Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Grubu’nun (UNSDG) internet sitesinde yayımlanan raporda, Safer tanker krizinin çözüm yollarına ilişkin bilgilere yer verildi.
"Safer tankeri krizinin çözümü için 144 milyon dolara ihtiyaç var" ifadeleri kullanılan raporda, gemiye acilen müdahale edilmesi ve gemideki petrolün yaz aylarında güvenli bir bölgeye alınması için ilk etapta 80 milyon dolar gerektiği belirtildi.
Raporda, Ekim ayından itibaren şiddetli rüzgar ve akıntı nedeniyle kurtarma operasyonunun riske girebileceği ve gemide sızıntı ihtimalinin artacağı uyarısında bulunuldu.
Hollanda'nın 11 Mayıs'ta ev sahipliği yapacağı yardım etkinliğiyle Safer tanker krizinin çözülmesi için bağış toplanacağı aktarıldı.
Hudeyde açıklarında 2015'ten beri bakım görmemiş halde duran Safer petrol tankerinden 1.1 milyon varil petrolün Kızıldeniz'e dökülme riski bulunuyor.
BM, olası sızıntının 30 yıl önceki Exxon Valdez felaketinde denize sızan petrolden 4 kat daha fazla olabileceği konusunda uzun süredir uyarıyor.
EXXON VALDEZ FELAKETİ NEDİR?
Mart 1989'da gerçekleşen bu olay günümüze kadar insan eliyle gerçekleşmiş en büyük çevre felaketlerinden biri olarak biliniyor. Felakette Exxon Valdez isimli petrol tankerinden resmî verilere göre 10.8 milyon galon petrol denize akmıştı.
Bölgedeki doğal yaşam bundan yoğun şekilde etkilenmiş; deniz kuşlarından katil balinalara kadar bölgede yaşayan birçok türden hayvan ölmüştü.
Temizleme çalışmaları gerek bölgenin konumu gerekse bu çapta bir kazanın daha önce yaşanmamış olması sebebiyle pek etkili olmamıştı. Gemi kaptanının alkolik olduğu iddiasıyla şirket ve gemi kaptanı suçlamalarla karşı karşıya kalmıştı.
Ayrıca geminin tek cidarlı oluşu da tartışma konusu olmuştu. Felâket sonrasında petrol taşımacılığına ilişkin birçok yeni yasa ortaya atılmış, dünya çapında olası çevre felaketlerine müdahale tekniklerinden tankerlerin çift cidarlı olmasına kadar birçok konuda gelişmeler kaydedilmişti.
DENİZ HABER AJANSI