Dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın, resmi hiç bir yetkisi olmayan şaibeli danışmanı Ali Kurumahmut'un siparişi üzerine Aykut Erol ve Hamdi Safi ile birlikte hazırladığı, Kılavuzluk ve Römorkör Hizmetleri Yönetmeliği'nin, Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu'nda temyizi kabil olmayacak şekilde yürütmesinin durdurulmasının, gerekçeli kararı açıklandı.
Gerekçeli kararda belirtilen; "Kamu hizmeti niteliğini haiz kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetinin, gerçek veya tüzel kişilere yaptırılabileceği veya devredilebileceğine ilişkin bir kanun hükmü olmaksızın, Cumhurbaşkanlıgı Kararnamesi ile davalı Bakanlığa verilen görev ve yetkiyi aşar şekilde, söz konusu hizmetin özel girişimcilerce yapılması hususlarını düzenleyen dava konusu Yönetmelik'te hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Her ne kadar, Dairece 1993 yılından bu yana söz konusu hizmetlerin makam olurları ile verilen izinler kapsamında özel teşkilatlarca verildigi ifade edilmiş ise de; hukuka aykırı bir uygulama esas alınarak Yönetmeligin bu nedenle hukuka uygun oldugu sonucuna varılması hukuken olanaklı degildir. Bu durumda, açıkça hukuka aykırı bulunan dava konusu Yönetmeligin, uygulanması hâlinde giderilmesi güç veya imkânsız zararların doğmasına yol açacağı sonucuna ulaşılmıştır." denildi.
30 GÜN İÇİNDE UYGULANMASI GEREKİYOR
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 138. Maddesi'nin dördüncü Fıkrası’nda yer alan “Yasama ve yürütme organları ile idare, MAHKEME KARARLARINA UYMAK ZORUNDADIR; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve BUNLARIN YERİNE GETİRİLMESİNİ GECİKTİREMEZ” hükmü ile 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28. Maddesinin birinci Fıkrası’nda yer alan “Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre İDARE, GECİKMEKSİZİN İŞLEM TESİS ETMEYE VEYA EYLEMDE BULUNMAYA MECBURDUR. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez” şeklindeki hükmü gereğince idarenin ilgi kararların gerekliliklerini ivedi olarak yerine getirmesi ve hukuka aykırı işlemin doğurduğu tüm etki ve sonuçların, geçmişe etkili olarak ortadan kaldırarak (yok hükmünde), hukuka aykırı işlemler hiç yapılmamış olsaydı geçerli olacak durumu tesis etmesi gerekiyor.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun tüm kararları dikkate alınarak; bu kararların icapları doğrultusunda mevcut hukuka aykırılıkların tümüyle ortadan kaldırılarak öncelikle ve ivedilikle yürütmesi temyizi kabil olmayacak şekilde durdurulan genelgeler ve yönetmelikler bakımından mevcut tüm kılavuzluk ve römorkörcülük hizmet izinlerinin yasal süre içerisinde iptal edilerek, ilgili hizmet yetkilerinin “31 Aralık 2018” öncesi, hukuki ve fiili duruma döndürülmesinin zorunluluk olduğu kaydedildi.
DENİZ HABER AJANSI