Türkiye’nin vize serbestisi konusunda Ekim ayına kadar gelişme olmazsa geri kabul anlaşmasının askıya alınacağı yönündeki açıklaması, sığınmacılar konusunda politika değişikliği isteklerini gündeme getirdi. Yunan ve Alman siyasiler, 'B planı' oluşturulması gerektiğini dile getiriyor.
Alman Bild gazetesine konuşan Yunanistan Azınlıklar Bakanı Yiannis Mouzalas, Avrupa Birliği’nin alternatif bir plan hazırlaması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin sınırlarını yeniden açma ihtimaline karşı AB’nin önlem alması gerektiğini kaydeden Mouzalas, "Bizler endişeliyiz. Kesinlikle bir B planına ihtiyacımız var" dedi.
Geri kabul anlaşmasının bugüne kadar olduğu gibi uygulanamayacağı görüşünü dile getiren Alman Hükümetinin İnsan Hakları Sorumlusu Barbel Kofler, Redaktionsnetzwerks Deutschland’a (RND) yaptığı açıklamada, Türkiye’nin üç milyon Suriyeli mültecinin barınmasına yönelik adımlar atmasına rağmen, geri kabul anlaşmasındaki bir çok hususun tam olarak işlemediğini savundu.
"Türkiye’deki mevcut gelişmeler ışığında, biz yeniden düşünmek zorundayız" diyen Kofler, AB ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmanın yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Afgan, İran ve Iraklıların sığınmacı başvurularının Türkiye’de hukuk devleti ilkelerine göre işleme konulmadığını savunan Kofler, Almanya ve AB’nin bunu görmezden gelemeyeceğini dile getirdi.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu haftasonu yaptığı bir açıklamada Avrupa Birliği'nin söz verdiği gibi Türkiye vatandaşlarına vizesiz seyahati uygulamaya almaması durumunda Ankara'nın anlaşmadan çekileceğini belirtmişti.
Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ise dün yaptığı bir açıklamada Avrupa'nın vize serbestisi konusunda Türkiye'nin şantajlarına maruz kalmamaları gerektiğini belirtti.
Uluslararası Göçmen Kurumu'na (IMO) göre Avrupa'ya 27 Temmuz'dan bu yana denizden 257 bin göçmen ve mülteci giriş yaparken, bunların en az 3 bin tanesi hayatını kaybetti.
IMO bu rakamın 2015'in aynı dönemine göre keskin bir artışı yansıttığını belirtti.
Deniz Haber Ajansı