Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Mina Andreeva, Yunanistan’a ve mültecilerin Almanya’ya ulaşmak için kullandığı Balkan rotasındaki ülkelere olağanüstü hal yardımı yapılacağını açıkladı. Andreeva, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın şubat ayında Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker ile yaptığı görüşmede mülteci krizi nedeniyle “olağanüstü hâl yardımı” yapılması kararı alındığını açıkladı. Yardım, mülteciler için kampların kurulması ve bu insanların ihtiyaçlarının karşılanması için Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) aracılığıyla Yunanistan’a verilecek. Mültecilerden Sorumlu Bakan Vekili Yiannis Mouzalas, “Ülkemizde mahsur kalan bu insanlar için B planına geçmek zorundayız, yani insanca yaşayabilmeleri için altyapı oluşturmamız gerek” dedi. Yardımın 500 milyon euro’yu aşması bekleniyor.
100 bini geçebilir
AB ve Türkiye arasında imzalanan Ortak Eylem Planı için Türkiye’ye verilecek 3 milyar euro’nun onaylanması uzun süre alırken, Macaristan’ın sınır kontrollerini artırması üzerine kriz yaşayan Yunanistan’a mâli yardım bugün onaylanacak. Yunan ANT1 kanalı, Yunan hükümetinin Balkan rotasındaki ülkelerin uyguladığı sınır politikaları nedeniyle AB’den 470 milyon euro değerinde yardım paketi talebinde bulunduğunu duyurdu. Atina, Makedonya’nın Yunanistan sınırını kapatmasının ardından ülkede kalan mültecilerin sayısının ilerleyen günlerde 1 00 bini geçeceğini tahmin ediyor.
Ege’de geçişler 30 kat arttı
AB sınır koruma ajansı Frontex Direktörü Fabrice Leggeri ise, 2016’nın Ocak ve Şubat aylarında Avrupa’ya geçen mülteci sayısının geçen sene aynı dönemde Avrupa’ya varan mülteci sayısının 30 katı olduğunu açıkladı. Leggeri, sınır güvenliği ve kaçakçılara karşı mücadele için dün Ankara’ya geldi. Yunanistan-Makedonya sınırındaki İdomeni kasabasında biriken çoğu Suriyeli ve Iraklı mültecilerin sayısının 10 bini bulduğu belirtiliyor. Yunanistan’dan günde yaklaşık 200 mülteci kabul eden Makedonya’nın, bir gündür geçileri tamamıyla durdurduğu aktarıldı. BMMYK tarafından yapılan açıklamada, Yunanistan’da kalan 24 bin mülteci için barınma planı hazırlanması gerektiğini belirtildi.
Öte yandan Avrupa Adalet Divanı dün, AB içinde sığınma başvurusunda bulunan göçmenlerin nerede yaşamaları gerektiği kararının, ‘topluma entegre olmaları amacıyla’ AB yetkilileri tarafından verilebileceği yönündeki hükmünü açıkladı. Uluslararası koruma statüsündeki göçmenler için açıklanan kararın, sığınma hakkı kazanmış kişiler için de uygulanması bekleniyor.
TÜRKİYE'YE İADELER BAŞLADI
Öte yandan Türkiye üzerinden AB'ye yasa dışı yollardan giren göçmenlere yönelik iade süreci, resmen başladı. Yunanistan, ülkelerine yasa dışı yollardan giren Cezayir, Tunus ve Fas uyruk 70 kadar kaçağı İpsala Gümrük Kapısı’ndan Türkiye’ye iade etti.
Türkiye ile yapılan ’Geri Kabul Anlaşması’ gereği Avrupa ülkelerine gitmek isterken Yunanistan’da yakalanan kaçaklar iade edilmeye başladı.
Kipi ve İpsala arasındaki tampon bölgeden alınan kaçaklar otobüslerle Edirne Göç İdaresi barınma evine götürüldü.
Türk yetkililerin göçmenleri teslim almasının ardından geri kabul süreci resmen başladı.
İlk etapta yaklaşık 308 kişilik kafileden 70 kadar Cezayir, Fas ve Tunus uyruklu kaçaklar Yunanistan’ın Kipi Gümrük Kapısı’ndan otobüslerle İpsala Gümrüğü’ne getirildi.
Yapılan kayıt işlemlerinin ardından kaçaklar Türk yetkililere teslim edildi.
İADELER DEVAM EDECEK
Edirne Göç İdaresi görevlilerince iki otobüse bindirilen kaçaklar polis ekipleri eşliğinde İpsala Sınır Kapısı’ndan Göç İdaresi’nin barınma evine götürüldü.
İki ülke arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması çerçevesinde 308 sığınmacı iade edilecek. Bundan sonra devam etmesi beklenen iade sürecine Pakistan ve Bangladeşli göçmenlerin de ekleneceği açıklandı.
Deniz Haber Ajansı