• BIST 9640.18
  • Altın 2938.015
  • Dolar 34.6322
  • Euro 36.5915
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 4 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 12 °C

Yusuf Ziya Yılmaz: Samsun Limanı 16 yıl önce foseptik çukuruydu

Yusuf Ziya Yılmaz: Samsun Limanı 16 yıl önce foseptik çukuruydu
Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun liman içinin 1999 yılında (16 yıl önce) büyük bir foseptik çukuru olduğunu açıkladı.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve TURMEPA Samsun Şube Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Bulgaristan’ın Varna ve Romanya’nın Bükreş sahillerinde gördüğü çirkinliklerin tüylerini diken diken ettiğini belirterek, “Sonuçta Karadeniz bir iç deniz. Bu iç denizi hep beraber korumamız gerekir” dedi. 

Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) Samsun Şubesi gönüllüleri ile kahvaltıda bir araya geldi. Sevgi Kafe’de düzenlenen kahvaltıya Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı ve TURMEPA Samsun Şube Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Albay Ercan Yaşin, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, TURMEPA Genel Müdür Yardımcısı Mine Göknar, TURMEPA Karadeniz Bölge Koordinatörü Tuncer Üçüncüoğlu ve gönüllüler katıldı.

Kahvaltı sonrası konuşan TURMEPA Genel Müdür Yardımcısı Mine Göknar, “Gönüllük konusunda çalışmalarımıza hız kazandırmak istiyoruz. Özellikle eğitim ayağında önemli olduğunu düşünüyoruz. Bunun için bizim çok sayıda gönüllüye ihtiyacımız var. Sizlerinde birçok arkadaşı ve yakını bize katılacağını düşünüyorum. Özellikle Samsun bölgesinde özerinde çalışılmakta olan ve tabiatın bize bir armağanı olan Kızılırmak Deltası’nı özellikle ön plana çıkaran eğitimlerimize önem vermek ve bu konuda bayrağı taşımak istiyoruz” diye konuştu. 

Deniz temizliğine önem verdiklerini belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Doğa bilinci ve doğal çevre içinde bulunduğumuz yüzyılda artık tartışmasız dünyanın bütün ülkelerin çok yakından ilgilendiği ve korunması gereken doğal ve tabiat varlıkların korunmasına yönelik olan bilinç her gün biraz daha yükseliyor. Geçen hafta Fransa’da küresel ısınma ile ilgili bu toplantıda insanlar bir araya geldi. Küresel ısınmanın katlanarak etkileşiminin oluşacağı, dünya genelindeki yapılması gereken işleri tartıştılar. Artık içinde bulunduğumuz 21. yüzyılın ilk çeyreğinde bu dünya gündeminin en önemli konularının içersinde. Ben bu bilincin tırmandırılması için iyi örnekler gibi kötü örneklerin de görülmesinden yanayım. Yani ‘bir deniz ne kadar kirli, bir denizi ne kadar kirli olabilir’i Karadeniz’in karşısındaki ülkelerin sahillerine gidersek daha iyi görürüz. Ben Romanya ve Bulgaristan sahillerini gördüm. Ukrayna ve Rusya sahilleri o kadar kirli değil ama Bulgaristan’daki Varna şehrinin ve Romanya’da Bükreş şehrinin sahillerinde gördüğüm gecekondulaşma ve sanayi atıklarının orada oluşturduğu çirkinlikler benim tüylerimi diken diken etti. Sonuçta Karadeniz bir iç deniz. Bu iç denizde bu korumayı hep beraber yapmamız gerekir” şeklinde konuştu.

"SAMSUN LİMANI 16 YIL ÖNCE FOSSEPTİK ÇUKURU İDİ"

16 yıl önce Samsun limanının bir foseptik çukuru olduğunu ve bir albayın sözü ile işe başladığını belirten Başkan Yılmaz, “Denizaltı filosu Albayı Samsun limanına girerken çok büyük sıkıntı çektiklerini söylemişti. Albay bana hiç unutmuyorum 29 Ekim 1999 yılında liman içinin metan gazı ve çamurla kaplı olduğunu söyledi. Biz limana yaklaşmadan önce deniz derinliğini ölçeriz. Hiç bir deniz altı Samsun limanına giremez. Ancak bize limana girilmesi emri verildiği için buraya girdik. Samsun limanına girerken inanılmaz güçlük çektik. Çünkü Samsun limanının altı metan gazı ve çamurla kaplı. Karadeniz’in en büyük limanı çok büyük fosseptik çukuru olmuş dedi. Samsun liman içi 50 yıl boyunca atıkların toplandığı bir havuz olmuş. Biz o yıllarda işi gücü bıraktık iki sene buradaki çamuru açık denize dökmekle uğraştık. Bunu bugünkü şartlarda yapsak 50 milyon TL'ye yapardık. Samsun limanında çamuru temizledikten sonra buraya kanalizasyonun da akmamasını sağladık. Samsun limanında şimdi yüzülebiliyor ve balık tutulabiliyor. Bana 1999 yılında Samsun limanının metan gazı ve çamurla kaplı olduğunu söyleyen ve bizim bu limanı temizlememize neden olan o Albayı şükran ve minnetle anıyorum" ifadelerini kullandı. 

VALİ ŞAHİN: “PROJEMİZİ GİZLİ GİZLİ KOPYA EDİYORLAR”

Samsun’da başlatılan ‘Geleceğe Kulaç Atıyoruz’ projesini çevre illerin gizli gizli kopya ettiklerini ifade eden Samsun Valisi İbrahim Şahin şunları söyledi: “Samsun’da başlattığımız 3-4 tane önemli proje var. Bunlardan bir tanesi de ‘Geleceğe Kulaç Atıyoruz’ projesi. Bu projenin fikir annesi TURMEPA’dır. Biz geçen sene bin civarında çocuğumuza yüzme öğrettik. Yönetmelik gereği yüzme öğrenecek olan çocuklar 72 ayını doldurması gerekiyor. Bizde 72 ayını geçen ve birinci sınıfa başlayan çocuklarımızı biz yüzme kursuna aldık. Gençlik ve Spor Bakanımız Akif Çağatay Kılıç, yüzme öğrenmek isteyen her çocuğa birer bornoz, bone ve gözlük temin ettiler. Çocukları kursa aldığımızda bir çiçek bahçesi gibiydi. Bizim bu projeyi geliştirmemiz, büyütmemiz, Samsun’daki bütün yavrularımızın bu eğitimi alması ama peşinden de tüm Türkiye’de bu projeyi örnek olarak Milli Eğitim Bakanımıza arz ettik. Biz bu yıl 10 bin yavrumuza yüzmeyi öğretiyoruz. Bunun çalışmalarını yaz boyu başlatmıştık. Bizim zevk aldığımız bu işin başka bir boyutu da bu projemizi çevre iller gizli gizli kopya ediyorlar. Çevre illerimiz bazen bilerek, bazen bizden müsaade alarak bu projemizi yapıyorlar. Bu projemizi inşallah bütün Türkiye’ye yaygınlaştıracağız. İnsanların doğduktan ölünceye kadar yapabildikleri tek spor dalıdır. Denize giren bir yavrumuz, denizdeki bir takım olumsuzlukları görürse buna müsaade etmez. Ama bizimkisi biraz koruyucu hekimlik gibi, denize girdiğinde oradaki olumsuzlukları görme yerine tam tersine denizi kirletmemek ile ilgili üzerine düşeni yapar. Her bir birey bunu yaparsa zaten belediyelere ne de yerel yönetimlere ihtiyaç kalmaz, insanlar bunu koruyacaktır.”

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim