Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, hamsi miktarı açısından güzel bir av sezonu geçtiğini söyledi. Balık'ın yaptığı açıklamada, geçen sezona göre hamsi üretiminin arttığını vurgulayarak, "Geçmiş yıllarda 300-400 bin tonlara kadar çıkan hamsi üretimi, ülkemizde 2014 yılında 180-190 bin tondu. Hakikatten balıkçılığımız için oldukça olumsuz ve verimsiz, balıkçılarımızın da karamsarlığa kapıldığı bir bir sezondu. Ancak bu sezon özellikle hamsi açısından oldukça iyi geçtiğini görmekteyiz" dedi.
Balık üretimindeki verimi etkileyen birçok etken bulunduğunu anlatan Balık, şöyle devam etti:"Balığın avlanabileceği, sürü oluşturabileceği ve ürünün sularımıza gelebilecek deniz şartlarının oluştuğu bir ortam gerekiyor. Hava şartları uygun olmadığı sürece balık stokları olsa da özellikle hamsi balığının yeterli miktarda avlanması mümkün değil. Bu nedenle Karadeniz'de hava şartları hamsi balıkçılığı için oldukça uygun seyretmekte. Balıkçılarımız da oldukça fazla miktarda hamsi avcılığı yaptığını görmekteyiz. Hamsi göçmen bir balık türü. Sadece bizim sularımızda değil, kıyısı olan tüm ülkelerin sularında yaşamını sürdürüyor. Ancak ekim, kasım, aralık gibi kıyılarımızda bulunuyor."
Prof. Dr. İsmet Balık, balık severlerin yeni yıla kadar taze hamsi tüketebileceğine işaret ederek, "Hamsi üretiminde meteorolojik şartlar son derece önemli ama hamsinin bizim sularımızda daha çok avlandığı dönem ekim, kasım, aralık aylarıdır. Yılbaşından sonra çok fazla hamsiyi beklememiz mümkün değil. Hiç avlanmaz değil ama çok fazla avcılık bekleyemeyiz. Umarım aralığın sonu, yılbaşına kadar halkımız bol miktarda hamsi tüketir. İnşallah hamsi severler bu sene hakikaten güzel hamsi yerler" diye konuştu.
Balık severlerin aralık ayından sonra dondurulmuş hamsi bulabileceğini dile getiren Balık, dondurulmuş hamsinin 12 ay boyunca temin edilebildiğini kaydetti.
Samsun'da hamsi 8 lira
Bu arada Samsun’da Karadeniz’deki fırtına nedeniyle balıkçılar denize açılamayınca hamsinin kilosu 8 liraya kadar çıktı. Karadeniz'i etkisi altına soğuk hava, denizcileri de zor durumda bıraktı. Balıkçılar dalgalar yüzünden teknelerle denize açılamayınca balıkçı tezgahları boş kaldı. Geçen günlerde tezgahlarda balık bolluğu yaşanırken, bugünlerde ise tezgahlarda az sayıda balık bulunuyor. Hamsinin fiyatının bir anda iki kat artmasını değerlendiren Samsunlu balıkçı Ayhan Lima, “Aslında hamside azalma olmadı. Havalar son 2-3 gündür estiği için balıkçılar denize çıkamıyor. Balıkçılar denize çıkamadığı için de balıklar azalmaya başladı.
Havalar tekrar düzeldiği zaman hamsi fiyatlarının tekrardan 3-4 liraya düşeceğine inanıyorum. Vatandaşlar, hamsinin fiyatını bu şekilde görünce şaşırıyor. Ucuz fiyata hamsi yemeye alışan insanlar, bir anda fiyatların 7-8 liraya çıktığını görünce bize tepki gösteriyor” dedi.
“HAMSİNİN ZAMLANMASI DİĞER BALIKLARA DA YANSIDI”
25 yıldır Samsun'da balıkçılık yapan Yaşar Köse ise, hamsinin zamlanmasının diğer balıklara da yansıdığını belirterek, “Havaların kötü gitmesi yüzünden balıkçılar, dalgalı denizde balığa çıkamıyor. Avlanmaya çıkan balıkçılar da az balık yakalıyor. Durumun böyle olması da direkt olarak fiyatlara yansıyor. Az da olsa tezgahlarımızda balık var. Yine insanlara balık yeme zevkini tattırıyoruz. İnsanlarda hamsiye kar suyu değince yenir diye bir düşünce vardı. Ama bu düşünce son 10 senedir kalmadı. Kar yağdıktan sonra hamsi yeme işleri artık bitti.
Denizde hamsi varsa yiyeceğiz artık. Havalar düzeldiği zaman tekneler tekrar balık tutmak için açıldığında fiyatların düşeceğine inanıyoruz. Hamsinin fiyatlarının artması, diğer balıkların fiyatlarının da artmasına neden oldu. Barbun balığının kilosu önceden 5-15 lirası arasında değişirken, şimdi 10-20 lira arasında değişiyor. Diğer balıkların da fiyatlarında bu nedenden dolayı artış yaşandı” diye konuştu.
Balıkçılar, havaların düzelmesiyle beraber balık fiyatlarının tekrar düşeceğini umut ediyor.
Deniz Haber Ajansı