• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara -1 °C
  • İzmir 6 °C
  • Antalya 7 °C
  • Muğla 3 °C
  • Çanakkale 0 °C

Yusuf Öztürk: İzmir'deki uzlaşma havası bizi ileriye götürecek

Yusuf Öztürk: İzmir'deki uzlaşma havası bizi ileriye götürecek
Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, planları askıya çıkarılan ve ihale için gün bekleyen Alsancak Limanı'nın önceki projesine itiraz eden Oda ve kurumların yeni planı kabul etmelerinin sevindirici olduğunu söyledi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, Alsancak Limanı'nın özelleştirilmesinin limanı hareketlendireceğini belirterek, "Yük hacminde Alsancak Limanı'ndan daha geri olan Mersin Limanı özelleştirmeden sonra 3 kat, Pire Limanı ise 7 kat büyüdü. Alsancak Limanı, TCDD'nin ve liman personelinin tüm gayretlerine rağmen yerinde saydı" dedi.  

İMEAK DTO İzmir Şubesi'nin aralık ayı meclis toplantısında konuşan Öztürk, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı'nın yeniden Binali Yıldırım olmasıyla sektörle ilgili projelerin hızlandığını, birçok projenin hizmete alım tarihinin öne alındığını söyledi.  Alsancak Limanı'nın özelleştirilmesi Öztürk, Alsancak Limanı'nın yeni imar planlarının Resmi Gazete'de yayımlandığına işaret ederek, "Yeni planların, daha önce itirazcı olan mimar ve mühendis odaları tarafından sahiplenilmesi bizim için çok değerli. Yük hacminde Alsancak Limanı'ndan daha geri olan Mersin Limanı özelleştirmeden sonra 3 kat, Pire Limanı ise 7 kat büyüdü. Alsancak Limanı, TCDD'nin ve liman personelinin tüm gayretlerine rağmen yerinde saydı. Özelleştirmenin gerçekleşmesi ile limanımızın büyümesini, daha verimli çalışmasını planlıyoruz" diye konuştu.  

Alsancak Limanı'nın özelleştirilmesinin gündeme gelmesiyle limanın taliplerinin de çıktığına dikkati çeken Öztürk, şunları kaydetti: "Derince Limanı'nı özelleştirmeden 543 milyon dolara alan ve limana 350 milyon dolar yatırım yapacağını açıklayan Safi Grup, Alsancak Limanı ihalesine gireceğini açıkladı. Ümit ediyoruz ki özelleştirme süreci 2016'da tamamlanır. İzmir olarak bu fırsatı kaçırmamalıyız. Özelleştirme için olmazsa olmaz görülen Körfez tarama projesinin de ÇED onayı verilip bir an önce başlaması gerekiyor."

Öztürk, Kuzey Ege Çandarlı Limanı projesini de gündemde tutmaya çalıştıklarını aktararak, "Yatırımcılar, boğazları geçmenin ekstra lojistik maliyetlerinden muaf olan, gemilerin ana rotalarında yer alan Aliağa ve Çandarlı'nın stratejik öneminin farkına varıyor. İzmir-Çanakkale ve İzmir-İstanbul Otoyolları'nın tamamlanması ile Ege'nin aktarma merkezi konumu ve yatırım çekme kabiliyeti güçlenecektir" ifadelerini kullandı.

"Navlunlar dip yaptı"

"Dünya denizcilik sektöründe navlunlar ve gemi kiralama ücretleri dip yaptı" diyen Öztürk,  şöyle devam etti:

"Konteyner piyasalarında seferden çekilen gemi sayısı artmaya devam ediyor. Hurdaya giden gemi yaşı 13'e kadar düştü. 18 bin TEU'luk yepyeni dev gemiler yük olmadığından bekletiliyor. Denizcilik piyasalarında 2015 için 'gemi sahiplerinin unutmak isteyeceği bir yıl' ifadesi kullanılıyor. Öte yandan krizden tanker ve LPG piyasaları etkilenmedi. Petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle denizde petrol stoğu artınca, tankercilerin işleri açıldı. Günlük kira ücretleri 110 bin dolara çıktı. Dünya konteyner hatları, bu kötü tablodan çıkmanın çaresini birleşmede arıyor. Küresel rekabet nedeniyle birleşmelerin devam edeceği beklentisi hakim."

Alsancak Limanı'nın özelleştirilmesinden beklentiler

İMEAK DTO İzmir Şubesi Danışma Kurulu Üyesi Ersel Zafer Oral da " İzmir Limanlarının Özelleştirilmesinden Beklentiler" konulu bir sunum yaptı.  Oral, sunumunda İzmir limanını yük limanı ve kruvaziyer limanının mevcut ihale bedelinin altında kalmaması gerektiğini vurgulayarak, " İzmir limanının 2030'a kadar yol haritası çizildi. İzmir Alsancak Limanı belirsizlikleri en az olan liman. Nereye ne yapılacak hepsi hazır" ifadelerini kullandı.  

Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nda ise dalgakıranların tamamlandığına işaret eden Oral, özelleştirmeden beklentileri ise şöyle sıraladı: "Çevreye duyarlı olmalı, koruma ve kullanım dengesi sağlanmalı, kente yük getirmemeli, iş olanakları  sağlamalı, bölgedeki istihdamı arttırmalı, nitelikli iş gücü oluşturmalı, enerji kaynakları optimum kullanılmalı, gemilerin ihtiyaçlarını eksiksiz giderilmeli, teknolojisi geliştirilebilir olmalı, haksız rekabete neden olmamalı."

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim