• BIST 10029.31
  • Altın 3116.638
  • Dolar 35.5836
  • Euro 36.9797
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara -2 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 11 °C
  • Muğla 3 °C
  • Çanakkale 5 °C

Yunan armatörler Rus ham petrol ticaretinden kaçıyor

Yunan armatörler Rus ham petrol ticaretinden kaçıyor
Yunan armatörler, ülkenin petrolünü taşıyan tüccarları ve nakliye şirketlerini hedef alan ABD yaptırımlarının artmasının ardından Rus ham petrol ticaretinden kaçıyor.

Gemi takip verilerine göre, Rus ham petrolünü taşıyan Yunan sahipli tankerlerin sayısı ocak ayında sadece 8'e düştü. Bu sayı mayıs ayında 40'tan fazlaydı ve geçen yılın ikinci yarısının çoğunda 20 civarındaydı.

Bu kaçış, ABD Hazinesi'nin batılı tanker sahiplerinden Rus petrolüne uygulanan varil başına 60 dolarlık Yedili Grup fiyat sınırlamasına uymak için ne yaptıklarını açıklamalarını isteyerek onları tedirgin etmesinin ardından geldi. Atina merkezli iki şirketin yetkilileri kısa bir süre sonra durumu değerlendirirken dikkatli davrandıklarını söylediler.

Bildirimler kasım ayında yaklaşık bir düzine ülkedeki şirketlere gönderildi ve bunu Rus petrolünün ticaretini yapan firmalara ve taşınmasına yardımcı olan armatörlere uygulanan yaptırımlar izledi.

Yunanistan'a ait gemiler, ülkenin Pasifik terminallerinde yüklenen ve Çin ve Hindistan'daki alıcılara taşınan Rus ham petrolünün ticaretinden tamamen çekildi. Başta ESPO ve Sokol olmak üzere bu türler, Moskova'nın amiral gemisi Ural'a göre daha yüksek bir fiyatla ve G-7 sınırının oldukça üzerinde işlem görüyor.

Rus petrolünün satın alınması ya da taşınması sürecine dâhil olan Batılı ülkeler, kargoların buna uyduğunu gösteren belgelenmiş tasdiknameler almak zorundalar.

Argus Media tarafından sağlanan fiyat verileri ESPO'nun 2024 yılının ilk dört haftasında tavan fiyatın varil başına yaklaşık 13 dolar üzerinde işlem gördüğünü gösteriyor. Baltık'taki terminallere yüklenen Ural petrolü, tavan fiyatın varil başına yaklaşık 1 dolar üzerindeydi.

Yunan filosunun kaybı, Rusya'nın kendi tankerleri ve Moskova birliklerinin neredeyse iki yıl önce Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana büyüyen gölge gemi filosu üzerindeki baskıyı daha da artıracak.

Baltık, Karadeniz ve Kuzey Kutbu'ndaki Rus limanlarından sevk edilen günlük 1,6 milyon varil ham petrolün neredeyse tamamını alan Avrupa pazarını kaybeden Moskova, neredeyse yalnızca Çin, Hindistan ve daha küçük ölçüde Türkiye'deki alıcılara güvenmek zorunda kaldı. Bu da çok daha uzun yolculuklar ve çok daha fazla gemi gerektiriyor.

Yemen'deki Husi militanlarının Kızıldeniz'in güneyi ve Aden Körfezi'ndeki gemilere yönelik saldırıları teslimatı daha da karmaşık hale getirdi. Batı limanlarından Hindistan ve Çin'e gönderilen Rus ham petrolünün tamamı bu zorlu sınavdan geçti ve Husilerin Rus ve Çin gemilerinin güvende olacağına dair güvencelerine rağmen en az bir tanker vuruldu.

Tanker izleme verilerine göre, Rus ham petrolünü taşıyan hiçbir tanker güney Kızıldeniz'den kaçınmak için henüz yönünü değiştirmedi. Bu, hem devlet kontrolündeki Sovcomflot PJSC'ye ait gemiler hem de Moskova'nın petrol sevkiyatlarında Batı'nın kısıtlamalarından kaçmasına yardımcı olmak için inşa edilen gölge filoyu oluşturan gemiler için geçerli.(Bloomberg)

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim