ile Ankara vapurunda bir balo tertip edildi ve bu baloyu Türk'ün ebedi şefi Mustafa Kemal Atatürk şereflendirdi. Cemiyet her sene biraz daha tekamul etti. Bugün ise varlığına lâyık bir mevki ihrâz etmiş bulunmaktadır.
Cemiyet her sene kış başında ölmüş olan arkadaşlarının ailelerinin odun ve kömür paralarını tedarik etmekte ve çocuklarının tahsilleri için lüzum görülen kitap, defter ve saireyi almakta ve her ölüm vakâsında muayyen bir cenaze masrafı vermekle beraber hastâ olan arkadaşların evlerine kadar doktor göndermekte ve ilaçlarını yaptırmaktadır. Cemiyet kurulduğundân beri amatör olarak muvaffâkiyetle intişarına devam etmekte ve bu muvaffakiyeti de başta Kaptân Süreyya Gürsu olmak üzere mahdut şahsiyetlere medyun bulunmaktadır.
Son zamanlarda yüksek deniz ticaret mektebi mezunlarının ayrı bir cemiyet kurdukları da görüldü. Fakat bilahare aynı mesleğin iki ayrı cemiyeti olamayacağı esasen cemiyet azalarının bu mesleğin en kıdemli birer uzuvları oldukları ve genç arkadaşlarının vazifede ve emniyette her an genç kardeşlerine muzahir olacakları aşikar bulunan ağabeyleriyle elele verdiğini takdir eden genç denizciler 1938 senesinin sonunda bu cemiyete iltihak etmeleri suretiyle cidden en doğru harekette bulundular ve yeni sene kongresinde bu gençlerden de idare azası seçilerek yeni nesil denizcilerinden de mütekabil istifadeler edileceği muhakkaktır.