• BIST 9715.86
  • Altın 3054.846
  • Dolar 35.5028
  • Euro 36.5992
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 12 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 5 °C

Yüzde 100 yerli sismik geminin inşası başladı

Yüzde 100 yerli sismik geminin inşası başladı
Türkiye'nin kendi petrolünü bulması için kendi sismik arama gemisinin inşasına başlandı. Türkiye'nin bu sayede yüzde 100 yerli sismik gemisi olacak.

Türkiye'de 10 yılda elektrik üretiminden dağıtımına, iletimine kadar tüm enerji sektörüne 50 milyar dolar yatırım yapıldı. Bu rakamın yüzde 61'ini özel sektör gerçekleştirdi.

10 yılda elektrik üretiminden dağıtımına, iletimine kadar tüm enerji sektörüne 50 milyar dolar yatırım yapıldı. Bu rakamın yüzde 61'ini özel sektör gerçekleştirdi. Nükleer enerji santralleri kurma süreci devam ediyor. 2023 yılına kadar 2 nükleer santral işletmeye alınacak, üçüncüsünün de inşaatına başlanmış olacak ve enerji ithal bağımlılığı azaltılmış olacak. Bakü-Tiflis-Ceyhan Ana İhraç Ham Petrol Boru Hattı'nın hayata geçirilmesiyle, Dünya petrol tüketiminin yüzde 1,5'inin Ceyhan üzerinden taşınması sağlandı. Yapılan alım-satım anlaşmalarıyla ile hem Azerbaycan'ın gaz sahalarının geliştirilmesine imkan tanındı hem de Türkiye'nin ihtiyacı olan doğalgazı tedarik edildi. Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı ile Güney Avrupa Gaz Ringi Projesi'nin ilk ayağı tamamlandı ve komşu ülkeye gaz ihraç edilmeye başlandı. Azeri doğalgazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinde Avrupa'ya taşıyacak olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) ilk adımı Azerbaycan ile atıldı ve hükümetlerarası anlaşması yapıldı.

NABUCCO PROJESİ'NE VERİLEN DESTEK SÜRÜYOR

Nabucco Projesi'ne verilen destek sürüyor. İmzalanan TANAP Anlaşmaları ile Nabucco Projesi'nin önü açıldı ve Nabucco artık Batı Nabucco ismiyle Bulgaristan sınırından Avrupa içlerine kadar uzanan bir boru hattı şeklinde uzandı. Irak gazının Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden dünya pazarlarına ulaştırabilmesi için çalışmalar hazırlandı, bu kapsamda Irak-Türkiye Doğalgaz Boru Hattı Projesi için mutabakat zaptı imzalandı. Mısır doğalgazının Ürdün ve Suriye üzerinden Türkiye'ye ve buradan da Avrupa'ya ulaştırılmasını hedefleyen Arap Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin 3'üncü fazının yapımına devam ediliyor. Yaklaşık 40 yıldır işletilen Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı Anlaşması'nın süresi 15 yıl daha uzatıldı.

TÜRKİYE'NİN YÜZDE 100 YERLİ SİSMİK GEMİSİ OLACAK

ENTSO-E Türkiye'nin elektrik sistemi ile senkronize hale getirildi. 10 yıl önce tamamen atıl vaziyette olan jeotermal kaynaklar Türkiye ekonomisine kazandırılmaya başlandı. Elektrik, ısınma, termal turizm ve seracılık amacıyla 85 jeotermal saha özel sektörün yatırımına açıldı. Denizlerde petrol aramacılığında atağa geçildi. TPAO, dünya devi şirketlerle Karadeniz ve Akdeniz'de derin deniz petrol aramacılığı gerçekleştiriyor. Türkiye'nin kendi petrolünü bulması için kendi sismik arama gemisinin inşasına başlandı. Türkiye'nin bu sayede yüzde 100 yerli sismik gemisi olacak. Libananco, Aktaş, Kanel Elektrik gibi tahkim davaları kazandı. Bu davalarda, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nden 250 milyar dolar tazminat isteniyordu. 2003 yılından itibaren Bakanlar Kurulu kararıyla fakir ailelere kömür yardımı kapsamında, projenin başladığı yıldan bugüne kadar 9 yılda toplam 13.3 milyon ton kömür verildi.

