İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Nisan ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Argun Gündüç başkanlığında yapıldı.
DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk mecliste yaptığı konuşmada “ABD’nin gümrük tarifelerini artırma sonra çekme kararları var. Çin’in buna karşılık vermesi derin bir ticaret savaşına hazırlanıldığını gösteriyor. Belirsizlikler artıyor, bu durum yatırımları da azaltıyor.
Öte yandan sezon açılıyor. Bugün Çeşme ve Kuşadası’ndan sektör temsilcilerimiz de burada. Yeni sezonda kendilerine hayırlı işler diliyorum. 2024’ün nasıl geçtiğini hepimiz biliyoruz. Siz de danışman olarak biliyorsunuz… Bu bölgelerdeki deniz turizmi açısından yaşanan sıkıntıları umarım çözeriz. 2025’te 2024’ü bulursak iyi gibi gözüküyor.” dedi.
DTO ÜYESİ: MALİYETLER YÜKSEK PERSONEL ALAMADIM
DTO üyelerinden “Maliyetler yüksek, personel almadım” sözleri üzerine konuşmasını sürdüren Öztürk, “Maliyetleri yükseldi… Mevzuatlar biraz karışık ama bilinçli ve doğru olanlar yapılıyor. Son zamanlarda bunu konuşuyoruz. Güzelbahçe’de balıkçılar barınağımız var. Aliağa’da vardı, kapandı. Bu devirde hem maliyet hem zaman açısından da sıkıntılar var” ifadelerini kullandı.
“ÖZTÜRK: USTA-ÖĞRENCİ SORUNUMUZ VAR”
Öztürk, sektörde stajyer öğrenci, usta-öğrenci sorununun olduğuna değinerek “Herkes teknelerinde usta gemici olmak zorunda. Sadece kaptanları usta olduğunda öğrenci de şaşıracak. Kuşadası’nda meslek lisesi, Çeşme’de Ulusoy var. Çocuklar mezun olmadan stajını günübirik teknelerde yapardı ama bunun da önü kapanmış durumda. Çağa da ayak uydurmak zorundayız. Usta-öğrenciliğin olması lazım. Bu konu nasıl evrilecek bilmiyorum” diye konuştu.
“ÇEŞME’DE MÜZİKSİZ YAPAMAZSINIZ”
İşletmelere gelecek olan müzik telifi ücretine dair sözlerini sürdüren Öztürk, “Canlı müzik ile ilgili problem var. Komisyonda ben de varım. İzmir’de böyle uygulanır, Antalya’da böyle Boğazlarda böyle uygulanır diye bir şey yok. Boğaz’da uygulanan şeyin burada da uygulanması gerekiyor. MUYAP gibi müzik dernekleri, canlı müzik meselesinde ruhsatnameye gidilecek. Teknede Dj, radyo çalmanın gerisinde desibel de ölçülecek. Bir paket halinde ruhsatnameyi deniz turizm çalışmaları için alabilir miyiz diye araştırıyoruz.
Müzik platformlarına para ödüyoruz zaten. Onlar bireysel kullanılıyor. Radyo yayını bile sayılıyor. Canlı müzik de aynı şekilde. Deniz turizminin interaktif olması çok güzel bir şey ve önemli. Kimi için ekmek parası. Çeşme’de müziksiz yapamazsınız.
Bir kanun var ve hepimiz buna uymak zorundayız. X sanatçısı Y kurumuna bağlı kimisi başka bir kuruma bağlı çalışıyor olabilir. DTO olarak deniz turizm taşıtlarına belirli bir bedelde anlaşabilir miyiz diye çalışıyoruz. Deniz turizmine hazır olmamız gerekiyor. Yapılan mevzuatların da bir gereklilikten kaynaklandığını da unutmamak lazım. Hiçbir zaman duyarsız kalmadık” ifadelerini kullandı.
“KUŞADASI’NDA KRUVAZİYER SEZONUNDA 2 MİLYONA ERİŞİRİZ”
Kruvaziyer sezonu hakkında konuşan Öztürk, Kuşadası için bu yıl 2 milyon turist sayısına erişileceğini tahmin ettiklerini belirtti.
“ALİAĞA, EGE’NİN TÜM YÜKÜNÜ KALDIRIYOR”
Öztürk, İzmir limanları ile ilgili sözüne devam ederek Aliağa Limanı’nın çok iyi çalıştığını ve Ege bölgesinin tüm yükünü kaldırır hale geldiğini dile getirdi. Öztürk limanlar ile ilgili şu konuşmayı yaptı:
“İzmir Limanlarında Aliağa çok iyi çalışıyor. Ege bölgesinin tüm yükünü kaldırır hale geldiler. Küçük adımlarla değil koşarak bunu hallediyorlar. Çok başarılılar. İzmir Limanı için ise tam tersini söylemek gerekiyor .
“İZMİR LİMANI HER GEÇEN GÜN ÖLMEYE DEVAM EDİYOR”
Anlayamadığım bir şekilde her geçen gün ölmeye devam ediyor. Her gün herhangi bir üyemizden telefon alıyoruz. Yavaş gittiği ile ilgili, makinelerin eski olduğuyla ilgili… Bir an önce buranın ne olacağına karar verilmesi gerekiyor. Bu şekilde olmamalı. Hiç kimseye böyle bir faydası yok. Amatörlere de anlatamıyoruz. Bir gün posta alıyorsunuz ertesi gün alamıyorsunuz.”
“İZMİR LİMANI’NI KEŞKE 2007’DE ÖZELLEŞTİRSEYDİK DİYE DÜŞÜNMÜYOR DEĞİLİM”
İzmir Limanı’nın özelleştirme konusu ile ilgili konuşan Öztürk, 2007’de özelleştirme meselesi ortaya çıktığında ‘keşke o zaman özelleştirmiş olsaydık’ diye düşünmüyor değilim. O zaman karşı çıkanlardan biri bendim. Çünkü devletin yönettiği ve limanın birçok gerekçeden ötürü liman kalması gerektiğini düşünürüm. Zaten İstanbul’da bir Haydarpaşa İzmir’de de bir liman kalmıştı. İzmir’in özel bir limana dönüşmemesi gerektiğini düşünüyorum. Yatırımlar yapıldı tabii, sağ olsunlar. Aliağa’yı gördüğümüzde kıskanmamak mümkün değil. Maalesef İzmir Limanı’nda düşüş devam ediyor. 35 senedir ben bu limana girip çıkıyorum, bu hallerini görmek üzücü” dedi.
DENİZ HABER AJANSI