Türkiye'de 2002 ila 2012 yıllları arasında, elektrik üretiminde yüzde 77, elektrik santrali sayısında yüzde 145'lik bir artış yaşandı. Elektrik enerjisi kurulu gücünde yüzde 77, hidroelektrik santral kurulu gücü yüzde 52, termik santral kurulu gücü yüzde 56, rüzgar santral kurulu gücü yüzde bin 150 ve jeotermal kurulu gücü ise yüzde 600'lük bir artış gerçekleşti. Elektrik iletim hattı uzunluğunda yüzde 18'lik bir artış yaşanırken, yer altı elektrik kablo uzunluğunda yüzde 130'luk bir artış sağlandı. Doğalgaz boru hattı uzunluğu ise yüzde 190 artış gerçekleşti.

Petrol sektöründeki 10 yıllık artışın yüzdelik oranları ise şöyle: "Petrol ve doğalgaz sondaj miktarı yüzde 500, petrol ve doğalgaz kuyu sayısı yüzde bin 300, petrol ve doğalgaz arama yatırımı yüzde bin 300 arttı."

Maden arama sondajı yüzde bin 300 artarken, maden ihracatı miktarında yüzde 500'lük bir artış yaşandı. Mermer ihracatı yüzde 450'lik bir artış sergiledi. Bor üretimi yüzde bin 350 arttı ve bor ihracatında yüzde 375'lik bir artış gerçekleşti.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
zeki
13 Kasım 2012 Salı 01:42
zeki
şimdi sevgili kardeşim dünyanın hangi ülkesi böyle bir gemiyi tamamını %100 kendi yapabiliyor bilmiyorum ama herşeyi dışardan satın alama zihniyetinden kurtulamadığın için %100 yerli dendiğinde tüylerin diken diken olmuş gibi yorum yazmışsın.motoruda dışardan al bi zahmet amerka bile bunu böyle yaparken sen ona %100 amerikan malı dersin dimi zoruna mı gitti, saçma slk tavırlar sergiliyorsun 10 sene öncesine kadar bunları değil yapmak hayal bile edemez durumdaydık.bugün aselsan dediğn zaman dünyanın en ileri gelen electronik devleri bile 10dk düşünüyo kaldıki gemi yapımı ata sporu gibi bişey bizim için milletimin onuruna dokunacak sözlere asıl sen dikkat et.Bu ülke artık onun bunun oyuncağı olmaktan çoktan kurtuldu savaş gemisi yapan bi ülkenin neden bir araştırma gemisini yapamayacağını düşünuyorsun onuda anlamış değilim özel sektörün elindeki kabiliyetten senin bi haber olduğun zaten belli.sismik donanımıda yerli iyi araştır sonar teknolojiyi aselsan tümünü kendi yapabiliyor bırak bazı zamazingolarıda dışardan alsınlar.Bu hamlelerin hepsi bizim için daha ileriye ufuk açmak için.Biride çıkmış keşke doğru olsa demiş kaptan efendi allah sana selamet versin.bi diğeride komik demiş sen kesin komedyensindir ama yine kesin cahil bi komedyensindir şimdi bu araştırma gemisine konan tv nin bile yurdışından alındığını söyler bunu bile işte bak gördünmü %100 yerli değil dersiniz.Ya ben ne diyeyim daha allahın selametine sizin ihtiyacınız var bunları yapanlara zaten pesinen selamet ihsan etmiş yaradan.
78.173.240.100
denizci
07 Kasım 2012 Çarşamba 10:12
Keşke doğru olsa !
Haberleri sitenize koyarken biraz dikkat ve özen gösterin lütfen. Siz % 100 ün ne olduğunu herhalde bilmiyorsunuz, ya da Matematik bilmiyorsunuz. Geminin motoru, sismik donanım nereden geliyor, hiç düşündünüz mü ?
78.189.180.121
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
06 Kasım 2012 Salı 10:02
Yüzde yüz yerli
Ben gemi inşaatında yüzde altmışlara ulaştığımızı biliyordum. Bir de sismik donanım olunca bu yüzde daha da düşer. Yüzde yüz denilince herhalde tekne demek istenmiştir. Bu da yeni bir şey değildir. Lütfen dikkatli olalım. Allah selamet versin.www.refikakdogan.cpm
176.240.115.213
Ahmet
03 Kasım 2012 Cumartesi 21:13
Komik
Siz herhalde %100 ne demek bilmiyorsunuz. En basit soru : Geminin makinaları hangi
Turk firmasınca uretildi ?
85.103.182.128
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim